ADATLAP
Az öreg halász és a tenger
Az író reprezentatív műve, amelyért 1954-ben Nobel-díjat kapott. Santiago, a kubai halász kissé fáradt, majdnem primitív ember. A 20. század irodalmának igazi hőse. Nyolcvannégy napi sikertelen halászat után újra tengerre száll, s valóban sikerül elfognia egy óriási marlint. Három napig küszködik vele a tengeren, de a cápák megfosztják zsákmányától, s nem visz haza mást a kikötőbe, csak a nagy hal csontvázát. A regény az emberi bátorság, helytállás és akaraterő himnusza. Az embert el lehet pusztítani, de legyőzni nem lehet mondja Santiago. Kevés felemelőbb igazságot mondtak még ki az emberről. Hemingway varázsos, az élőbeszédre emlékeztető stílusa drámai feszültségeket teremt a műben....
Bacz Larisa Andrada véleménye:
Miközben olvastam az Öreg halász és a tengert azon tépelődtem, hogy bár én is kimehetnék egy csónakkal az óceán közepére. A víz számomra egy olyan ősi elem mely magával ragad és képes teljesen ellazítani. S hát valljuk be, ebben a mai világban őrületes nagy szükség van egy kis nyugalomra és lazításra. A könyv egyébként megtanított arra, hogy hogyan harcoljak a végtelenségig egy olyan helyzetben is, amikor már mindenki elengedné a helyzetet. A halász hihetetlen bátorságról és küzdeni akarásról tett tanúbizonyságot. Követendő példa.
Kálmán Andrea véleménye:
Hemingway legismertebb műve, talán nem véletlenül. Főhőse egy öreg kubai halász, akinek pár napjának történetét írja le ebben a műben. Santiago hosszú ideje zsákmány nélkül tért vissza minden nap a tengerről. De hisz abban, hogy szerencséje megfordul. Ezért a nyolcvanötödik napon úgy indul el útjára, hogy ez lesz az a nap, amikor sikerrel jár. A tenger ismerete révén meg is történik a fogás, és ez élete legnagyobb hala. A hal nem adja magát könnyen, három napig küzd vele a tengeren, miközben egyre távolabb kerül a szárazföldtől. Kitartása, nyugalma, tapasztalata meghozza gyümölcsét, élete legnagyobb halát kifogja. Hazafelé menet azonban a cápák megfosztják zsákmányától, de a csontváz megmarad, ami bizonyítja, hogy micsoda fogás volt. Elismerést vált ki mindenkiből.
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Kiemelkedő műalkotás, régóta a listámon volt, hogy elolvasom. Már tavaly is beillesztettem a könyvlistámba, de örülök, hogy nem egy évvel ezelőtt került a kezembe. Először is mély és igazságtalan történet ez, egy pontos allegória az élet küzdelmeiről. Elszomorított, de most erősebb voltam, hogy megbirkózzam vele, hiszen olyan kilátástalan küzdelmet folytat Santiago, egyedül a természet ellen. Kicsit a bizonyítani vágyás, hogy még képes egyedül dolgozni, pedig tudja, hogy több segítségre lenne szüksége. A tenger ad neki egy nagy halat, ami a valaha volt legnagyobb hal a környéken, de a tenger el is veszi végül. Nincs jutalom.
Stubán Éva véleménye:
Mark Twain mondta, hogy a klasszikus az, amit senki sem szeretne elolvasni, de mindenki szeretné, ha elolvasta volna, Az öreg halász és a tenger mostanáig nálam ebbe a kategóriába tartozott, a kisregény elolvasása közben és után ért a megdöbbenés, hogy tudatosan és tudattalanul már régóta ismeretem a mű alapjait más műveken keresztül: pl. a Krisztus szimbólumok, Nógrádi Gábor Black Shadow, a bika és A nagy hal című versei, illetve Burton a Nagy hal című filmjében is felismertem a kapcsolódási pontokat.
A mű egyszerű nyelvezetű, mégis mélyre ható története a kitartásnak, az ember és a természet, ember és a mindenség kapcsolatának. Számomra az egyik legszebb rész az volt, amikor Santiago párhuzamot von az óceán és a női természet között.
Németh Luca véleménye:
Nem egy hosszú történet ez, de szívszorító, befelé forduló. Tulajdonképpen nem történik sok minden, a cselekmény egyszerű, de az igazi történések nem is a fizikai síkon, hanem fejben mennek végbe. A kitartásról és a nagy betűs Emberről szól.
Horváth Barbara véleménye:
Annak ellenére, hogy nem érdekel sem a horgászat, sem a halászat, a könyv végig lekötött, izgalmas volt. Az író érezte meddig kell húzni a cselekményt, meddig kell kivárni és mikor fogy el az olvasó türelme és akkor lecsapott, csak úgy, mint az öreg halász. Nagyon sajnáltam, hogy a cápák elvették tőle, amiért olyan kitartóan küzdött. Végtelenül alázatos a tengerhez és minden élőlényéhez. A fiú pedig csodálatos odaadással gondoskodik róla és végtelen tisztelettel van iránta. Szép történet, nagyon sok emberség van benne.
Balázs Eszter véleménye:
Az első könyv amit újraolvastam a középiskolai kötelező olvasmányok közül, és megérte. Nem az a pörgő cselekményű könyv, mégse tudtam letenni, míg a végére nem értem. Megfogott a fiú szeretetteljes gondoskodása, az öreg makacs kitartása.
Kucska Erika véleménye:
Rövid, megragadó történet. Az emberi szeretet, a kitartás, az egyszerű tisztességes élet bemutatása.A fiúé aki örökké hálás az öregnek aki megtanította halászni, a halászé aki kitartóan kimegy a tengerre pedig már 84 napja semmit sem fogott, mindezek ellenére becsületesen viseli a sikertelenséget és bízik a szerencsében. Mindenkinek megmutatja "hogy mire képes az ember,s hogy mennyit tud elviselni"
Miklósovics Lilla véleménye:
Ez volt az első kisregény, amit Hemingway-től olvastam, de nem az utolsó. Rövidsége ellenére ez egy nagyszerű mű. Nagyon tetszett, ahogy Santiago küzdött a tengeren a hallal. Az, hogy nem adta fel addig, amíg ki nem fogta. Mindenkinek csak ajánlani tudom!
Pollák Eszter véleménye:
"Santiago gyötrelmei Krisztus megfeszíttetését és kereszt-halálát is felidézik, halkan és tapintatosan, ám mégis eltéveszthetetlenül" Teljesen olyan érzésem volt, miközben olvastam, hogy vallásos jellege van, és valahogy tényleg Krisztus kereszthaláláról, az ember bűneinek megváltásáról szól. Nagyon tetszett a nyelvezete, a stílusa. Bátran besorolható a világ legnagyobb ember alkotta művei közé.
Kerti Anna véleménye:
Imádtam ezt a könyvet, csodálatosan szép történet hüségröl, kitartásról. Kitünik belöle a halászok egyszerü élete és gondolkodása, mégis árad a müböl a bölcsesség, a tisztelet a természet iránt. Szerintem arra is megtanít, hogy a kívánságokkal óvatosan kell bánni, mert a végén még valóra is válhatnak, pedig az ember nem számolt a következményekkel.
Konrád Evelyn véleménye:
Imádtam. Számomra gyönyörű történet volt, és lenyűgöző, hogy milyen sokat tanulhat belőle az ember, mennyi tanácsot kap az élethez az olvasó.Igazán sajnáltam az öreg halászt, mégis pozitív számomra a végkicsengés, mert ahogy az öreg is mondta: "Az ember nem arra született, hogy legyőzzék", és őt a hal (az elsődleges cél) nem is győzte le.
Konrád Evelyn véleménye:
Imádtam. Számomra gyönyörű történet volt, és lenyűgöző, hogy milyen sokat tanulhat belőle az ember, mennyi tanácsot kap az élethez az olvasó.Igazán sajnáltam az öreg halászt, mégis pozitív számomra a végkicsengés, mert ahogy az öreg is mondta: "Az ember nem arra született, hogy legyőzzék", és őt a hal (az elsődleges cél) nem is győzte le.
Turi Mária véleménye:
Hát miket el nem olvasok e kihívás alkalmával. Nem igazán olvasok hasonló könyveket, iskolás koromban meg nem is szerettem, utáltam és csak mindent röviden.
Ez a könyv az öreg halász kitartásáról, hogy három napig szenved hogy kifogja a halat, de hazafele meg felfalják a cápák és szinte semmi nem marad belőle, mert olyan messzire elhúzza a hal hogy a visszaúton három cápát megöl többet megsebesít de mégse tudja a halat megóvni, mert a cápák mind beleharapnak és minél jobban vérzik a hal annál több a cápa. A fiút sajnáltam, mennyit kesergett és várta vissza és mikor meglátta hogy mennyit szenvedett, soha többé nem engedi ki egyedül az öreg Santiagot. És mennyire szereti az öreget. A végén a fiú virraszt az öreg mellett.
Kedves történet de kicsit szomorú is, de az öreg kitartása dicséretre méltó.
J Csilla véleménye:
Első könyvem Hemingway-től, nekem gimnáziumban kimaradt, de szerintem felnőtt fejjel élvezetesebb lehet olvasni. Nagyon tetszett, egyszerűen, de szépen fogalmaz. Hihetetlenül árad belőle a természet szeretete, tisztelete és hogy az ember akkor él igazán ha a természettel együtt él. Tetszett Santiago kitartása, végig izgultam érte, hogy sikerüljön neki a nagy fogás. Nagyon tetszett még a fiú reakciója is a végén, a tisztelet és a féltés.
Tóth-Nacsa Ágnes véleménye:
Mindenkinek ajánlani tudom Hemingway művét. A szereplők egyszerű emberek, akik a monoton mindennapokban élnek és dolgoznak. Majd a fő cselekmény hozza meg az igazi feszültséget, a fordulatot. A 84 napnyi sikertelenség után jön Santiago küzdelmes "sikere".
Szerettem a rövid írást. Mintapéldája a kitartásnak, az álmokért való küzdelemnek.
Kasza Dóra véleménye:
Első könyvem Hemingway-től. Lehet, hogy nem egy nagyon izgalmas eseményről szól a könyv, de az ember szívéhez közel kerül a főszereplő, Santiago. Végig szorítottam, hogy csak sikerüljön kifognia azt a nagy halat, és ne történjen semmi rossz vele. Santiago végig kitart, erején felül teljesít, hogy elérje a célját, és bár részben sikerül neki, a cápák elveszik tőle ezt az örömet. A végén azért jó volt olvasni, hogy a fiún kívül, a faluban lakók is együtt éreztek az öreg halásszal.
Németh Réka véleménye:
Sohasem gondoltam volna, hogy ennyire bele tudom élni magamat egy egyszerű halász küzdelmeibe. Jó, azért volt egy kis könnyebbségem, hiszen annyit láttam már. Bár öregapám nemigen űzte ezt az elfoglaltságot, ő inkább a kis vitorlával felszerelt csónakjával szelte a habokat.
Megismerhettem a kubai életforma egy szeletét, és a magányos küzdés formáját. Az álmokért küzdeni kell, még ha azt később nem is tudjuk bebizonyítani, hogy elértük. Most már biztosan megfontolom a filmadaptációja megtekintését.
Pocsai Zsanett véleménye:
Nekem sajnos erről a regényről már mindig csak két dolog fog eszembe jutni: egy legendás Sziget zenekarnév, az „Öreg Halász és a Fender”; és Robert Silverberg Hugó díjas novellájának (Gilgames az Elhagyott Vidéken) egy mondata: „Mindig is utáltam az ilyeneket – mondta Howard – Iszákos puhányok nyavalygásai”. Engem is mindig bosszant a „szépirodalom felsőbbrendűsége”, az alantas „ponyvával” szemben… Javaslom, mindenki olvassa el a két emlegetett művet, és vonja le saját következtetéseit…
Bokor Kitti véleménye:
Ez a regény volt az első számomra Hemingwaytől. Kötelező olvasmánynak kaptuk és elsőként olvastam el,mert,amint leültem és belekezdtem,addig fel sem keltem,míg el nem olvastam. Tetszett. Átéreztem Santiago helyzetét és csodáltam,amiért nem adta fel,hisz: „Szamárság feladni a reményt.”
Szász Brigitta véleménye:
Számomra sajnos nem volt nagy élmény ennek a könyvnek az olvasása, mert sose horgásztam még és nem is fogok, mert nem érdekel a téma. Elhiszem, hogy sok elgondolkodtató dolog rejlik a sorok között, de nekem csak egy horgászat volt, ami nem keltette fel az érdeklődésemet.
Szabó Márta véleménye:
Soha nem hittem volna, hogy én Hemingwayt fogok olvasni. Már csak azért sem, mert gimnáziumban elvették a kedvem tőle, a puszta említésével is. Aztán megnéztem az Éjfélkor Párizsban című filmet, és szerelmes lettem ebbe a végtelenül egocentrikus fráterbe, aki magát a legjobbnak tartotta - mert szerinte csak így érdemes. Az öreg halász és a tenger soha nem lesz a kedvencem, nem tartom valószínűnek, hogy még egyszer elolvasom ebben az életben, de ha kihagytam volna, bánnám.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Hemingway könyve az egyik kedvencem, amit kb. 5 èvente ùjraolvasok. Nem vèletlenül hagytam a legvègère. Mindig talàlok szàmomra èrtèkes gondolatot a műben. Pèldaèrtèkű Santiago kitartàsa, a bizonyìtani akaràsa. A kisfiù ragaszkodàsa is elgondolkodtatò.Nèhàny gondolattal zàrom:"Mikor leszàllt a nap,emlèkezetèbe idèzte a règmùlt időket,hogy önbizalmat merìtsen belőle..." "Egyedül vagy, egèszen egyedül...." "Inkàbb magad lègy bàtor ès rendìthetetlen..."
Serhal Diána véleménye:
Éreztétek már úgy egy könyvről, hogy nem tudtok rá rosszat mondani, mégis semmilyen? Ilyen nekem ez a könyv, és a legrosszabb az, hogy tudom, hogy nem kellene, hogy így legyen. Klasszikus, Hemingway írta, de sajnos nem tehetek róla, valószínűleg az elvárás volt túl nagy. Szívesen mondanék véleményt, de nem igazán tudok. Végigolvastam, értettem, és kész. Gondolom, hogy sok embernek többet mond, ennek nagyon örülök. Egy dolognak örülök csak jobban, hogy akkor ezt is kihúzhatom a listámból :)
Kulcsár Réka véleménye:
Az öreg halász sokáig nem fogott semmit, már segítőjét is mással küldték, mert környezete már úgy gondolta, hogy elszegődött mellőle a szerencse. Egyik nap mégis sikerült egy hatalmas halat fognia, sokáig viaskodott vele, végül sikerült megölnie. de jöttek a cápák, melyek megették a nagy hal nagy részét. Santiago küzdött velük, míg volt mivel. Végül hazaért, de már csak egy csontváz volt a hajójához kötözve, amit csak úgy csodáltak az emberek.
Fülöp Zsanett véleménye:
A barátnőm nagyon szereti a klasszikus regényeket, bár ezt nem igazán sikerült megértenem. Nekem a szerethető klasszikus kimerült Dumasban. Azonban ez nagyon tetszett. Hemingway folyamatosan feszíti a húrt az olvasóban, feszíti a kötelet a fejünkben, míg már majdnem elpattan. Zseniálisan tartja fent az érdeklődést, és csodásan ábrázolja az emberi kitartást. Lenyűgöző regény.
véleménye:
Az emberi kitartás és a fel nem adás. Fantasztikus mű Ernest Hemingwaytől. Én nagyon sajnáltam az öreg halászt, amiért csak ez jutott neki, pedig elszántan küzdött. Mindenki számára hagy valami mondanivalót és mélyen elgondolkodtató.
Forgon Veronika véleménye:
Nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, már csak azért is, mert díjazott. Nagy meglepetésemre elég rövid, de ennyi is elég volt, hogy egy olyan érzelmet, gondolatot keltsen bennem, amit eddig nem sikerült egésznek látnom. Ez pedig nem más, minthogy Santiago a normális ember megtestesítője. Ahogy cselekszik, ahogy gondolkodik, ahogy beszél és ahogy az egész életét leélte normális. Ha definiálnom kellene azt a szót, hogy ember, olyat képzelnék el mint ő. Számomra ez teszi ezt a könyvet csodássá.
Novák Petra véleménye:
Azért álltam neki ennek a műnek, mert pont passzolt a könyvkihívásba és úgyis el kellett olvasni suliban, úgyhogy gondoltam, akkor miért ne. Megmondom őszintén nekem nem igazán nyerte el a tetszésemet. Olvastam már Hemingwayt, ezért nem számítottam túlzottan cselekményes műre, azonban még annál is vontatottabbnak éreztem, mint amire számítottam. A mű mondanivalója érdekes, az alapötlet nem rossz, azonban olvasásélménynek nem kiemelkedő számomra.
Németh Enikő véleménye:
Hemingway munkásságának talán egyik legkiemelkedőbb műve, és nem véletlenül. Egy szép, szívhez szóló történet az emberi kitartásról, a bizonyítás vágyról és barátságról. Mindenkinek csak ajánlani tudom, egy olyan mű, amit mindenkinek az életében egyszer el kell olvasnia.