ADATLAP
Az ég és a víz kékje
Núr göndör fürtös, kreol bőrű amerikai kislány, akit idős nagyapja nevel nagy szeretetben, ő jelenti számára a családot és az egyetlen köteléket palesztin gyökereihez. A nagyapa váratlanul halála után Núr légüres térben találja magát: egyik nevelőszülőtől kerül a másikhoz, s eközben sorozatos traumák érik.

Felnőttként egy véletlen találkozás elrepíti ősei földjére, Palesztinába, ahonnan a nagyszülei évtizedekkel korábban kiszakadtak. Núr megismeri a rokonait, és ebben a nagy családban végre helyére zökken minden, értelmet nyernek azok a generációkon átívelő misztikus legendák és rejtélyes események, amelyek Núr történetével párhuzamosan feltárulnak előttünk is.

A Hajnal a tiltott kertben szerzője ismét érzékeny és költői regényben mesél családok és népek sorsáról, Palesztina keserves mindennapjairól....
Feraji Anikó véleménye:
Semmit nem tudtam Palesztináról, a háborúról, a menekülttáborok életéről. Családregény a könyv, mely a folyamatos háborúkon keresztül mutatja be egy család tagjainak fájdalmas, hányattatott, de szeretettel teli életét. Sorsok szakadnak szét és fonódnak egybe újra és mindent áthat az elvághatatlan vér köteléke, az őszinte, mély szeretet. Érdemes elolvasni, még ha olykor fájdalmas és kegyetlen is. Szép történet. Valahogy emlékeztet a Galambok őrizőire. Ott is, itt is hihetetlen lelki erővel megáldott nők játsszák a főszerepet, miközben a látható világ összeolvad a láthatatlannal.
Tünde véleménye:
Zseniális mű,akárcsak a Hajnal a tiltott kertben (bár szerintem azzal kezd ha nem olvastál még az irónőtől). Susan Abulhawa csodálatosan jellemábrázol, egyszerűen olyan megérintően ír hogy nem tudom kivonni magam az iszlám-palesztin-amerikai konfliktus hatásköre alól még akkor sem ha tölünk ez több ezer kilométere zajlik és akár homokba is dughatnánk a fejünk (a többség pont ezt is csinálja).... egyszerűen emberi és felemelő könyv. Mindenkinek ajánlom!
" A szavak, történetek és álmok azonban nem vesznek el ,és próbálnak maguknak utat törni a következő generációban. "