ADATLAP
Az éhezők viadala
...
Németh Luca véleménye:
Az alapötlet tetszik, bár nem egyedi, ez az első ilyen tematikájú ifjúsági könyv, amit olvastam (mármint hogy valakiket jól bezárnak valahova a gonosz hatalmak, és ki kell jutni onnan). Azért azt be kell vallani, hogy nem én vagyok a célközönség, így annyira nagyon nem tudtam értékelni se a történetmesélés mikéntjét (elég egyszerűcske), se a szereplők problémáit.
Névte Lenke véleménye:
A "kiesett" versenyzőktől könnyes búcsút vehet egész Panem. (Ezek után érdekes látni, milyen műhisztit képesek előadni pl. egy X-faktorban...) Érdemes végiggondolni, mit is sugároz a média, hogyan manipulálhat tömegeket. Ahogyan eljutott a világunk az ókori gladiátorjátékoktól a valóságshowk és a média világáig, úgy eljuthatunk Panemig, ha nem vagyunk óvatosak. Részben már ott is vagyunk.
Vidóné Petrics Edit véleménye:
Mindegyik könyvet elolvastam. Érdekes, hogy nagyon sok könyv foglalkozik a jövővel, ami a modern rabszolgasággal egyenlő. Visszaköszönnek a gladiátorjátékok. Ha belegondolok, a lényeg, az elnyomás, az emberek manipulációja semmit nem változott, csupán a technikai eszközök mások.
Kinga Fejér véleménye:
Először filmen láttam és kicsit aggódtam, hogy milyen lesz azok után a könyv. De minden percét élveztem, izgalmas volt, olyan letehetetlen kategória. 1 hét alatt kiolvastam, mindhárom könyvet. A film egy az egyben olyan, mint a könyv. Szuper volt. :)
Tóth Rozi véleménye:
Nagyon nagyon tetszett ez a könyv. Sokáig csak ezzel a könyvvel mászkáltam. A családnak úgy kellett kikerülnie. Hamar elolvastam a többi részét is. Egy világ dőlt össze bennem amikor elolvastam az utolsó oldalt is. Láttam a filmet is belőle, de a könyv után csalódást okozott nekem.
Szalai Adél véleménye:
Sohasem gondoltam, hogy erre a könyvre esik a választásom, sem azt, hogy elolvasom valaha, sem azt, hogy nem tudom lerakni, és 1nap alatt végzek vele, és alig várom a második részt.... Hatalmas meglepetés, imádtam. Semmi esetre sem szeretem a gyilkolásos könyveket, sem a filmeket, de ez most valahogy megfogott, és biztos, hogy a filmet is megnézem a közeljövőben.
Bäumler Zsófia véleménye:
Ezt a könyvet egy ajánlás alapján választottam. Igazából nem az én műfajom, de egész izgalmas történet kerekedett ki belőle a végére. Bár a főhőstől nem vagyok elájulva, a személye nem győzött meg, az utópisztikus elképzelés jó.
Németh Réka véleménye:
Az ifjúsági disztópia alapműve, melynek középpontjában a túlélés, a bizalom és az emberségesség áll. Jelen idejű írásmódja élővé teszi a szöveget. Erős és összetett karaktereket vonultat fel, akik közül mindenki megtalálhatja a személyes kedvencét. Az enyém kétség kívül Katniss, ezért is tudott magával ragadni a történet. Fél csillagot Peeta miatt vontam le, mert minden egyes alkalommal felhúzta az agyamat.
Somogyi Zsuzsanna véleménye:
Izgalmas könyv, mely teljesen magával ragadott. Láttam előtte a filmet, de nem akartam abból következtetéseket levonni. A könyv sokkal személyesebb és közelebb hozza a szereplőit az olvasóhoz. Előtte nem terveztem, de most már biztos, hogy a többi részt is el fogom olvasni :)
Paplanos Beatrix véleménye:
Fantasztikus könyv! Egyszerűen nem tudtam letenni! Én nem vettem észre bakikat, egyszerűen hagytam, hogy magába szippantson a történet. Nagyon izgalmas volt ebbe a furcsa világba betekinteni. Nagyon tetszett a szerelmi szál is! Egyszer mindenféleképpen érdemes elolvasni!
Potori Gréta véleménye:
Egy mondat: Gyűlölöm Peetát... kábé ezt a hibát találtam a könyvben. De ez hatalmas... Peeta egy nagyon idegesítő karakter... Geal - t akarom... most!!! A történet maga fantasztikus, jól van felépítve, imádom a világát, és izgalomban sincs hiány, a karakterek is jók... őt kivéve... Katniss, pedig bearanyozza a történetet... végre egy értelmes, nem túl nyálas, de nem is elvetemül őrült YA főszereplő. végre valaki, aki képes hideg fejel gondolkozni... Összesítve tényleg imádom a történetet:)
Emese Tóth véleménye:
Nagyon jó könyv! Kicsit sem az a csöpögős romantika amire számítottam! Katniss volt persze a legszinpatikusabb szereplő az egész könyvben. Igaz voltak kicsi bakik a könyvben mivel íjászkodók és szerintem az írónő jobban utána nézhetett volna az ilyen íjjal kapcsolatos dolgokkal mint pl. a húr helyett ideg de attól függetlenül jó könyv. A bátyám szerint unalmas volt viszont nekem izgalmas. Mindenesetre kár , hogy Katniss és Peeta páros nyert. Sokkal jobb lett volna a Katniss és Geal nyert volna
Rasztik Réka véleménye:
Egyetlen egy szóval tudom jellemezni: érdekes.
Az eleje borzalmasan unalmas volt nekem. Szinte szenvedtem az olvasással, halogattam, hogy jó, majd holnap kiolvasom. Nem, inkább holnapután. Ma átléptem a kétszázadik oldalt és onnantól kezdve egy szuszra végeztem vele.
Nem értettem a molyos magas százalékos értékelést, de a végén beláttam, hogy igenis megérdemli. Bár én valamiért azt hittem, hogy a trilógia három része arról fog szólni, amiért tulajdonképpen az Éhezők viadal szólt, ezért számomra kicsit sürgetett lett a cselekmény, túlságosan gyorsan következtek be a nem várt halálok. Már a fontos bejelentés után tudtam, mire kell számítanom a történet végén, de még így is volt benne egy kis csavar.
Ahogyan írtam, a vége tetszett, viszont összesítésben én csalódott vagyok, ezért nem is tudom 4 csillagnál többre értékelni.
véleménye:
Ez a könyv egyszerűen valami fantasztikus. Szerelem első olvasásra.
Ez a mű bemutatja, hogy mire képes is egy ember a szerettei miatt. És, hogy a "vezetőség" milyen dolgokkal rukkol elő a nép kedvéért.
Susan Collins nem annyira részletesen írta meg, mint azt elsőre gondoltam, de ettől függetlenül nagyon tetszett. (Már sokadjára olvastam újra.)
Ozsváth Zsolt véleménye:
Khm... azt hiszem emlékezni fogok sokáig erre a könyvre. Nagyon megosztó ez a mű. Egy részt olyan mintha ..., nem is tudom, csak a pénzért írta volna meg Collins. Elhúzódó leírások, a képvilág nincs pontosan kidolgozva, összecsapott részek, ismétlődő váz mind a három kötetbe. Eltúlzott, futurisztikus dolgok, oda nem illő környezetbe. Más részt viszont a nagyon elgondolkodtató emberi természet jellemzések, nem erőltet az olvasóra pontosan meghatározott világképet, szabadjára engedhetjük a fantáziánkat.
Érdekes volt, hogy a könyv elolvasása után megnézve a filmet döbbenetesen más, A könyvnek, igaz van egy sajátos hangulata, de izgalomba tartja az embert. A film komor volt és szürke, a Kapitolium pedig nem volt olyan csillogó mint leírva.
Most is a könyv győzött nálam.
Katniss Everdeen-t nagyon érdekesnek formálta meg Coollins. Teljesen ki van szolgáltatva, szinte semmit nem ő irányít az életében. Minden, és mindenki folyton befolyásolja, nincsenek önálló gondolatai (talán amikor megöli Coin elnököt, de még ott is van egy kis rávezetés), viszont szerencsés. Nincs tisztába a saját érzéseivel. Egy kollégám mondta, hogy kissé hasonlít az Alkonyat főszereplőjére, szerintem is vannak hasonlóságok.
Nekem nagyon tetszett a trilógia, egy hét alatt (persze gyerek és munka mellet) sikerült elolvasni.
Bakos Vivien véleménye:
Hűha. Hát kell egy kis idő, hogy összeszedjem magam. Évek óta el szeretném olvasni a történetet, de valaki mindig kivette előttem a könyvet, így csak most akadt a kezem ügyébe. A filmeket imádtam és gondoltam, hogy a könyv is nagyon jó lesz. Tévedtem még ezerszer jobb volt, egyszerűen fantasztikus volt és megrázó. Katniss története ugyanis sokkal durvább leírva, mint a vásznon, amiből látszik, hogy a rendező egy kicsit lejjebb vitte a vérengzést. Egy kész érzelmi hullámvasút, amit átélünk a Viadal, pedig nagyon hiteles és félelmetes. Már alig várom, hogy elolvashassam a trilógia maradék két részét és minden elismerésem a írónőnek, amiért egy ilyen hihetetlen és mégis hiteles történettel állt elő. Azáltal, hogy a Viadal ennyire durva, veszélyes és kegyetlen sokkal valóságosabbá teszi az egész helyzetet. Ajánlom mindenkinek, aki még nem tudta elolvasni.
Dikácová Linda véleménye:
Az éhezők viadalát először filmben láttam. Mivel már a film is nagyon tetszett, ezért tudtam, hogy könyvben csak még jobb lehet. Nem is okozott csalódást, a történet izgalmas, fordulatos, tragikus és megindító egyben.
Borgulya Luca véleménye:
Ezt a könyvet úgy fedeztem fel, hogy megnéztem a filmet és ezután olvastam el. Nekem személy szerint nagyon tetszett a könyv is, tervezem a további kötetek elolvasását. A könyv végéig izgultam azon hogy megnyeri-e Katniss és Peeta a Viadalt.
M J véleménye:
Az első rész zseniális, letehetetlen. Könyörtelen világról ír, könyörtelenül. Tényleg úgy érezheti az ember olvasás közben, mintha látná Katnisst, Galet és Peetat annyira alaposak a leírások. Remélem, hogy sose jön el ilyen világ, mert egy ilyen valóságshow-t nem szeretnék.
A sorozat többi része nem lesz a kedvencem, a második rész még jó, de a harmadik olvasása közben úgy éreztem, hogy csak azért írta meg, mert kellett a harmadik rész. Ennek ellenére vagy pont ezért mindegyik könyv könnyen olvasható. A filmet még nem láttam, de azt hiszem, hogy meg fogom nézni, mert kíváncsi vagyok, hogy a könyv elolvasása után milyen érzéseim lesznek vele kapcsolatban.
Budai Anita véleménye:
El sem bírom hinni, komolyan. Szomjazom a folytatásra. Magával ragadott és elkeserített. Viszont én azért a kiválasztottak helyében egy lázadást mindenképpen megkíséreltem volna! A halálnál rosszabb úgysem jöhet. Vagy rossz a logikám? Vagy inkább ne is keressem benne? Na ezek után úgy döntöttem a filmmel fogom folytatni, kíváncsi vagyok hogyan jelenítik meg filmen ezt az irreálisan/eltúlzottan szélsőségekkel teli világot. Ennél szebb jelzőt nem találtam rá. Olyan érzéseket váltott ki bennem, mint amilyeneket reménykedtem, hogy ki fog.
Molnár Kitti véleménye:
Egy könyörtelen világ könyörtelen valóság showjába csöppenünk, ahol az ember próbál ember maradni, és ahol főhősünk a saját érzelmeiben sem bízhat meg. Ilyenkor mindig sajnálom, hogy a filmet előbb láttam, mint ahogy a könyvet olvastam. Bár az is igaz, hogy ha nem láttam volna a filmet, a Jézuska nem pottyantotta volna a karácsonyfa alá az Éhezők Viadal trilógiát...
Ignácz Panni véleménye:
Sajnos már láttam a filmeket mikor elkezdtem olvasni a trilógiát, de még így is hihetetlenül izgalmas volt. Végre tisztán láttam Katniss érzéseit, illetve hogy milyen különlegesek a karakterek.
Nagyon tetszett.
Ignácz Panni véleménye:
Sajnos már láttam a filmeket mikor elkezdtem olvasni a trilógiát, de még így is hihetetlenül izgalmas volt. Végre tisztán láttam Katniss érzéseit, illetve hogy milyen különlegesek a karakterek.
Nagyon tetszett.
Nzala Dorothy véleménye:
Az egyik barátnőm ajánlotta ezt a könyvet, így elolvastam. Minden oldalát faltam, így egy nap alatt kiolvastam. Mégsem mondhatnám,hogy tetszett volna. Igaz,hogy nagyon érdekes ès izgalmas a sztori,de annyira ijesztő hangulata van ès szerintem túl vèrengzős is.Szóval eléggé ellentétes érzelmeim vannak vele kapcsolatban, de akik szeretik a poszt-apokaliptikus sztorikat ezt a könyvet is imádni fogják. :)
Kovács Szilvia véleménye:
Imádom ezt a könyvet! Faltam minden sorát! Nagyon-nagyon izgalmas. A belőle készült film a nyomába sem érhet. Lenyűgöző ahogy a Collins szövi a cselekményeket, ahogy a leírásai alapján szinte látom magam előtt az eseményeket, ahogy Kattniss menekül például a tűzgolyók elől, vagy ahogy a könyv végén a mutánsok ellen harcol, küzdve azzal az érzéssel, hogy a már halott társai szemeit látja az arcukon, így újra átélve a meggyilkolásuk borzalmát. Fantasztikus ez a könyv!!!
Baka Barnabás véleménye:
Érdekes sztori! Tetszett! Azt sajnálom, hogy már láttam a filmet mielőtt elolvastam a könyvet és így a fő cselekményt nagyjából ismertem! Ettől függetlenül tetszett a könyv, valószínűleg elolvasom majd a többii fejezetet is, de nem ez lesz a kedvenc könyvem!
Tóth Patrícia véleménye:
Ez a könyv nagyszerű volt. Nem is értem magam, miért zárkóztam el eddig attól, hogy elolvassam.
Nagyon tetszett a történet, az elgondolás magáról a viadalról, és a kivitelezés is. Végig izgalmas volt, mindig újabb és újabb váratlan dolgok történtek, és káprázatosak voltak a karakterek. Érdekes tulajdonságokkal/ tehetséggel voltak felruházva. Nagyon tetszett Peeta túlélő/álcázó képessége, és Katniss elszántsága.
Tóth Márta véleménye:
Elolvastam, megnéztem a filmet is és mindkettő nagyon tetszett.
Kicsit morbid néhány rész de ettől függetlenül, olvastatja magát.
Nagyszerű alkotás a barátságról, a szerelemről és leginkább arról hogy az emberi akarat mennyire erős is tud lenni.
Félelmeinket csak úgy győzhetjük le ha szembeszállunk velük, és ez a regény is bizonyítja.
Bátran ajánlanám bárkinek! :)
Józóné Bíró Szilvia véleménye:
Tetszett a könyv , bár a témája ,hogy gyerekeket kényszerítenek gyilkolásra , még ha ez csak egy regény is , egy kicsit kiakasztott. Sokat gondolkoztam kire hasonlít Katniss egyedülálló következtetési tehetsége.Ennyire lenyűgözően csak Sherlock tud kombinálni. A könyv elolvasása után , megnéztem a filmet is .A képzeletemben én sokkal szebben és színesebben rendeztem meg a történetet.A "lángoló" ruhájukat is szebbre képzeltem mint a rendező. Jöhet a többi kötet.
Frányó Kriszta véleménye:
Már jó ideje listán volt,a filmet sem akartam megnézni addig, míg a könyvet nem pipálom ki - hát onnantól kezdve, hogy elkezdtem, nagyon hamar eljutottam addig, hogy hol van a második? Ötletes volt, némi Battle Royale utóérzet, és végre nem egy unszimpatikus karakter önsajnáló vergődését kellett végigolvasni, hanem egy hús-vér lány szemén keresztül láthattuk ezt a furcsa világot. Tetszett, nagyon.