ADATLAP
Az örökkévalóság küszöbén - Évszázad-trilógia 3.
A VÉRES ÉS GYÖNYÖRŰ HUSZADIK SZÁZAD TÖRTÉNETE ÚGY, AHOGY AZT CSAK KEN FOLLETT TUDJA ELMESÉLNI

Az Évszázad-trilógia öt család – egy amerikai, egy angol, egy walesi, egy német és egy orosz – történetét mutatja be a 20. században.

A harmadik kötet a hidegháború, az 1960-as és az 1980-as évek közötti időszak hatalmas szociális, politikai és gazdasági változásait mutatja be: a polgárjogi mozgalmakat az USA-ban, a politikai gyilkosságokat, a vietnami háború elleni tiltakozásokat, a berlini fal felhúzását és lebontását, az atomcsendegyezményt, a gorbacsovi peresztrojkát és természetesen a rock and roll és a beat nemzedékét.

Rebecca Hoffmann, a Kelet-Berlinben élő Von Ulrich család adoptált gyermeke rájön, hogy egy Stasi-ügynökhöz ment feleségül. A férfinak az volt a feladata, hogy a nagypolgári családot figyelje. Csodával határos módon az asszonynak sikerül átszöknie a falon, és Hamburgban kezd új életet…

George Jakes, a félvér jogász Robert F. Kennedy csapatához kerül az Igazságügyi Minisztériumba, és belecsöppen a polgárjogi mozgalmak kellős közepébe…

Cameron Dewar, a szenátor unokája a republikánusok oldalán a Watergate-ügy egyik ötletadója és kivitelezője lesz…

Gyimka Dvorkin Moszkvában Nyikita Hruscsov személyi titkáraként kezdi politikusi karrierjét, így a leszerelési tárgyalások, a csehszlovákiai bevonulás aktív résztvevője. Újságíró ikertestvére, Tánya révén kapcsolatba kerül a másként gondolkodókkal…

A fantasztikusan eleven történeti háttér előtt a szereplők rengeteg izgalmas világesemény résztvevői, nagyszerű karriert futnak be, magánéletükben azonban sokkal kevésbé sikeresek: gyakran több évtized múltán ismerik fel, hogy ki is az igazi társuk.

Ken Follett sodró lendületű cselekményeken keresztül egy olyan világba vezet bennünket, amelyről azt gondoljuk, hogy ismerjük, hiszen átéltük, s most mégis másképpen látjuk....
Farkas Csilla véleménye:
Imádom Ken Follett írásait. Valósággal faltam a könyvet. Több szempontból végigkísérni a világot megrázó eseményeket, csodálatos volt. A könyvet olvasni olyan érzés, mintha én is ott lennék és újraélhetem a történelmet. Jobban megértettem a történelem összefüggéseit. Biztos elolvasom még párszor ezt a trilógiát.
Tóth Andrea véleménye:
Nagyon tetszett az 1. és a 2. kötet, nehezen szántam rá magam a 3.-ra - kicsit féltem tőle. A történelem utolsó 50 éve - úgy érzem - nincs elég messze, hogy tárgyilagosan tudjuk kezelni.
De ez a könyv várokozáson felül volt. Érhető volt, egyszerűen mutatta az összefüggéseket, érdekes és olvasmányos. Mindez, hétköznapi emberek életén keresztül.
Dóczi Beatrix véleménye:
Végére értem ennek az Évszázad-trilógiának, bevallom nekem az 1. és 3. rész tetszett a legjobban. Ez utolsó különösképpen, mert amikor még én tanultam a történelmet általános iskolában és gimnáziumban, a II. világháború után befejeződtek a történelem könyvek, talán még 1956-ig (még ellenforradalomként) eljutottunk. A hidegháborús évekről legalább kitisztultak hiányos történelmi ismereteim. És köszönet a szerzőnek, hogy megértettem mekkora jelentősége is volt a magyar-osztrák határ között húzódó szögesdrót felszámolásának. Nem is gondoltam, hogy magyarországi helyszínekkel is találkozom a könyvben!!