ADATLAP
Aranyeső
„Több mint húsz éve írtam ezt a regényt. Nagyon sok minden változott azóta, például megszülettek a könyv mai olvasói. Azonkívül: a Rákóczi úton nem jár villamos, megépült a metró, gyorsvasút lett a HÉV, másmilyen a Belváros, s az ápolónőképzés formái is módosultak. Mások az árak, másmilyen a divat, növekedtek az igények. De úgy gondolom, hogy a legfontosabb nem változott. Nem változott a pályaválasztás buktatókkal teli, gyakran csalódásokat tartogató útja, ma is gyakran átélik a fiatalok azt a fájó ütközést, amellyel a jövőről szőtt illúzióik a valósággal szembesülnek. Nem változott – sőt rövid háttérbe szorulás után újra divatba jött – az érzelmek elsőbbsége az emberi kapcsolatokban. Talán nem így beszélnek egymással a mai szerelmesek, mint e könyv fiataljai, azonban azt remélem, hogy ugyanúgy éreznek. Nemcsak szerelemet, hanem szeretetet, haragot, barátságot, szánalmat, megbánást, örömet, csalódást is. Hogy így van-e, ezt majd az olvasók döntik el” – írja könyve harmadik kiadásáról Janikovszky Éva....
Kemendi Tímea véleménye:
Tinikorom kedvence volt az Aranyeső, rongyosra olvastam a könyvet, az első borítója nincs is már meg. Szerethető történet egy átlagos fiatal lányról, egy átlagos tinédzser problémákkal. Világéletemben vidéken éltem, de amikor először utaztam - már felnőttfejjel - a HÉV-vel, a Rómaifürdő - Csillaghegy megállóknál bevillant az egész történet, a mai napig Ágnes jut eszembe, ha arra járok :) Nemcsak fiataloknak, idősebbeknek is van mondanivalója, ajánlom mindenkinek.
Kovácsné Németh Nóra véleménye:
Régi könyv, ami még ma is megállja a helyét. A pályaválasztás, a szerelem keresése mind - mind ugyanígy feszélyezi a mai fiatalokat is... sőt, lehet még jobban. Ágnes élete nehéz, de egy mai fiatal mégis nehezebben találja meg a helyét a mai világban.
Főhősünk szép, kedves lány, mégis ellenszenvet ébresztett bennem... a mű során rengeteg változáson megy keresztül, "a szemünk láttára nő fel", s komolyodik meg... ahogy komolyodik, úgy lopja be magát az ember szívébe.
Idegesített viszont, ahogy Dédivel bánt, hiszen Dédi mindent megadott Neki, mindenben mellette állt.
Ágnes döntéseit (mint sajnos nagyon sok mai fiatal döntéseit is) a szerelem mozgatja. Kornélba szerelmes, amikor megismeri Andrást, s Kornélra vágyik, míg meg nem ismeri az igazi szerelmet András mellett. Kornél nem akar tőle igazából semmit, mégis együtt vannak... s ahogy Kornél igazi szerelme kilép a képből, Kornél úgy fordul vissza Ágnes felé, úgy választja a "szamarat". A lány viszont ekkor már nem érez iránta semmit, így kikosarazza a fiút. Igazi szerelmi háromszög.
Kolop Vanda véleménye:
Annak ellenére, hogy nem feltétlen szimpatikus a főszereplő, megértem a problémáit. Bájos történet egy fiatal, szép nőről, aki most kerül ki az életbe, kiszolgáltatva a jövőnek és férfiaknak. Érdekes volt olvasni, hogy hogy is zajlott a pályaválasztás és párválasztás a 60-as években. Örülök, hogy ismét a kezembe akadt ez a könyv.
Bene Brigi véleménye:
A könyvet még a nagymamámtól kaptam ajándékba, és nemrég került a kezembe elolvasásra. A régi idők könyvei kicsit távol állnak tőlem, de ez tetszett. A főhős továbbtanulási és pályaválasztási gondjai még ma is megállják a helyüket, sőt most még talán még nehezebb a helyzet. A problémák hasonlók a mai világban is, ez nem változott semmit.
Bene Brigi véleménye:
A könyvet még a nagymamámtól kaptam ajándékba, és nemrég került a kezembe elolvasásra. A régi idők könyvei kicsit távol állnak tőlem, de ez tetszett. A főhős továbbtanulási és pályaválasztási gondjai még ma is megállják a helyüket, sőt most még talán még nehezebb a helyzet. A problémák hasonlók a mai világban is, ez nem változott semmit.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Jò volt ùjraolvasni Janikovszky Èva könyvèt. Az èrettsègi utàni àllàskeresès egy vèletlenen, egy ùjsàghirdetèsen mùlik. Vajon ez lesz az igazi hivatàs? A fiatal lànynak sokat kell mèg tanulnia. A szerelem is megtalàlja, ràlel vègülis az igazira. A könyvben ràtalàlunk a türelemre, a megèrtèsre, a szerelemre, a hivatàstudatra, a megbocsàjtàsra, a baràtsàgra.... Több mint 50 ève ìròdott, de ma is tanulsàgos. S milyen èrdekes, èpp akkor kezdtem el olvasni, amikor kinyìlt az aranyeső!
Serhal Diána véleménye:
Rizikós választás volt: kedves barátnőm ugyanis aki ezt ajánlotta, úgy körül belül 50-50%-ban ajánlott nekem már jó és kevésbé jó könyveket is. De azért úgy gondoltam üsse kavics, próbáljuk meg. És jól tettem, szerencsére :)
Tetszett ez a könyv. Ennyi igazából, hogy tetszett. Korábban körmönfontabb kifejezéseket használtam és persze magyarázkodtam is, de ennél valahogy úgy érzem, nem kell, és nem is nagyon tudok. Csak jó volt, ennyi. Jó volt elővenni és olvasni. Kellemes, nevettet, elszomorít, ahogy azt kell. Ajánlom :)
Varga Bernadett véleménye:
16 évesen olvastam először amikor az egészségügyi szakközépiskolát kezdtem. Akkor a szerelmi vonal kötött le. Most felnőtt fejjel az osztálykülönbség, az egyetemi felvétel igazi feltételei okoztak számomra megdöbbenést. Annyira magamra ismertem Ágnesben. A dédi mintha a saját nagymamám lenne akitől ezt a könyvet kaptam.
Tornay-Csomor Család véleménye:
A sikeres érettségi vizsga után vagyunk. Vannak akik tovább tanulnak, vannak akik dolgozni mennek és vannak akik a kettő között ténferegnek nem találják a helyüket. A főszereplő is egy olyan lány akinek nem sikerül a felvételi és nem találja a helyét a világba. A szülei is haragszanak rá mert otthon jól sikerültnek állítja be a felvételit és még sem sikerül. A szerelmével nem nagyon találja a közös hangot, a testvérével mindig vitázik a barátnői sorra találnak munkát vagy férjhez mennek, míg neki semmi nem sikerül. Egyik alkalommal a buszon olvas egy beiskolázási felhívást bent lakással. Jelentkezik, felveszik. Egy teljesen új helyzetben találja magát amit nem nagyon akar elfogadni. De az idő előre haladtával újabb és újabb embereket ismer meg és a szerelem is rátalál
Kiss Anikó Sarolta véleménye:
Elgondolkodtató könyv, jó történettel, szerethető, emberi szereplőkkel.
Ágnes szerintem olyan, mint minden tini: keresi a helyét a világban, önmagát, és a szerelmet. A történet végére már kicsit felnőttebb lesz, és szerintem sokat fejlődik.
Számomra olyan lehetetlennek tűnik, hogy valaki csak így dacból és tehetetlenségből válasszon szakmát vagy hozzon meg más efféle döntést. Pedig sok ember van így, körülöttem is, de mégis más így szembesülni ezzel, hogy milyen hatással is van valaki életére.
Haász Irén véleménye:
Egyik kedvenc könyvem volt, és, ha megvan még, ma is az. Talán az írónő miatt, talán azért, mert én is ilyen fiatal lány voltam, mint a főhős. Kicsit tapasztalatlan, kicsit meggondolatlan, kicsit elhamarkodott - fiatal. Arról szól ez a könyv, hogyan formálódik ki, hogyan kezdi megérteni a világot és a körülötte levőket egy éretlen lány, akinek még rengeteget kell tanulnia emberségből, etikából, szerelemből. És mindezt egy megértő, szórakoztató, szeretetteljes tolmácsolásban olvashatjuk. Nincs igazi izgalom ebben a könyvben, mégis végigrágjuk a körmünket, hogyan alakul a sorsa a főhős Ágnesnek, milyen emberré válik.
Bartosné Móni véleménye:
Életszerű, mindennapi. Nagy élmény volt olvasni. Szerettem volna, ha még folytatódik. Ágnest minden oldalról próbák érik. Meg kell tanulnia megtalálni és megállni a helyét, akár otthon, akár a tanulmányai közben, akár a magánéletében.
Balazs Diana véleménye:
Azt hiszem kinőttem már az ifjúsági lányregényekből, és amikor aktuális lett volna, valahogy kimaradt nekem Janikovszky Éva, de még így is nagyon tetszett. Hol sírós, hol nevetős, hol könnyed, hol komoly, pont mint az élet.
Sipos Magdi véleménye:
Fiatalkorom egyik kedvenc könyve. 13 éves voltam, mikor először olvastam. A regény hatására ápolónő szerettem volna lenni, de mégsem az lettem…más ifjúsági regényeket is olvastam…
Ekkor még Ágnes személyével tudtam azonosulni,
Most, idős korban, ahogy ismét elolvastam, Eszter lett a kedvencem, aki édesanyja betegsége miatt nem élhette a fiatalok sajátos életét. Igaz, hogy a regényben vannak olyan részek, amiket a mai fiatalok nem ismernek, sőt el sem tudják képzelni azokat, de az első szerelem érzésével, a pályaválasztás nehézségeivel, az élet buktatóival azonosulni tudnak. Jó volt ismét olvasni az „Aranyeső”-t, és visszagondolni fiatalságomra, az akkor olvasott sok-sok szép ifjúsági könyvre.
Neumayer Bettina véleménye:
A könyvet még januárban elolvastam. :)
A könyv valamikor édesanyámé volt. Buragin a naív, mégis erős, öntudatos lány, aki tanul. Az iskolában, és az életben egyaránt. Tanulja a nővéri hivatást, a szeretetet, türelmet, megértést és a megbocsátást. És tanulja azt, amit egy életen át tanulunk: a szerelmet.
Janikovszky nagyon jól látja, és nem szépíti meg Ágnes jellemét. A hiszti is hozzátartozik, mint a hibák és tévedések beismerése. Kornél és András különbségét kihangsúlyozva az értéket mutatja be: a tiszteletet a lány, a nő iránt.
Tetszett a könyv, majdan a lányomnak a kezébe adom, hátha...
Érsekné Liktor Edit véleménye:
A könyv nem is gyerekkorom könyve, hanem jóval korábbi. Amikor játszódik, még talán anyám sem született meg, pedig én is jó sok évet megéltem már.
Szeretek régi könyveket olvasgatni: amire már emlékszem, azon nosztalgiázni, ami még korábbi időről szól, azon elgondolkodni, hogy milyen is lehetett akkor.
Az általam olvasott könyv kiadása 1962, ám sokkal korábban íródott. A főhőse egy 18 éves lány.A könyvet olvasva minden életkorban biztos, hogy más-más gondolatok születnek meg az emberben. Nekem, amíg olvastam, végig az járt a fejemben: ebben az időben ennyire fontos volt, hogy minél hamarabb férjhez menjen egy lány? Némelyek minden áron, mások pedig keresik az "igazit", lehetőleg azonnal. Ha belegondolunk, hogy ötvenegynehány év alatt mennyit változott a világ..... Ma már szinte alig van olyan fiatal lány, aki 18 évesen férjhez megy. Az "igazit"persze keresik sokan, és ha nem találják, megelégszenek az "elég jó"-val is, de mindez nem 18 évesen zajlik le, hanem jóval később.
Aranyosak voltak az ápolónő képzős lányok, akik gyerekek tudtak lenni még 17-19 évesen is. A főhős minden vonzó fiúban, fiatalemberben azonnal az "igazit" látja, pár hetes ismeretség után már várja a lánykérést. Aztán, persze beüt a happy end.
A történet másik vonulata, a hivatáskeresés, ami ma is elég nehéz feladat. a főhős sem tudja, hogy mihez is szeretne kezdeni az életével, hirtelen felindulásból választ ki valamit, aztán a regény végére úgy tűnik, meg is szereti, úgy érzi, jó helyen van.