ADATLAP
Az öreg hölgy látogatása
Az öreg hölgy látogatása című darab Dürrenmatt drámaírói művészetének csúcspontja. Az elszegényedett szülővárosába visszatérő öreg milliárdosnő, aki pénze mindenhatóságának tudatában megvásárolhatja ifjúkori csábítójának halálát a városka tisztes polgáraitól, valóságos megtestesítője a pénz gonosz hatalmának, amely kérlelhetetlenül rombol szét minden erkölcsi gátlást, megfontolást. A háború utáni kisváros, Güllen valahol Nyugat-Európában van. A város kisemberei bűntárssá, cinkossá válnak és a náci tömeghisztéria tipikus jelenségei észlelhetők rajtuk, az öreg hölgy alakjában pedig az amerikai monopoltőkés magatartás és életfelfogás szimbolizálódik....
Fehér Beáta véleménye:
Nem akartam a már kötelezőként elolvasott drámák közül újraolvasni valamit ezért választottam egy számomra idegen művet. Nem csalódtam benne. A történet érdekes volt, és persze tragikus. A mondanivalója sajnos a mai napig megállja a helyét.
Bognár Csilla véleménye:
Talán a felsőfokú tanulmányaim során olvastam utoljára drámát. De nem szerettem volna kihagyni, így azt gondolom választásom egy igazi drámára, tragédiára, komédiára esett. Sikerült úgy olvasnom, hogy szinte magam előtt láttam a karaktereket, mintha színházba lettem volna. Volt, hogy mosolyogtam, volt hogy hitetlenkedtem. Manapság is milyen aktuális mondandója van: pénzért mire képes az ember.


Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Színházban már láttam a művet, és már akkor nagy hatással volt rám, de most elolvasva a drámát sem csalódtam.

A történet röviden: Güllen kisváros, elszegényedett, csődbe ment üzletekkel, gyárakkal, nyomorgó emberekkel. Ide tér vissza Claire Zacchanassian, a milliárdos öreg hölgy, és tesz ajánlatot a városnak: ha megölik Illt, régi szerelmét, ad nekik egy milliárdot.

Véleményem: Groteszk és borzalmas egyben a dráma mondanivalója. Az ajánlatot először olyan vérmesen visszautasító polgárok mégsem tudnak ellenállni a jólét csábításának, és szép lassan tragédiába torkollik az egész. Valahol érthető az öreg hölgy nyomorúsága is, az ő életét is tönkretették annak idején, de olvasni Ill vergődését, menekülni próbálást mégis szívszorító.

Remekül megírt mű, érdemes elolvasni és elgondolkodni rajta.

5/5