ADATLAP
Az útvesztő
Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, és az egyetlen, amire emlékszik, az a keresztneve. A liftből kilépve Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztást egy mozgó labirintusrendszer veszi körbe, Thomas is beáll azok közé, akik megpróbálják megfejteni az Útvesztő titkát....
Zuzan Éva véleménye:
A Tisztásról nem könnyű kiszabadulni, se olvasóként, se bököttként. A falak minden éjjel vándorolnak, és épeszű nem akar kinn maradni a folyosókon sötétedés után. Thomas és Theresa érkezése mindent megváltoztatott, és nem is éli mindenki túl ezt a váltást.
Kormányos esztikormanyos5@gmail.com véleménye:
Az útvesztőt először filmben láttam, csak hónapokkal később olvastam el könyvben, így akarva-akaratlanul mindent a filmhez viszonyítottam. Rengeteg eltérést találtam, de ezt egyáltalán nem éreztem problémának, sőt, a könyv is nagyon tetszett. Engem a film mégis jobban megfogott.
Kucska Erika véleménye:
Nagyon elgondolkodtató történet. Milyen is a valódi élet, a valóság az amiben élünk vagy irányít bennünket valaki, valami? Egy csapat fiatal a túlélésért küzd,ki mikor adja fel a küzdelmet mennyit bír?Cél kijutni az útvesztőből.A végén derül ki, hogy mégse hisz ez csak egy próba.Miért kellett ezeknek a gyerekeknek életveszélyes helyzeteket megoldaniuk, mire használták őket? várom a következő résztől a válaszokat.
Baloghné Henn Anett véleménye:
Nagyon izgalmas történet. Az első részt filmen láttam először. A könyv sokkal érdekesebb, pörgősebb, és persze alaposabb. Nem ért véget a történet az első könyv végén, így nem lehetett abbahagyni :) A Tűzpróba is letehetetlen, végig fenntartja a figyelmet. A harmadik kötetben Teresa halála nagyon meglepett. Mindenkinek ajánlom.
Farkas Beatrix véleménye:
Már régóta meg akartam nézni a filmet, de előtte muszáj volt kiolvasnom a könyvet.
Volt egy sejtésem mi lesz a vége és be is jött. Talán pont azért mert nemrég ajánlottam az Infernot valakinek.
Érdekes volt olvasni, de nem hiszem, hogy egyhamar újra elolvasom.
Molnár Henrietta véleménye:
Izgalmas, hátborzongató történet egy csapat kiválasztott fiatalról, akik a mindennapi túlélésért küzdenek. Jól megirt karakterek szerepelnek benne. Thomas, Newt és Teresa meghatározó szereplők, akikkel a leginkább szimpatizáltam, na és persze Chuck, aki sajnos önfeláldozása miatt meghal. Kiváncsi vagyok a folytatásra, mert még nagyon sok minden homályos a történetben. Előbb a film jöhet, aztán a trilógia következő két része.
Kovács Rita véleménye:
Tegnap kezdtem el olvasni, mára a végére is értem. Az első mondattól az utolsóig élveztem, egyszerűen nem tudtam letenni. Izgalmas, érdekes. Nagyon tetszett. A cselekmény pörgős, nem lehet belőle kizökkenni. A történetről valamiért a Legyek Ura jutott az eszembe. Ettől függetlenül magával sodró történet. Csak nem tudom, hogy szeretném-e tudni a folytatást. Valamiért az az érzésem, hogy nem túl optimista történetről van szó. Az viszont érdekelne, hogy a folytatásból kiderül-e a számomra rengeteg megválaszolatlan kérdés.
Rácz Dominika véleménye:
Nagyon szerettem ezt a könyvet. Először a filmet láttam, demost hogy elolvastam inkább a könyv. Részletesebb, izgalmasabb és más. Örülök neki, hogy belekezdtem és egy nap alatt elolvastam : D persze azóta a többi részt is elolvastam :D
Dobos Krisztina véleménye:
A film előzetese alapján döntöttem el, hogy elolvasom a könyvet. Az elejét leszámítva egész más lett, mint amire számítottam, de nagyon tetszett. A poén az, hogy aztán a filmet is megnéztem, és az is más, mint amire az előzetese alapján gondoltam :)
Ha valaki előbb a filmet nézte meg, feltétlenül olvassa el a könyvet is!
Oláh Zsuzsanna véleménye:
Mindhárom részét elolvastam és így együtt szerintem egy nagyon izgalmas történet. Végig a 3 könyv során meglepő fordulatokkal van tele. Igaz van egy-két olyan részlet ami még érdekelt volna (a lányok csapata pl.), de azért így is teljes. Nem lett a kedvencem, de azért pár év múlva újraolvasnám.
Ignácz Panni véleménye:
Icipicit többet vártam ettől a könyvtől. Izgalmas volt, sokszor féltem is az olvasása közben. Egy na alatt kiolvastam, ugyanakkor számomra nagyon érződik rajta, hogy egy trilógia első része. Kíváncsi vagyok a fojtatásra.
Kolop Vanda véleménye:
Elolvastam a trilógiát. Maga az ötlet nagyon jó, érdekes világot fest le az író. Az első rész tetszett a legjobban, ott volt rejtély, izgalmas volt végig követni, hogy fejtik meg az útvesztőt és azt, hogy mi áll mögötte. A második sem volt rossz, csak ott már kicsit kezdett zavaró lenni, ez az állandó dilemma, hogy kiben bízhatok meg, kiben nem. Ebben a részben már kicsit kiszámíthatóak voltak a fordulatok. A harmadik sem volt rossz, de az eleje kicsit unalmas volt, semmi más nem történt, csak menekültek meg sodródtak az árral. Van pár dolog, ami számomra nem világos: Gallynek miért bocsátott meg Thomas olyan könnyen, Teresanak miért nem? Sokkal ütősebb lett volna, ha az író jobban kidomborítja, hogy Janson is beteg. Teresa halála is elnagyolt lett. Érdekes lett volna megtudni, hogy a lányok hogy építették fel a saját kis társadalmukat az útvesztőben, ők mit csináltak másképp, hogy hamarabb kijutottak és többen. Sokaknak nem tetszik a befejezés, de szerintem helyén való a megoldás, az egész könyv hangulatába valahogy nem fért volna bele, hogy hopp, megvan az ellenszer. Kíváncsi vagyok a filmre :).
Markó Andi véleménye:
Az útvesztő, Tűzpróba, Halálkúra. Nem egy romantikus kalandot sejtetnek a címek. Néhány tizenéves harcát követhetjük nyomon. Harcot, melyet a világ megmentéséért folytatnak, még csak nem is önszántukból. Vagy mégis? Nem tudni, mert minden emléküket elvette tőlük a VESZETT. De mi ez a szervezet? Jó vagy rossz? Melyik oldalon áll? Rengeteg megválaszolatlan kérdés, egészen az utolsó kötet végéig. A nagyon izgalmas regény nem nélkülözi a hátborzongató kalandokat sem.
Potori Gréta véleménye:
Most tettem le a könyvet, és úgy érzem, pozitívan csalódtam. Azt hittem, hogy rettenetesen ijesztő lesz, de nem volt az. Magával a történettel nincsen bajom, de a szereplők engem nem fogtak meg. Szerintem nincsen igazi arcuk, és eléggé egy kaptafára vannak szabva. Amit nem értettem, az például annak a fiúnak a teteme volt, aki le akart ereszkedni a Doboz után. Szegény srác önként vállalkozott, hogy kipróbál egy lehetőséget a megmenekülésre, és bele is halt. Erre az áldozatáért az a köszönet, hogy üvegbúra alatt mutogatják? Ez komoly? Szerintem valami nagyon nincs rendben ezekkel a fiúkkal. Persze lehet, hogy csak én gondolom így.
Nagy Zsófia véleménye:
Előbb láttam a filmet mint a könyvet, így reménykedtem, hogy a könyv is ugyanolyan jó lesz, vagy jobb, mint a film volt. Szerencsére így is lett, nagyon nagyon tetszett! Sok az ijesztő és izgalmas rész, mindenkinek ajánlom. A második könyv is fantasztikus volt, annak ellenére, hogy szinte teljesen átírták a filmet. Kíváncsian várom, milyen lesz majd az új film
Szabó Laura véleménye:
Már többször is elolvastam, és még mindig csak annyit tudok mondani: lenyűgöző. Teljesen rabja lettem a történetnek, és a szereplőknek egyaránt, olyan gyorsan olvastam el, hogy el sem hiszem. És a folytatásokban sem kellett csalódnom, ami számomra felbecsülhetetlen. Dashner, I love you.
N Kata véleménye:
Nem először találkoztam ezzel a történettel… A filmet már többször is láttam, de mivel nem volt tiszta a történet, elővettem a könyvet. Rá kellett jönnöm, hogy nem a film a hibás, a könyvben is túl sok dolog marad homályos, megmagyarázatlan. Ez valahol nagyon-nagyon zavar, hozzászoktam a kerek egész történetekhez (még ha trilógiáról van is szó). Viszont érdekes tapasztalni, hogy egy ilyen már-már horrorszerű regény is így meg tud fogni. Izgalmas, nem bírtam letenni!
N Kata véleménye:
Nem először találkoztam ezzel a történettel… A filmet már többször is láttam, de mivel nem volt tiszta a történet, elővettem a könyvet. Rá kellett jönnöm, hogy nem a film a hibás, a könyvben is túl sok dolog marad homályos, megmagyarázatlan. Ez valahol nagyon-nagyon zavar, hozzászoktam a kerek egész történetekhez (még ha trilógiáról van is szó). Viszont érdekes tapasztalni, hogy egy ilyen már-már horrorszerű regény is így meg tud fogni. Izgalmas, nem bírtam letenni!
Ignácz Eszter véleménye:
A legizgalmasabb könyv, amit az elmúlt időszakban olvastam! A főszereplő a könyv elején nem tud semmit, és így minden szép lassan derül ki számunkra is, és megadja a lehetőséget, hogy magadtól megfejtsd a kérdéseket. Eredeti ötlet, még akkor is, ha kicsit olyan, mint ha A Beavatottat, Az Éhezők Viadalát és A Legyek Urát összegyúrnánk, és az egészet betennénk egy labirintusba.
Gergely Edina véleménye:
Biztos velem van a gond, de amikor megvettem ezt a könyvet, nem is tudtam, hogy film is készült már belőle, semmit sem hallottam még a sztoriról, egyszerűen csak leemeltem a polcról.
Nagyon tetszett! Szinte azonnal olvastam a folytatást is, így a trilógia kategóriába került a történet. Kíváncsi vagyok, hogy ha a való életben történne hasonló "világvége", hogyan viselkednének az átlagos (vagy az átlagon felüli?) 16-18 évesek.
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Beletehettem volna a trilógia kategóriába is, de még nincs erőm a többit elolvasni. Lehet azért mert a filmet láttam először, és ez már könyvben annyira nem volt érdekes. Viszont jónak találom, és valószínű a többi részét is egyszer el fogom olvasni. Jónak találtam, hogy sokban egyezett a filmmel, mert márnem egyszer nekiálltam, viszont csak a film után kaptam rá igazán. :D
Herkó Piroska véleménye:
A könyv sokkal jobb, mint a film.
Főleg, mivel sok mindent átalakítottak a könyvhöz képest.
A könyvet végig izgulja az ember, sőt, néha kiszámítható is, de lehet, hogy az csak nekem volt így. A vége nagyon szomorú és követeli a folytatást.
Rögtön neki is álltam a második kötetnek.:)
Az főleg jó benne, hogy nincs külön elmagyarázva mi miért történik, hanem életszerűen a főszereplővel együtt kapjuk meg a felvilágosítást. :)
A könyvet ajánlom, a film egyszer megnézhető.
Nzala Dorothy véleménye:
Először a filmet láttam, ami meghozta a kedvem a könyv elolvasásához. Hát nem sok hasonlóságot találtam a kettő között. A könyv sokkal részletesebb és realisztikusabb volt. Emelet több főbb szereplő volt benne ami még érdekesebbé tette a történetet. Viszont néha elégé rémisztő volt számomra,de annak nagyon örültem annak,hogy végre nem egy szerelmi háromszögre épített tini sztorit olvashattam.
Zsuzsanna Volford véleménye:
Nagyon fordulatos történet, jól megírt karakterekkel. A sok Változónak köszönhetően az ember soha nem tudhatja, hogy vajon hogyan folytatódik a történet, kik a jók és kik az ellenségek valójában.
Faragó Alexandra véleménye:
Ebben a pillanatban fejeztem be a könyvet és muszáj is egyből leírnom a véleményem. Számomra ez egy olyan könyv volt amit végig izgultam, bele éltem magam a könyvbe és a szereplőkkel együtt kattogott az agyam. Egyszerűen imádtam. Biztosan el fogom olvasni a folytatást, sőt, ha nem állnának sorban más, könyvtárból kivett könyvek biztosan olvasnám is egyből a második részt. A könyv vége számomra elég lelombozó volt, de tudom, hogy ez a befejezés nyújtotta a folytatás lehetőségét. Szóval én ajánlom mindenkinek. :)
Dorottya véleménye:
Először a filmet láttam. Tetszett.
Ez után kezdtem el olvasni a könyveket.
A könyv(ek) sokkal jobb mint a film (ismét) ! :-)
A könyv cselekménye nagyon profi módon épül fel, olvasmányos, oldalról-oldalra izgalmas, ébren tartja a figyelmet, nehezen letehető.
Megrendeltem a 4. részt, ami az előzmény (Halálparancs). Ahogy megérkezik olvasom is!
Budai Zsuzsanna véleménye:
Tetszett, habár az elején számomra nehezen indult. Érdekes, hogy ezek a fiatal fiúk milyen szervezett "társadalmat" építettek fel, kíváncsi vagyok, hogy a valóságban ez hogy működne? Na de ők kiválasztottak.
Még gondolkozom rajta, hogy elolvasom-e a sorozat további köteteit, valószínűleg igen.
Bokor Kitti véleménye:
Wow! Imádtam. Izgalmas. Alig bírtam letenni. Érdekfeszítő és fordulatos. Bár egy kicsit zavaros volt,hogy a fiúk mért vannak ott,de a végére kezdett kitisztulni,aztán jött az epilógus és újra összezavarodtam. Ahogy letettem,máris akartam tovább kutatni az emlékek után,nyomozni a VESZETT céljait illetően. A szereplőket is megkedveltem,Chuck sorsát el sem akartam hinni. Kicsit átszoktam a tisztáson kialakult nyelvre. Ez a francos könyv bökött jó :)
Sárkány Eszter véleménye:
Thomas egy hideg, sötét liftben tér magához, és az egyetlen, amire emlékszik, az a keresztneve. A liftből kilépve Thomas a Tisztáson találja magát egy csapat srác között. A Tisztást egy mozgó labirintusrendszer veszi körbe, Thomas is beáll azok közé, akik megpróbálják megfejteni az Útvesztő titkát.
Kissné Bugyi Vivien véleménye:
Mindig ellenérzéssel állok neki azoknak a könyveknek, amiket ekkora hisztéria övez, azonban Az útvesztőt elég vegyes hangulat övezi, így kíváncsi voltam rá.
Alapvetően tetszett ez a kötet, izgalmas volt, bár nekem sokszor túl sci-fi, és izgalommal vártam, hogy mi fog ebből kisülni. Nem mondom, hogy örök életemben emlékezni fogok erre a könyvre, de nem volt rossz időtöltés, tehát összességeben rácáfolt a rossz véleményekre...ám ez csak addig tartott, míg el nem olvastam a teljes trilógiát, bár ez már más történet.