ADATLAP
Anyám évszázada
Az "Anyám évszázada" különös nézőpontból állít emléket a 20. századnak: a múlt század fordulóján Budapesten letelepedett szerb család kivételes tehetségű lányának, Zoricának szívet melengető, fordulatokban bővelkedő, olykor megrázó élettörténetét meséli el. Zorica kislány korától mámoros örömmel olvassa a szerb és a magyar meséket, egyszerre él gazdag fantáziavilágban és a valóságban. Forradalmak, háborúk, nemzetiségi összetűzések, politikai kataklizmák és személyes sorstragédiák közepette regényes módon válik íróvá. Őseitől örökölt nyakassággal keresi a saját útját és szerepét, s mindeközben megismeri a szerelmet, a szexualitást, az erőszakot és a szenvedélyt. Képzeljük el, hogy egyszer csak valaki színesen és áradón mesélni kezd, és a való élet mellé egy párhuzamos életet teremt, ahol magunkra ismerhetünk, és ahol megnyugvást találhatunk. Ez a huszadik század szerelemregénye....
Triszné Szabó Márta véleménye:
Második könyvem Lévai Katalintól, és ez is nagyon tetszett. Érdekes volt olvasni a magyarországi szerbek életéről, hagyományairól, a közösségi és a családi összetartásukról. Végig drukkoltam, hogy az egymástól elszakadt két szerelmes idős éveire újra találkozhasson. Ajánlom mindenkinek! Ezzel a karácsonyra kapott könyvvel fejeztem be az idei Könyvkihívást - mindenkinek BÚÉK!!!
Márk Mónika véleménye:
A tartalom leírással ellentétben nem érzem úgy, h különös lenne a nézőpont, amivel végigjárjuk a 20. századot. Más olyan regényt is olvastam már amiben egy ember életén keresztül látjuk a történéseket, gyerekkortól a végsőkig. Ami különlegessé teszi az a főszereplő kettős volta: egyrészt budapesti szerb, másrészt magyar. Léte szerb, de az anyanyelve magyar és ez az ami megakadályozza abban, h visszatérjen a gyökereihez Jugoszláviába. Ő pont ott nem lenne igazi.
Régóta szerettem volna olvasni Lévai Katalintól. Nem tudom, mire vártam, rosszra semmiképpen. Nem csalódtam.