ADATLAP
Az ötödik évszak
Három szörnyű dolog történik egyetlen nap leforgása alatt. A szürke kisvárosi életet élő Essun arra tér haza, hogy férje brutális módon végzett a kisfiukkal, majd elmenekült és erőszakkal magával vitte a lányukat. Eközben a hatalmas Sanze az egész világot befolyásoló birodalom, aminek találmányai évezredek óta a civilizáció alapjait képezik összedől, mert teljes lakossága egy őrült bosszújának áldozatául esik. S végül, a Rezdületlenként ismert kontinens szívében egy óriási, vöröslő repedés keletkezik, és az általa kiokádott hamu elsötétíti az eget. Egyesek szerint évekre. Mások szerint évszázadokra.

Ebben a haldokló és halálos világban Essun mindent meg fog tenni, hogy megmentse a lányát, és bosszút álljon a férjén. Az utolsó tartalékaiból tengődő, napfény, ivóvíz és művelhető termőföld nélkül maradt Rezdületlenben pedig kitörni készül a háború. Egy végső, nagy leszámolás a nemzetek közt, amit nem a hatalomért vagy a földért vívnak majd, hanem a túléléshez szükséges alapvető forrásokért. Essunt viszont nem érdekli, hogy az ismert világ összeomlik körülötte: ő maga fogja puszta kézzel elpusztítani, ha ezt kell tennie a lánya megmentéséért....
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Damaya kislány, orogén, akinek ösztönös hatalma van a föld rengései felett. Szienit fiatal nő, képzett orogén, akinek egy nagy hatalmú mesterrel el kell utaznia egy távoli városba, hogy végre hajtsanak egy küldetést. Essunk családanya, akinek férje, miután rájön, hogy a kisebbik fiúk örökölte anyja orogén hatalmát, megöli a gyereket, ezért az asszony a férfi nymába ered. Hármuk sorsa találkozik.

Véleményem: Rengeteg nagyon jó kritikát olvastam róla, odavan érte mindenki, gondoltam, elolvasom ezt az etalon művet. Hát, én annyira mégsem voltam oda érte. Nekem sok helyen zavaros, nem világos, hogy most akkor mit miért, pedig igyekeztem...... az tetszett, hogy a három nő sorsa hogyan találkozik, nagyon nagy csavar. Tetszett a mélyebb mondanivaló (Földapa megpróbálja elpusztítani az emberiséget, az orogének kiszolgáltatottsága - kirekesztése). Nem értettem a kasztok állandó részletezését, ez félig ilyen, annak gyapjas a haja, de nem úgy, mint ahogy egy kasztbelinek..... a szerintem öncélú homoszexuális-biszexuális vonalat, ami teljesen váratlanul jött, nem volt semmi értelme és csak úgy a semmiből olvasom, hogy az egyik férfi "ájulásig dugja a másikat".....
elvileg egy trilógia, hátha a második rész helyre rak majd több mindent, de nem vagyok oda meg vissza....

5/3
Erdős Boglárka véleménye:
Imádtam!! Az elején nehézkes még azonosulni a történettel, de egy kis türelem és egy remekül kidolgozott világgal ismerkedhetünk meg. Fordulatos és sokkoló események, szerethető karakterek. És amikor szépen összeállnak a dolgok, az az igazi csemege. Lesz folytatása is, már nagyon várom :)