ADATLAP
Augusztusi ​vasárnapok
Miért szöktünk el Sylviával a Marne partjáról, hogy azután Nizzában rejtőzködjünk? Sylvia valóban Villecourt felesége volt? És vajon honnan való a Dél Keresztje gyémánt, amit Sylvia viselt? Mi volt a valódi oka a népszerű színész, Aimos halálának, akit állítólag egy eltévedt golyó ölt meg Párizs felszabadításakor? Miért érdeklődött annyira a lepusztult villá¬ban lakó, diplomáciai autón járó furcsa amerikai pár irántunk meg a Dél Keresztje iránt? A tönkrement Villecourt miért vetődött el Nizzába?
Az egymásba bonyolódó talányok sora varázslatos szerelmes regénnyé kerekedik, és sokáig bűvöletében tartja az olvasót. Patrick Modiano 1945-ben született. 1972-ben elnyerte a Francia Akadémia Regény Nagydíját, 1978-ban Goncourt-díjat kapott....
Gyuricza Györgyné véleménye:
Valahogy ez a könyv se lesz a kedvencem. Bennem van biztos a hiba de nekem nehezen volt követhető a történet különböző helyszíneivel és időpontok közötti ugrálásával. Lehet hogy második olvasásra már sokkal könnyebb lenne a megértése, de ez nem valószínű, hogy bekövetkezik. Szégyenkezem, hogy egy irodalmi Nobel-díjas szerző művét nem értékelem eléggé, de úgy érzem, hogy nem szeretnék más művét is elolvasni a szerzőtől. Ez is elég volt.