ADATLAP
Az éhezők viadala 1-3
Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük Az Éhezők Viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.
Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban. ...
Kinga Fejér véleménye:
Először a filmet láttam, és utána kezdtem el olvasni a könyvet. De mindennek ellenére nagyon izgalmas volt és teljesen lekötött mindhárom kötet. Szuper a cselekmény leírás, egy percig sem unatkoztam. Megszerettem ismét a szereplőket. :)
Bene Brigi véleménye:
Először film változatát láttam a trilógiának, és csak a filmek többszöri megnézése után jutottam el az elolvasásáig. Többnyire ezt fordítva szoktam, mert jobb szeretem ha magam képzelem el a könyv által lefestett világot, és szereplőket, úgy hogy nem befolyásol előtte, közben senki és semmi. Ezért is vaciláltam sokáig, hogy a filmek után neki álljak-e olvasni, ugyanis az adaptációknál előfordul, hogy igencsak eltér a könyv változattól, és tartottam tőle, hogy csalódni fogok a filmekben, amik pedig nagyon is tetszenek. Végül csak győzött a kíváncsiságom. Végül meglepődtem, hogy mennyire hűek maradtak a film alkotói.
Az első könyvben: jobban megismerjük Katnisst, ugyanis az ő szemszögéből történnek a cselekmények, így az érzelmeit is jobban megismerhetjük és megérthetjük. A film változatban volt némi hiányom Katniss életével, történetével kapcsolatban, amit a könyv teljesen kielégített. Valamint a filmben sokkal érzelem mentesebbnek, ridegebbnek tűnt a főszereplő, de most hogy "bele láttam a fejébe" sokkal inkább megkedveltem. A viadal eseményei sokkal részletesebbek, véresebbek és szörnyűbbek voltak, mint a filmvásznon, de azt hiszem sikerült megfogniuk a lényeget.
A második könyv: már az elsőben se tett túl jó benyomást rám a Kapitólium, és az ott, teljes pompában élők, miközben a körzetekben napról napra élnek az emberek. De ez a húzás, hogy a viadal győzteseit küldik újra a küzdelembe, mikor elvileg a győzelem után jó lét vár rájuk, hát ez elég nagy szemétség. Katniss a bűnbak, és vele együtt az összes győztest megbüntetik, hogy megelozzék a lázadást. De ez pont az ellenkezőjét okozza.
A harmadik könyvben: a forradalom a tetőpontjára hág, és folyamatosan, egymás után történnek az izgalmasabbnál izgalmasabb történések. Sajnos amellett, hogy tele van izgalommal, tele van veszteségg
Novák S. Tímea véleménye:
Az első rész nagyon cselekményes, "szórakoztató", magával ragadó. Sajnos a harmadikig eljutva a színvonal csökken. Az első rész pörgős, részletes leírása után a harmadikban már szinte csak elbeszélés van. De nagyon tetszett összességében, biztos hogy ezek után a filmet is meg fogom nézni.
Bónis Tímea véleménye:
Nem először olvastam a trilógiát, és a belőle készült filmváltozatokat is láttam.
Legelőször a negatív kritika miatt kezdtem az olvasásába, amit szülőktől hallottam.
Engem megfogott ez az utópisztikus világ. A világirodalomban több ismert író is foglalkozik a témával.
Bár a cselekményt elindító viadal formája és célja valóban hihetetlenül kegyetlen, de engem most is jobban érdekelnek a szereplők jellemei, motivációi. Ahányszor olvasom, mindig új mélységeit fedezem fel a karaktereknek, más mondataikra, cselekedeteikre figyelek, folyton formálódnak.
Katniss szemszögéből látjuk a szereplőket, akikhez elég szélsőséges érzelmek fűzik, csak a húgát szereti feltétel nélkül. Labilis érzelmi állapota mindenre rányomja bélyegét, így elvesznek részletek, amelyek az olvasót érdekelnék.
A második kötet talán a legjobb, ahol legkegyetlenebb formáját mutatja Snow elnök abban, hogy még az addigi "győzteseket" is megtörheti, és ahol Katniss és Peeta kapcsolata végleg összefonódik.
A történet vége kicsit elnagyolt, nincs katarzis, megnyugtató vég. A bűnösöknek végük, de velük együtt számtalan ártatlan is elveszett, és a lelki sebeket lehetetlen begyógyítani.
Rep Alexa véleménye:
Ezt a trilogiat, mar az elso film megnezesetol kezdve el akarom olvasni, de csak most tudtam vegre megkaparintani ès rogton elkezdtem olvasni.
Ehezok viadala: Igy az olvasasa utan szinte meglepodtem azon, hogy a film visoznylag jol koveti a konyveket, persze a film egy kicsit butitottabb es kevesbe veres verzioja a koynvnek, de igy is sokkal huebb, mint egyes adaptaciok.
3 dolog ami miatt jobban tetszik a konyv. Az elso, hogy a filmben Katniss szinte teljesen erzelemmentes megis, mintha folyamatosan duhos lenne, a konyvben viszont mivel Katniss E/1-es nezopontjabol van irva, kiderul, hogy minden olyan erzelmet atel, amit egy korabeli lanynak ilyen helyzetben at kell elnie es ezaltal sokkal szimpatikusabb lesz.
A masodik, hogy sokkal reszletesebben ir le mindent es, ha a film nezese kozben kerdesek is merulnek fel bennunk a miertekkel kapcsolatban, azt a konyv jobban megvalaszolja.A harmadik pedig Peeta es Katniss kapcsolata,ami a konyvben sokkal bonyolultabb es tenyleg kivancsi lesz az ember, mi sul ki belole.

Futotuz: Ez a konyv jobban elter es mig a filmben valamiert ez a resz tetszik a legkevesbe a konyvet ket nap alatt kiolvastam.Annyira gyorsan tortenik benne minden, hogy az ember csak ugy issza a szavakat.Ebben egyre jobban megismeri az ember Katniss erzelmeit es, azt, hogy az emberek miert is latjak annyira fontos szereplonek a kapitolium elleni lazadasban. Ez az a konyv amiben vegkepp oda meg visza lesz az ember Peetatol,en legalabb is biztosan.

Kivàlasztott: 1 nap alatt olvastam ki az utolsò rèszt, egyszeruen nem birtam letenni.Ha nem fogtam volna a konyvet tuti tovig ràgtam volna a kormomet, annyira izgalmas ès fordulatos.Szinte kiabàltam a konyvvel ès tobbszor el is sirtam magam, foleg az utolso 100-150 oldalon. Egyetlen hiànyèrzetem, hogy a konyv egèszèhez kèpest az utolsò fejezetben tortèntek nekem egy kicsit osszecsapottak,szivesebben olvastam volna ròla tobbet, de ezen kivul imàdtam.
Katona M. Anita véleménye:
Az első kötet az újdonság erejével hatott. Jobb volt, mint amit hallottam róla.

A második már unalmas volt, ugyan azt ismételte, egy kis módosítással. Csak a vége lett egész érdekes.

A harmadik tetszett a legjobban, volt benne újdonság és izgalom. Bár sok olyan volt, amin nem tudok túllépni, hogy ezt most miért…?, de ettől függetlenül jó volt. Igaz, Katniss egyre idegesítőbb, Prim viszont belopta magát a szívembe.

A legvégét összecsapottnak érzem, rajta kívül senkiről nem tudunk. Jó lett volna, ha a többiekről is van pár mondat.
Tóth Lilla véleménye:
Nem is olyan régen, talán egy fél éve, megnéztük a baráti társaságunkkal egy moziban Az éhezők viadala harmadik kötetének 1. részét. Akkor úgy mentem el a filmre, hogy nem láttam sem az előtte levő filmeket és nem is olvastam még a könyvet. Olyan sok jót hallottam akkor a barátoktól erről a sorozatról, hogy eldöntöttem, hogy egyszer sort kerítek az elolvasására. Ez mostanáig váratott magára, de végre sikerült.
Ez a könyv valami fantasztikus! Gondosan kidolgozott, de mégsem erőltetett. A karakterek jellemfejlődése éles, és többnyire pozitív irányba történik, a cselekmény pörgős, de ahol kell, kellően lelassul, az érzelmek átjönnek. A világ alaposan meg van tervezve, a leírások pontosak, szinte magam előtt láttam Katniss csodásabbnál csodásabb ruhakölteményeit, Peeta álcáját vagy éppen a süteményeit, Ruta halálát, a kapitóliumi forgatagot, a Tizenkettedik Körzet szegénységét. Nem túl idilli, érezni a körzetek és a szereplők szenvedését, Katniss gyötrődését.
Bár a történetben erősen dominál a szerelmi szál, nem éppen egy leányregény. Párhuzam állítható fel a könyv és a valóság közé. Korunk problémái a jövőben. Mi lesz, ha így folytatjuk. Hogyan éljük túl, és hogy szervezzük újra a világunkat, a társadalmat. Hagyjuk, hogy egy társaság, egy szervezet uralkodjon felettünk vagy kiállunk önmagunkért és mindazokért a dolgokért, amiket képviselünk, hogy megállítsuk az önkényuralmat? Nekünk másképp sikerült volna? Nem tudhatjuk... De ez a görbe tükör segít nekünk, hogy ne kövessük el a jövőben „még egyszer” ezt a végzetes hibát, hogy ne kelljen ártatlanoknak meghalni, és ne forduljon testvér testvér ellen.
Akárhogy is boldog a befejezés, nekem valahogy mégis szomorú.
Ettől függetlenül a könyv 10/9
Horváth Krisztina véleménye:
A filmeket láttam előbb, már az első rész után tudtam, hogy el fogom olvasni a könyvet is. A történet végét ugyebár így nem ismertem, mert az utolsó filmet még nem vetítették. Nagyon izgalmas volt mindhárom kötet, gyorsan kivégeztem őket. A könyvek durvábbak, mint a filmek, nem mondanám könnyed, nyári olvasmánynak annak ellenére sem, hogy abszolút best seller stílusban íródtak. Amellett, hogy lelki folyamatokat bemutat, és tanulságokat ad az olvasónak, fontos társadalmi kérdéseket is boncolgat a háttérben, nem feltétlenül mindig szembetűnően. Fel lehet fedezni benne párhuzamokat a jelennel, bár nyilván kisarkítva, sokszor olyan érzésem volt, hogy görbe tükröt állít a mai társadalomnak is. Sokkal komolyabb mű, mint amire számítottam. Ajánlom mindenképpen azoknak is, akik nem rajonganak a népszerű irodalomért, mert szerintem ez túlmutat azon.
Balázs Anita véleménye:
Én elöbb láttam a filmet, és épp azoknak a hatására kezdtem el olvasni. Kellemes csalódás volt, nem hittem,hogy ennyire könyvhüen sikerült összehozni a filmeket. Összességében megszerettem, beszereztem :)
Dózsai Évi véleménye:
Először a film bemutatóját láttam, eldöntöttem ez nem az én stílusom, nem nézem meg, de mikor még is sor került rá, nem tudtam nem nézni, de nem igazán értettem a történetet, mikor utána néztem találtam rá a könyvekre, és a napokban fejeztem be, még így is, hogy láttam és olvastam sem értem teljesen egészen a történetet, pláne a szerelmi szálat és végén Katniss két fontos döntését, de összességében meg fognak ezek a jövővel kapcsolatos feltevések, hogy mi lesz majd később a világunkkal és az emberekkel egy nagyobb katasztrófa után, mikor már nem leszünk annyian a világon mint most. Ez is lehet rá egy válasz