ADATLAP
Arsene Lupin Herlock Sholmes ellen
Maurice Leblanc (1864-1941): francia író, újságíró. 1907-ben indította útjára Arsène Lupin-sorozatát, amellyel a bűnügyi irodalom egyik klasszikusává vált. Hősét valóságos személyről mintázta (de nem egy magyar szélhámosról, mint korábban hitték). Arsène Lupin zseniális kalandor, rokonszenves, „úri” betörő, legyőzhetetlen hős, aki a társadalmon kívül állva, saját erkölcsi törvényei szerint él és oszt igazságot. Bűncselekményeit az író csínytevésnek szelídíti, illetve jogosnak tünteti fel egy olyan morál szemszögéből nézve, amelyet Lupin – egy bankárral beszélve – így fogalmaz meg: „én a lakásokban lopok, te a tőzsdén”. Leblanc színdarabot is írt Arsène Lupin címmel, amelyet már 1909-ben bemutatott a budapesti Vígszínház is....
Zsolt Mesterházi véleménye:
Kis alakú, vékony könyv, egy ülésben elolvasható.
Nem emlékszem, hogy került hozzám ez a könyv, talán egy nyaraláson vettem olvasnivalónak, aztán olvasatlan maradt egészen eddig. Véletlenül bukkantam rá a könyvek rendezgetése közben.
Nem elírás, valóban Herlock Sholmes. Nagy valószínűséggel szerzői jogi okok miatt, de hát a ez a Herlock valóban nem az a Sherlock, még ha a szerző azt állítja is, „akár Conan Doyle, a nagy regényíró agyából is kipattanhatott volna.” Hát nem. Van hasonlóság, de méhiscsak más karakter.
A szerző Maurice Leblanc, Arsѐne Lupin figurájának megteremtője. Szerintem nem fontos, valóságos személyről mintázta-e. A regény egyértelműen fikció.
Az még csak elfogadható, hogy Herlock utólag, mit és hogyan csinált Arsѐne Lupin, de hogy Arsѐne Lupin mindent előre így eltervezett és meg valósított, az már egy természet fölötti erőkkel rendelkező lényt feltételezne. Vagy a véletlenek csodás módon szerencsés összjátékára.
Mindegy is. Az olvasó úgyis csak utólag visszagondolva jön rá erre. Olvasás közben szórakozik és izgul. Utána pedig felejtendő.