ADATLAP
Anyám ajándékai
Ez a regény egy norvég középosztálybeli család története a századfordulótól napjainkig: Cecilie Enger családjáé. Szerető közelségben, mégis ironikus távolságtartással mutatja be őket.

Az édesanyán elhatalmasodott az Alzheimer-kór, ezért a család felszámolja a családi otthont. Egy gondosan összekészített papírköteg kerül elő közben – anya karácsonyi ajándéklistái, melyekből kibontakozik a családi saga. Pontosan részletezi bennük, hogy mit vásárolt, mit készített, kinek mit adott és kitől mit kapott a család, ily módon lesznek a listák a szülők, testvérek, nagynénik közötti családi saga vezérfonalává. A listákat követve megismerjük anya útját, szeretett személyiségének drámai felmorzsolódását a betegség évei alatt, a bánatot és keserűséget, melyet mindennek a feldolgozása hozott magával, hogy végül ez a nagyon személyes regény megszülethessen....
Németvarga Istvánné véleménye:
Tulajdonképpen egy dráma közepette zajló visszaemlékezésről van szó. Az Alzheimer-kórban szenvedő anya és az írónő lánya kapcsolatát mutatja be, melynek drámai kiteljesedése az utolsó kétségbeesett kapaszkodás az emlékekbe, és rajtuk keresztül az elmulasztott, elszalasztott pillanatoknak a visszaszerzésébe, megtartásába. Sajátos közeget teremt ehhez az anya naplójában fellelt karácsonyi ajándéklista, mely évtizedeken keresztül kalauzolja vissza a lányt a családja küzdelmekkel, nehézségekkel, fájdalmakkal teli életébe, s azon keresztül, mintegy szembe nézve saját életével, érzelmeivel, emlékeivel. Különös bájt adott számomra az egész regény hangulatának a sajátunktól eltérő ajándékozási szokás, s elgondolkodtató volt a mögötte álló filozófia. Erre azonban a regény nem adta meg a választ, talán nem is benne kell keresni.