ADATLAP
Anne karácsonya
Ki ne emlékezne Anne Shirley-re, a vörös hajú, cserfes árva kislányra, aki világszerte nézők és olvasók millióinak szívét hódította meg? Vagy a váratlan utazás című film- és könyvsorozat kacagtató és szívmelengető epizódjaira? A Könyvmolyképző Kiadó most igazi ünnepi meglepetéssel szolgál a népszerű kanadai írónő rajongóinak. Ebben a megkapó humorral és emberséggel átszőtt kötetben a szerző magyarul eddig még soha meg nem jelent novelláiból válogathat az olvasó. A máig friss történetek arra emlékeztetnek bennünket, hogy még nem késő visszatalálnunk a karácsony és az ünnep igazi jelentéséhez: az összetartozás, a megbocsátás és a szeretet érzéséhez. A legjobb ajándék szeretteinknek. Nem csak karácsonyra....
Névte Lenke véleménye:
Gyermekként jól tanultam, bár általában elkéstem az órámról, mert a szünetben - tanáraim legnagyobb rémületére - az ablakban üldögélve ábrándoztam. Iskola után pedig felkerestem a barátaim, és együtt mindenféle kalandokra indultunk a természetbe, ami körülvett minket. És ahogy az lenni szokott, bajba is kerültem nem is egyszer. Apró-cseprő gondjaim olyan nagynak, hatalmasnak tűntek, olyan nagy hévvel éltem át örömöt, bánatot. Ha akkor olvastam volna ezt a sorozatot, valószínűleg Anne lett volna a legnagyobb kebelbarát, akit csak egy könyvtől kaphatok.
Vargáné Hegedüs Zsófia véleménye:
Ez a könyv régóta a polcomon állt, de eddig valahogy nem került rá sor. Most azonban feltöltődésre vágytam, ezért kézbe vettem. És nem kellett csalódnom. L.M. Montgomery szívmelengető karácsonyi és újévi történeteit olvashattam el. Néhányat megkönnyeztem, volt amin jót derültem és minden fejezet az önzetlenség, jóság, pozitív gondolkodás felé terelt.
Fejes Linda véleménye:
Nagyon szeretem L. M. Montgomery könyveit, ezt a karácsonyi novelláskötetet egy régebbi karácsonyra kaptam, és olvastam is, de most újra elővettem. Kedvenceim az Anne puffos ujjú ruhájáról és a Katherine Brookkal töltött karacsonyról szóló részek, de nagyon szeretem a "Karácsony a Vörös-dombon" és a "Cyrilla néni karácsonyi kosara" című történeteket, bár bármelyik rögtön karácsonyi, ünnepi hangulatot tud varázsolni. Nagyon meghátóak és elgondolkodtatóak azok a dolgok, hogy mik számítottak annak idején értéknek és értékesnek, és hogy manapság hol tartunk ehhez képest...
Renáta Csiki-Kecskés véleménye:
Tény és való, hogy Montgomery novellái, akárcsak az Anne-történetek, egy jó nagy adag rózsaszín cukorkával le vannak öntve, mégis.

Mégis képesek átmelegíteni a lelked, és egy kis karácsonyi hangulatot csempészni bele. Önkéntelenül is mosolyt csalnak az arcodra. A szereplők és a történetek is egyszerűek, mégis nagyon bájosak, és rengeteg szeretet bújik meg bennük.

Ráadásul ezek a történetek rámutatnak arra, mennyit változott 100 év alatt az értékrendünk. Akkoriban a legtöbb helyen örültek annak, ha korcsolyára, egy-egy babára meg édességre és dióra futotta. Még édesanyám is mesélte, hogy volt olyan karácsonyuk, mikor a fa alá csak fejenként egy-egy narancs került, és annak mennyire tudtak örülni! Ezzel szemben ma azt sem tudjuk, mit ajándékozzunk jó dolgunkban.
Szűcs Erzsébet véleménye:
Anna története. Még régen a Duna tévén adták 6 részben. Nagyon szerettem. Aztán jött a váratlan utazás. Később meglett videón, majd dvd-n is sikerült megszerezni és örömet szerezni vele másoknak. A legnagyobb öröm akkor ért, amikor a könyvesboltban rá találtam. Több kötet is otthon van már. Mindig szerettem Répa történeteit, életét, viszonyát a világhoz, a Zöld Orom életét. A puffos ruha és Katarine Brook története nagyon kedves, de a többi történetben is kedves mondatok, észérvek, baráti tanácsok találhatóak. Szeretem.
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Nagyon szeretem az írónőt! Ebben a könyvben is csodálatos történetekkel varázsolt el!
Igazán magával ragadó, hogy Anne minden apróságnak nagyon tud örülni...igyekszem én is így élni a hétköznapokon is! A könyvben minden benne van: szeretet, öröm, meglepetés, családi viszály, féltékenység, de persze a pozitív végkifejlet, a megbékélés, a jóság is! De jó lenne, ha az életben is minden ilyen könnyen megoldódna!
Tiszta szívből ajánlom mindenkinek! Igazán Karácsonyra hangoló könyvecske! :)
S Évi véleménye:
Ez volt a második Anne-könyvem. Tetszett, aranyos volt, mindegyik történet tanulságos volt. Öröm volt olvasni, ahogy gyerekek és felnőttek segítettek egymásnak, megvendégelték, megajándékozták a szegényebbeket.
Zuzan Éva véleménye:
Anne mit sem változott azóta, hogy megismertem, a legapróbb dolognak is úgy tud örülni, mint egy gyerek, legyen az az első nagylányos ruhája, vagy az, hogy felvidíthatta egy morcos kolléganőjét. Nagyon jó karácsonyi hangulatot áraszt a könyv.
Zaják Julianna véleménye:
A jól ismert két Anne történetet kívül, 14 teljesen ismeretlen novellát olvashattam el. Jó volt belemélyedni a kötetbe, mert kicsit visszalopakodott a karácsony! Számomra az év legszebb ünnepe! A történetek bájosak, sokszor cukros, rózsaszínűek, de nagyon szerethetők! Elgondolkodtató, hogy mennyit változott a világ… Én el tudom képzelni, hogy abban az időben, kisebb településeken, falvakban figyeltek egymásra az emberek. A novellákban megjelenik a családi viszály, a harag, a veszekedés, a nemzedéki ellentét, de karácsony napjaiban minden lecsendesül, és helyet kap az emberek szívében a megbocsátás, az egymásra figyelés és a szeretet. A kötet régies nyelvezetű, lassú tempójú, vaníliás cukor illatú, és szilvapuding ízű! Karácsonykor mindenkinek ajánlom elolvasni, én biztosan újra kézbe veszem!
Csomós Mária véleménye:
A könyvet a lányomnak vettem karácsonyra, aki az össze szeretné gyűjteni a teljes Anne-sorozatot. Persze, én is el szándékoztam olvasni, hiszen az én szívemben is előkelő helyet foglal el Anne Shirley és a Prince Edward sziget, azon belül is Avonley. Tudtam, hogy a gyűjtemény igazából nem Anne kalandjait fogja csokorba, de csalódást nem okozott. Mindegyik történetből az az igazi, Montgomery-féle, az emberi jóságba vetett optimizmus csendül ki, amely olyan feledhetetlenné teszi a könyveit, a regényei szereplőit.
Bevallom, nem tudom, csodálkozzak-e, vagy irigyeljem az írónőt, amiért az emberi gonoszságnak nem akar vagy tud erősebb fajtájáról tudósítani, mint a rokonok közötti , régre visszanyúló viszálykodás, mely sok novellának adja meg az alapját, de azt hiszem, egy ilyen világért, amelyben ez jelentené a legerősebb gondot, igazából csakis hálásak lehetnénk.
Bali Mária véleménye:
Kedves kis történetek, amelyek az ember szívéhez szólnak. Feledhetetlen a jóság, ami a szereplőkből árad. Kellemes olvasmány a metrós utazásaim alkalmával, naponta egy történet és újra érzem a jót a lelkemben . Kedvenceim az Anneről szóló történetek, ezen nem is kell csodálkozni!