ADATLAP
Anna Frank naplója
Tavalyelőtt lett volna ötvenéves Anne Frank. Életéről naplója vall, halála körülményeiről egy újságíró, Ernst Schabel tovább nyomoz. Anne Frank-furt am Mainban született, de a fasizmus uralomra jutása után, 1933-ban szüleivel Amszterdamba emigrált. A náci zsidóüldözés miatt két évig 1942–1944-ben nyolcadmagával egy amszterdami ház rejtekében bujkált. Egész idő alatt naplót vezetett, mindaddig, míg fel nem jelentették és el nem hurcolták őket. Anne Frank Bergen-Belsenben, a koncentrációs táborban halt meg 1945. március ?-án. Egy volt lágertársa, a ma Svédországban élő Margita Pettersson asszony így emlékszik vissza a tizenhat éves lány halálára:
Halott nővére mellett feküdt, próbáltam erőszakkal belédiktálni néhány falatot, de hiába. Emlékszem, egyik nap azt mondta: ’Kérem, ne adjon többet enni. Nem bírok tovább élni.’ – másnap meghalt....
Zsobràk Fanni véleménye:
Szàmomra ez a könyv kicsit nehèz volt . Sok benne a leìràs . De a rejtekhely bemutatàhoz ezt jòl alkalmazta. Nèha elgondolkozom milyen lenne a könyvek szereplőivel èlőben talàlkozni. Ha Anne tovàbb èlt volna akkor hìres ìrò lett volna. A könyv nagyon jòl èrzèkelteti egy fiatal làny problèmàit. Csak ajànlani tudom.
Arany Zsuzsanna véleménye:
Anna Frank naplója hosszú évekig szerepelt a "Muszáj elolvasnom" listámon. Nem okozott csalódást, számos előismeret birtokában pedig még izgalmasabb volt, mint ahogy azt vártam. Nem maga a történet, hanem titkon mindig is kíváncsi voltam, hogyan élhették ők valójában túl olyan hosszú ideig bezárkózva. Elképzelhetetlen számomra.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Nincs harmincéves, mert nem lehetett harmincéves. Egy teljesen átlagos tinilány, jó íráskészséggel megáldva. Idővel talán igazi író is lehetett volna belőle. Egy lány, aki élte a teljesen hétköznapi életét, aztán egyszer csak teljesen természetes élethelyzetként éli meg, hogy bujkálnia kell, hogy elhurcolják, és tisztában van vele, bármikor elpusztíthatják.
És nem értem, hogy lehetett ez bárki számára is természetes.
J Csilla véleménye:
Nagyon szomorú történet....illetve nem is a történet, hanem ami a napló után történt Anne-val. Pedig szerintem tehetséges író lehetett volna belőle. Érdekes volt egy bujkáló zsidó kamaszlány szemével látni a második világháborús eseményeket és hogy mit művel a a hosszan tartó bezártság egy csoport emberrel.
Marton Gabriella véleménye:
Ismerve a tragikus végkifejletet és egyáltalán a borzalmakat, ami elől a család elbújt, nem igazán tudtam, hogy mire számítsak. Kicsit megdöbbentett, hogy ugyan ez egy tinédzser lány naplója, ami kicsit bemutatja, hogy elbújva milyen életet élt a család, ennek ellenére ez a tinilány mennyire rossz természetű, beképzelt és utálatos. Anyját egyáltalán nem szereti, úgy gondolja, mindig neki van igaza, a második évre még az eleinte imádott édesapjától is kissé elidegenedik, folyamatosan beszél és hangoskodik, hogy az igazi énjét elrejtse és közben már 13 évesen fiúkból kész rajongótábora van a napló szerint. Valószínűleg, ha nem játssza meg magát folyamatosan, hanem igazi lányként viselkedik, akkor szeretni való lehetett volna. A legnagyobb tragédia, hogy 2 hónappal a felszabadulás előtt halt meg. Ha csak picivel tovább nem fedezik fel őket, akkor az egész történet máshogy végződhetett volna.
F Lívi véleménye:
Nem egészen azt kaptam a könyvtől, mint amit vártam. Több és mélyebb történelmi vonulatot vártam a műtől. Ehelyett egy "könnyebb", "lazább" napi rutin leírást kaptam egy tizenéves szemszögéből. Persze néhol elgondolkodtató, hogy ezt tényleg egy tizenéves írta-e. De belegondolva, hogy miken kellett keresztül menniük, milyen lelki megpróbáltatások érték, nem csoda, ha gyorsan felnő az ember.
Krolopp Judit véleménye:
Ez a könyv nem is annyira háborús vagy holokauszt irodalom, hanem egy tinédzser lány naplója. Anne gyakorlatilag a világ elől elzárva, rejtőzködve vált felnőtté. Legalábbis számomra hihetetlen volt, milyen felnőttesen gondolkodik, hogyan változik például a szerelemről alkotott képe. Nem csodálom, hogy felmerült a kétség a napló valóságosságát illetően, tényleg nehezen hihető a napló írójának gondolkodása, véleménye és mindennek a helyenként döbbenetesen emelkedett irodalmi szintű megfogalmazása.
Gergely Ancsi véleménye:
Tananyag volt az egyetemen, több tantárgyból is előkerült. Valahogy más az ilyen holokauszt-regényeket olvasni, mint egy száraz, történelmileg ismert adatokkal, körülményekkel teli könyvet. Tavaly olvastam a Schindler bárkáját és egy olyan túlélő könyvét, aki a híressé vált listának köszönheti az életét. Azok a könyvek is húsbavágóak, elevenek voltak. Ez is.
Amszterdamban ma egy gesztenyefa áll az Anna Frank-ház előtt, emlékül a hősiességnek, a szabadságvágynak, a kitartásnak, amit egyébként a világ számos pontján ültettek már. Az ő története nem csupán akkor és azóta különleges, hanem azt hiszem napjainkban is erőt ad a szétszóratásban lévő zsidóknak és mindazoknak, akik ezt a poklot a saját bőrükön elszenvedték.
Kiss Réka véleménye:
Sejtettem, hogy nem háborús történetet fogok olvasni. Egy fiatal lányt ugyanazok a dolgok foglalkoztatják a háborúban is mint a békeidőben, csak a helyszín, és a lehetőségek különböznek. Miért is írna egy lány a háborúról? Az ő életében a háború a politika annyit jelentett hogy le kell dörzsölni a babról a penészt mielőtt megfőzik ebédre. Ez így van rendjén.
Czéman Eszter véleménye:
Amikor magamhoz vettem ezt a könyvet, azt vártam tőle, hogy egy lány félelmeit fogom olvasni arról, hogy hogyan utálja ezt a háborút. Ehelyett egészen mást kaptam. Egy tinédzser életéről, hétköznapjairól, reményeiről, szerelméről olvastam. Egy tinédzserről, aki az emberiség eddigi legborzalmasabb időszakában kellett éljen, és idő előtt kellett haljon.
Gyuricza Györgyné véleménye:
Nagyon magával ragadó igaz történet, amit egy szegény sorsú tinédzser lány írt. Naplónak szánta, de a történelem alakulása miatt nem saját maga tudta visszaolvasni a fiatal kori emlékeit, hanem sok ember, aki remélem több ilyen művet már nem kell, hogy megismerjen. Nem ismétlődik meg ehhez hasonló tragédia. Szegény lány a második világháború alatti zsidóüldözés áldozata lett. Egy ideig próbálták élni a hétköznapi életüket, majd búvóhelyre menekültek. Sajnos nem tudta befejezni a művét...
Kocsis-Meriadt Brigitta véleménye:
Ez a könyv inkább egy kamasz lány naplója, mintsem második világháborús szociográfia. Bár természetesen a napi politikáról és a hitleri diktatúráról is esik benne szó, az írás kétharmad része inkább a tinédzserek problémáival foglalkozik: szerelem, személyiségfejlődés, meg nem értettség. Ami a legmegrázóbb az írásban, az Anne egyértelmű célja, amit többször megfogalmaz: nagy író szeretne lenni, akinek írásait halála után is olvassák. Nos Anne, bár rövid élet jutott Neked, az álmod teljesült!
Bérci Zsanett Diána véleménye:
Nehéz megfogalmaznom, hogy mit is érzek ezzel a könyvvel kapcsolatban. Végtelenül szomorú és elkeserítő, hogy "így", ilyen körülmények között kellett megismernünk ezt a kis naplót ahogyan született. Szomorúság volt olvasni , hogy a temérdek sor mögött valódi élmények, tapasztalatok bujkálnak, és, hogy ez egy megtörtént eset. elkeserítő, hogy e beteg elme és ideológia miatt ez és így megtörténhetett. Mégis néha nehezen olvastam a könyvet. Ahogy Anne a kavargó gondolatai és érzései között próbált rendet találni, ahogy személyisége, hol így, hol úgy változott.Ettől függetlenül együtt éreztem és az átélt borzalmakat, félelmeket nem kívánom senkinek. Sajnálom, hogy ilyen vége lett.. Megérdemelték volna az életet csakúgy mint a több millió másik ember is. :(
Lipp Kinga véleménye:
Nekem nagyon tetszett. Félelmetes belegondolni, hogy a napló nem a fantázia szüleménye, hanem egy igen jó képességű (a fogalmazásban mindenképp) zsidó lány hétköznapjai a bujkálás előtt és alatt. Ahogy változik a személyisége, ahogy föltalálják magukat a fiatalok, hogy az unalommal is megküzdjenek (na, nem mintha az éhség, a folyamatos félelem ne lett volna elég), nagyon tanulságos. Én olyan kiadást olvastam, amiben van egy háttér tanulmány a kötet végén: végig követhetjük, hogy mi történt Annával miután befejezte a Naplót. Ha valaki nem tudná, nem lövöm le a megoldást. Poén, az nincs.
Gyapjas Edit véleménye:
Egy kamasz lány naplójába, mindennapi életébe belepillantani a második világháború idejéből érdekes és elgondolkodtató volt. Anna személyisége a körülményeknek köszönhetően megváltozik, megkomolyodik, valós szemmel nézi a világot. Korhű dokumentum, mely nemcsak a zsidóüldözést mutatja be, de egy kibontakozó szerelem is elénk tárul.
Kurucsai Kriszta véleménye:
Furcsa volt úgy olvasni a könyvet, hogy ismertem a végkifejletet, illetve a háttértörténetet. Szerintem az a leglebilincselőbb az egészben, hogy a történet tényleg egy 13 éves kislány átlagos napjaival kezdődik, aki -az események hatására- végül nagyon megváltozik, egyrészt lelkiekben, másrészt pedig nyilván fizikailag is. Főleg a vége volt megdöbbentő számomra, hogy a történet csak úgy véget ér, a naplóban várnánk a következő bejegyzést, ehelyett pedig egy leírást kapunk arról, hogy hogyan árulták el az egész csoportot és hunyt el egy kivételével valamennyiük annyi reménykedés és nélkülözés után. Mindenképpen ajánlanám azoknak, akik hiteles leírást szeretnének olvasni erről az időszakról, az átlagostól eltérő megvilágításban.
Iffiu Anna véleménye:
Borzasztó egy tizenéves lány reményeiről, vágyairól olvasni úgy, hogy tudod a sorsát. Érdekes volt olvasni a folyamatot, ahogy felnő, ahogy a gondolatai, érzései változnak. Bizakodása teszi még tragikusabbá a le nem írt véget.
Iffiu Anna véleménye:
Borzasztó egy tizenéves lány reményeiről, vágyairól olvasni úgy, hogy tudod a sorsát. Érdekes volt olvasni a folyamatot, ahogy felnő, ahogy a gondolatai, érzései változnak. Bizakodása teszi még tragikusabbá a le nem írt véget.
Szekeres Sándor véleménye:
Nem váratlanul nagyon megrázó a történet, főleg mert már az elején tudjuk, hogy mi lesz a vége. Hiába remélnek a szereplők egy percre sem tudunk velük reménykedni, mert már ismerjük az eseményeket. Különösen megrázó ez egy gyerek szemén át, aki nem tudja elfeledni a hétköznapi gondjait a történelem viharaiban.
NAGY Sándorné Marika véleménye:
Anne Frank , akit a náci megszállás alatt írt naplója tesz világhírűvé. Híres írónő válik belőle. De nem tud róla. Nem sokkal tizenhatodik születésnapja előtt elviszi a tífusz a bergen-belseni haláltáborban.A könyvet többször is olvastam ,de minden alkalommal meghatnak a fiatal lány sorai .
Duleba Enikő véleménye:
Már régóta elakartam ezt a könyvet olvasni. Hihetetlen, hogy ez a kislány miken ment keresztül. Ahogy mindent elmond, leír a legjobb barátnőjének, ami egy napló. Tudtam, hogy mi lesz a könyv vége. De az, hogy egész végig ott él benne a remény, hogy folytathatja az életét, iskolába járhat újra, szórakozhat a barátaival hiú ábránd marad csupán , nagyon elszomorított. Ajánlom mindenkinek elolvasásra.
Juhász Viktória véleménye:
A napló részletesen beszámolt a hátsó traktusban eltöltött időkről. Kár, hogy a történelmi háttérről annyira nem volt szó. Annenak hamar fel kellett nőnie a körülményeknek köszönhetően. Igaz történet, igaz szereplőkkel.
Elek Henriette véleménye:
Régóta terveztem, hogy egyszer elolvasom, de mindig féltem egy kicsit tőle... Kár lett volna kihagyni! Más volt, mint amit vártam... nem jobb, nem rosszabb, csak más. Tudtam, hogy érzelmileg meg fog érinteni, ezért igyekeztem úgy olvasni, mintha regényt olvasnék... de nem tudtam nem szembesülni azzal, hogy Annának ez nagyonis valóság volt, ami az életébe került. Egy igazán értékes embert veszítettünk a halálával. Valakit, aki okos, értelmes, érzelmes... és aki a körülmények, a félelem ellenére képes volt szerelembe esni és folyamatosan tervezgette a jövőt. Megérdemelte volna, hogy megvalósíthassa! Ahogy megérdemelték volna mindannyian, akik Annához hasonlóan nem érték meg a háború végét!
Shining Eyes véleménye:
Tudtam, hogy nem lesz happy end, ugyanakkor...
Tartottam tőle és egyben szerettem is volna, ha nem azt olvasom amit. Egy fiatal, kora érett, meg-nem-értett kislány bölcs sorai. A bujkálás alatt kellet öntudatára ébredjen, s ennek elismerését kivívnia. Optimista hozzáállása racionalitás vegyítve bámulatos és rémisztő. Nem csak az életét, de a legfontosabb időszakot vette el tőle a háború. S mégis megismerheti a szerelem gondolatát, kusza elméletiségét.
Farkas G véleménye:
Ez egy olyan könyv amely egy kamaszodó lány által nyújt bepillantást a 2. világháborúba, úgy ahogy ő azt megélte. Akinek a kislányból, szinte hirtelen kellett felnőnie, és megértenie amit csak fel lehetett fogni ebből. Mindemellett végig megvan a gyermeki szemlélete is, a játékossága. Az teszi egyedivé a könyvet, hogy az olvasó nem csak egy regényt tart a kezében hanem egy olyan dokumentumot ebből a korból melyet írója sosem szánt arra hogy ez ilyen formában megjelenjen. Őszinteségével megható ez a napló.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Nagyon érdekes és tanulságos leírás arról, hogy hogyan éltek az emberek a második világháború idején, nemcsak a zsidók, de a keresztények is, és nem csak azok, akik bujkáltak, hanem azok is, akik az életüket kockáztatva bujtattak.
Eőry Mónika véleménye:
Nem egy vidám könyv. Jól megírt, nem unalmas napló, amiben nyomon követhetjük egy tizenéves lány fejlődését két èven keresztül a II. világháború idejèn. Néha elgondolkodtató, hogy tènyleg ő írta-e, vagy mégsem. Ettől függetlenül tetszett.
Sebián Andrea véleménye:
Nagyon szívhez szóló könyv. Egy fiatal lány története, akinek a háborúban elszigetelten kellett nővé érni majd tragikusan véget is ért az élete. Sok társához hasonlóan sokat szenvedett, az emberek butasága és gyávasága miatt.
Beke Margit véleménye:
Nagyon jó író lett volna belőle, ha a sors nem szól közbe. Maga a napló megható, főleg úgy hogy milyen korban íródott. Egy kamaszlány élete bontakozik ki a sorokból, aki bezártságra és bujkálásra van ítélve. Tragikus
Dukkon Eszter véleménye:
Egyszer ugyan már írtam véleményt, de az oldal megint nem kezeli úgy, mintha z megtörtént volna, akkor, hogy elfogadja lássuk ismét:
Így kicsivel később, hogy leülepedett kicsit az olvasmány még mindig azt gondolom, hogy egy nagyon intenzív és megható műről van szó, felbecsülhetetlen amiatt, mert ilyen körülmények között törhetetlen lelkesedéssel írta mégis. Minden ellenvélemény ellenére én továbbra is azt gondolom, hogy ő írta és tényleg sajnálom, hogy későbbi munkáit nem ismerhettük meg, valamint, hogy minden igyekezet ellenére megtalálták a hátsó traktust.
A kategórián belül egy komolyabb választás, de örülök, hogy elolvastam.