ADATLAP
Az ördög műve
Ken Follett legújabb könyvének témája a bioterrorizmus, mely napjainkban sajnos nagyon is aktuális. A skóciai Ivenburnben található az Oxenford Medical, egy magánkézben lévő kis gyógyszertár, mely egy régi Viktória korabeli kastélyban működik. Csúcsos tornyai, boltívei miatt a helybeliek és a gyár munkatársai Kremlnek csúfolják. A zseniális Stanley Oxenford professzor, a gyógyszergyár tulajdonosa, fölfedezi a Madoba-2 nevű, halált okozó vírus ellenszerét. A gyár csúcstechnológiával védett negyedik vegybiztonsági fokozatú laboratóriumában ezzel a vírusellenes szerrel végeznek állatkísérleteket. A labor védelméért a vállalat biztonsági főnöke, Toni Gallo felel. A karácsonyi ünnepeket kihasználva a professzor link, hamiskártyás, fülig eladósodott fia, az informatikus Kit, aki a biztonsági rendszert vezérlő szoftvert készítette, jó pénzért becsempész a laborba egy háromtagú gengszterbandát. Ő is csak a helyszínen értesül róla, hogy a banda nem a vagyont érő vírusellenes szert, hanem magát a vírust, a Madoba-2-t akarja ellopni, hogy azt terroristáknak adja el, azzal a nyilvánvaló céllal, hogy tömegpusztító biológiai fegyverként használják fel. A professzorba szerelmes és a vállalathoz maximálisan lojális hajdani zsaru, Toni Gallo azonban rájön, mit terveznek a gengszterek. Vajon sikerül-e megakadályoznia az egész emberiséget fenyegető terrortámadást?...
Czéman Eszter véleménye:
Ken Follett-től ezidáig csak a történelmi regényeit olvastam, így kifejezetten meglepett ez a regénye. Eleinte nem is tudtam azonosulni a történettel. A családi kapcsolatok leírása kifejezetten Marian Keyes-esre sikeredett. De aztán ahogy lassult a szereplők mozgása a hó miatt, úgy indult be a történet. A végére kifejezetten izgalmas lett. Majd minden szereplő karaktere kidolgozott.
Müller Judit véleménye:
Ken Follett most a bioterrorizmus kapcsán csavarja az idegeinket. A könyv néhány nagyon szellemes ötletet és remek karaktereket vonultat fel. Szórakoztató, könnyű olvasmány, és számomra kb a felétől letehetetlenül izgalmas volt.