ADATLAP
Az úr sötét anyagai - 1-3. kötet
Képzelj el egy világot, ami olyan, mint a miénk, és mégsem. Ahol lelked egy része állatdaimón formában testesül meg. Ahol a jegesmedvékből zsoldoshadsereg szervezhető. Képzeld el, hogy több világ párhuzamosan létezhet egymás mellett, és az átjárás sem lehetetlen, sőt, két különböző világ gyermekei, Lyra és Will egy harmadikban találkoznak, hogy beteljesítsék a sorsot és bevégezzék küldetésüket - egy világokra szóló élethalálharcban, ahol az arany iránytű mutatja az utat. A kaland elkezdődött, Az arany iránytű trilógia első részét, az Északi fényt pedig további izgalmas kötetek folytatják: A borostyán látcső és A titokzatos kés......
Kiss Réka véleménye:
A film alapján el szerettem volna olvasni már rég a könyvet, azonban eddig nem leltem rá... viszont tavaly egy antikváriumban megláttam és lecsaptam az első kötetre. Nem bántam meg, igen j vétel volt, és végre, a többi kötetet is kiolvasva, megtudtam, mi lett a történet vége :)
Stubán Éva véleménye:
Az első kötet bár jó olvasmány volt, nem kötött le annyira, mint a második és harmadik kötet, számomra Will megjelenése, illetve a történet több síkúvá válása sokkal érdekesebbé tette a történetet. Nagyon izgalmas volt az elméleti fizika és a vallási tanok összekapcsolása, és természetesen a legfontosabb kérdés: a szabad akarat választása és fontossága.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Mint ahogy mások is irták engem is a film késztetet,hogy olvasam el a könyvet,valamint a vélemények amit rola olvastam.Mint ahogy a sötétség(butaság,reménytelenség) emészti el a Port ugy emésztet engem is a könyv,képes voltam napokig csak olvasni(az első két könyvhöz mindössze 1 hétre volt szükségem).
Egy csodálatos világ tárul elénk(ami nekünk más,furcsa de mégis csodálatos),ami hirtelen mégjobban kitágul és különbözö párhuzamos világokat ismerünk meg két gyermek szemszögéböl akik a másságot és a furcsaságokat elfogadják és eggyüt fedezik fel a barátságot,szeretetet,elvesztést,szerelmet,stb.
Ajánlom a könyvet mindenkinek aki egy csöpnyi pihekönnyü regényben mély gondolatokat kivánn felfedezni.Valamint remélem hogy hamarosan esetleg tetralogia lesz,valamint várom a BBC által adaptált minisorozatot is.
Turi Mária véleménye:
Az első könyvből készült filmet láttam, ami tetszett is érdekesek a daimónok, na meg a medve.
Az első könyv tetszett, még a második is, a harmadik már nem annyira, talán az ide oda ugrálás, a túl sok cselekményszál, a hosszúsága, voltak részek amik nem tetszettek, a vége fele már javult, vagy a lezárás miatt, nem tudom.
Lyra a szeleburdi, vadóc, kalandvágyó kislány aki kihallgat egy beszélgetést amit nem lenne szabad és ami miatt olyan kalandba keveredik amiről nem is álmodik. És tudomást szerez a Por-ról, elindul hogy kiszabadítsa a barátját az ÁTKOsok kezéből, ami sikerül is, de sajnos a siker nem tartós. Majd átkel másik világba hogy szembe nézzen végzetével, és megismerkedik Will-lel, akivel folytatja az útját hogy megtalálják Will apját, és ne feledkezzünk el a Por-ról sem, és miután Will lett a titkos kés hordozója, ami más világokba nyit utat, na meg Mary a tudós és a kaland nem áll le. Eljutnak a holtak világába kiszabadítják Rogger és Will apja szellemét. És mindennek a végén a sorsuk hogy együtt nem maradhatnak, az elválás, ki ki a saját világába és a kapuk örökre lezárulnak. Hogy a Por jótékony hatása ne szökjön tova a semmibe.
Ehhez jönnek a boszorkányok, a gyiptusok a páncélos medvék akik segítenek a gyereken, valamint a csata Lord Asriel és csapata, és a Magisztérium, és a Fennhatóság ellen
A több szálon futó történet egy kerek egészé állása hogy apró véletlenek kellettek hogy ez így történjen.
Viszont jó lett volna egy epilogus hogy mi történt utána mondjuk 10 múlva Lyra ás Will-lel, vagy 20 vagy több. Valami ami több mint ez.
Mert így hogy bezárult az ablak a kés elpusztult, hogy Lyra már nem tudta olvasni az aletiométert. Valami más lezárás mint hogy Will átment és Mary majd segít neki hogy az anyja jó kezekbe kerüljön ő se árvaházba. Lyra hogy visszament a Jorden-
Végvári Edina véleménye:
Miközben az első részt olvastam, azt gondoltam, hogy ez egy zseniális kalandregény, fantasy-elemekkel - és már az első fejezetnél éreztem, hogy szeretni fogom, élen az éleseszű, dacos kislánnyal, Lyrával, akinek a felnőtté válását követhetjük nyomon.
Aztán olyan dolgok kerülnek elő, mint: Mi végre vagyunk a világon? Mikor, hogyan, miként lettünk tudatos lények? Mi történik velünk a halálunk után? Létezik-e több világ is? Nem is beszélve az egyház és a "világ" örökös harcáról... Súlyos kérdések, melyekről könnyed, elbeszélő stílusban olvashattam - és egy pillanatig sem untam.
A sok, számomra maradandó karaktert (a kedvenceim Iorek, Lee és Mary Malone) felvonultató trilógiával egy problémám volt: hogy véget ért. Csodás élmény volt, az egyik legjobb, a könyvkihívás során!
Berta Szilvia véleménye:
Nem szívesen olvastam korábban fantasyt, de ez a könyv zseniális. Először az első részből készült filmet láttam, az alapján ifjúsági regénynek gondoltam. Az első rész valóban meseszerűen indul, ám később sokkal mélyebbé, sokrétűbbé válik a történet. A főhős szülei nem mesebeli, szerető szülők, a barátok közül sokan meghalnak,a gyerekek sok szörnyűségen mennek keresztül. Az egyik legérdekesebb momentum a daimónok létezése, ami az ember lelkének megtestesülése állat formában.
Nagyon érdekes, elgondolkodtató, lebilincselő történet.
Szalóky Diána véleménye:
Ahogy olvastam az első kötetet, arra gondoltam, milyen aranyos kis könyv. Aztán amikor elérkeztem ahhoz a részhez, amikor Lyra megtalálja Tony Makariost, majdnem elsírtam magam. Annyira szomorú és megható volt. És Lyra csak küzd, megy tovább, átverekszi magát a nehézségeken, és elérkezik az apjához, akiről azt gondoljuk, hogy ő a jó, Mrs. Coulterrel szemben, aztán pedig kiderül, hogy ugyanúgy átgázol mindenen és mindenkin a céljai érdekében… Kár, hogy ez a filmből már kimaradt.
Érdekes, ahogy a szerző a Bibliát az általa megteremtett világra igazítja, az egész történetet áthatja az egyház ellenesség, ahogy olvastam, kapott is érte bírálatot.
A második kötetben már nem csak az egyház az ellenség, hanem maga az Isten. Kiderül, hogy Lord Asriel az Istennel akar megvívni, őt akarja elpusztítani, és ezért toboroz sereget, akik minden világból érkeznek a segítségére.
A másik oldalon ott van az egyház, a Magisztérium, akik viszont a lázadás minden formáját el akarják fojtani, az élen Mrs. Coulterrel, aki talán még attól sem riadna vissza, hogy megölje a saját lányát, csak hogy elkerüljék a második bűnbeesést.
Nagyon sajnáltam, hogy Scoresby és Hester meghaltak, Will apjának halálát teljesen értelmetlennek láttam, bár lehet, hogy ez is csak egy újabb csapás kellett, hogy legyen, ami megerősíti a fiút. Bizonyára a háború alatt még fognak jó néhányan meghalni a szerethető karakterek közül.
A harmadik kötetben végül meg tudjuk azt is, hogy Isten valójában nincs, ő „csak” egy angyal, igaz, hogy az első, és a legerősebb, de nem a Teremtő, ugyanabból a Porból lett, mint bármelyik másik. Amikor mesélnek róla, mindenki galádnak állítja be, de amikor Will és Lyra véletlenül rátalál, csak egy riadt öreg „ember”, aki számára boldogság, hogy atomjaira hullhat, és eggyé válhat a mindenséggel.
M