ADATLAP
Az átkozott út
Bart Dawes húsz éve lakik ugyanabban a házban, itt szerelmeskedett először a feleségével, itt játszott a kisfiával Most a kisvároson át új utat építenek, és ez előbb a munkahelyét, majd az otthonát fenyegeti. Bart azonban nem hagyja magát az útépítő céggel, sőt az egész világgal szembeszáll, hogy megvédje az életét: azt az egyetlen életet, amelyben megtalálta törékeny boldogságát. Az 1970-es években játszódó történet vége teljes összeomlás; a kisvárosban, mely a modernizáció útjára lépne, végül kő kövön nem marad.

Magyarul most először jelenik meg Stephen King korai regénye: egy átlagember kiúttalan küzdelmének szívszorító története. King, akiből aztán a horror és a thriller királya lett, finom pszichológiai meglátásokkal teli, igazi irodalmi regényt írt, de ebben sem tagadta meg önmagát itt is elszabadul a pokol a külvilág hatalmas erőivel szemben tehetetlen gyönge ember meggyötört idegrendszerében és a külvilágban egyaránt....
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Baromi jó könyv! 20 oldal híján egy nap alatt elolvastam :) Semmi sci-fi, semmi horror, inkább csak egy elkeseredett ember végső csatája…
Stubán Éva véleménye:
Jó értelemben szomorú és lehangoló regény. Ha King regényről van szó, még ha álnéven írja is, alapvetően félelemre és rettegésre számít az olvasó, ebben a regényben ez nincs így. Természetesen, maga a cselekmény borzasztó, az átlagember esélytelen küzdelem az életét alkotó helyszínekért, amiket ha nem tud megmenteni, inkább velük pusztul. Ennek ellenére ez a könyv, véleményem szerint nagyon helyesen, nem félelemkeltő, nincs miért félni, mert az igazi szörnyűség, hogy egy ember a rázuhanó tragédiák sorával nem tudván megbirkózni egyszerűen leszaggatja önmagát a realitásról, ez a folyamat a könyv legelső oldala előtt megtörténik, az olvasó már csak a végjátékot felölelő utolsó három hónapot kapja meg Bart Dawes életéből, ez a három hónap pedig már csak elkeserítő és szomorú.
Nagyon tetszett King analógiája, hogy Bart öngyilkosságát párhuzamba állította Charlie agydaganatával, ezzel ténylegesen megértetve az olvasóval a végső cselekedet miértjét, Bart "diónyi agydaganata" Charlie halála volt, amiből hosszú évek alatt ha nem is teljesen, de felépülhetett volna, de ahogy Charlie daganat sem volt jó helyen (nem operálható), úgy Bart életének megmaradt részei is az autópálya útjában álltak.