ADATLAP
Az Ezüst-tó kincse
Talán a legjobb Karl May mű, vérbeli western-regény. Egy rablóbanda a hírhedt Vörös Cornel vezetésével régmúlt idők tóba süllyesztett, mesés kincse után kutat. Hasonló célok vezetik hőseinket: Winnetout, Old Shatterhandet, Old Firehandet és barátait is föl, a Sziklás-hegységbe. Megütköznek a haramiákkal és különböző ellenséges törzsekkel, végül azonban célba érnek. Elnyerik méltó jutalmukat, a gonosztevők pedig jól megérdemelt büntetésüket. ...
Fekete Gabriella véleménye:
A történet izgalmas, fordulatokkal teli lehetne, de a hozzá adott szövegkörnyezet sokat ront az élvezhetőségéből. Vagy csak egyszerűen nem felnőtteknek készült. Olyan szájbarágósan, mindent elmondóan, semmit a képzeltre nem bízóan van megszerkesztve. A párbeszédek pedig borzalmasak. Feszültséggel, veszéllyel teli szituációkban is főhőseink ráérősen minden a végletekig megtárgyalva nyugodtan beszélgetnek. S az, hogy minden valamire való, tehetséges vadász (Old Firehand, Droll néni stb. ), mind mind német származású, hát azt hiszem nem titok, hogy az író is német származású. Nem igazán tetszett. Uff!

Értékelés: 5/5
Gyuricza Györgyné véleménye:
Még gimnazista koromban olvastam, egy nyári szünet alkalmával. Emlékeimben egy izgalmas, jó könyv élt, így elővettem most, hogy újra elolvassam. Valahogy idősebb fejjel nem igazán tetszett már annyira, mint akkoriban. Nosztalgiának viszont jó volt. Előjött néhány kellemes emlék amit akkoriban átéltem, mikor hajdanán ezt olvastam. Viszont, ha elsőnek olvastam volna, biztosan negatív véleményt tudnék alkotni róla.
Nagy Kornélia véleménye:
Régen olvastam már Winnetou-s történetet, de jóleső érzéssel töltött el, hogy ugyanazt az izgalmat és várakozást éreztem, mint gyerekkoromban. Örömmel kalandoztam újra a vadnyugaton a legnagyobb hősök oldalán, egy olyan mesélő vezetésével, mint Karl May volt.
Szilágyiné Orsolya véleménye:
Igazi indiános könyv. Tele klisékkel, Winnetou-val, tomahawk-kal, skalpolással. Tetszett, mert még soha nem olvastam hasonlót sem. Azért Karl May-nak jó stílusa volt, a mai fantasy-hez hasonlítanám. Kicsit ponyvás. Többet kellene ilyet olvasnia a mai fiataloknak, lehet jobban élveznék az olvasás. Uff, én beszéltem!
Pribék Szilvia véleménye:
Régen olvastam Winnetou-s történetet, most ismét visszatértem rá. Bár ebben a kötetben Winnetou talán mellékszereplő, és inkább a két "Old", Firehand és Shatterhand a főhős. A történet izgalmas és cselekményes, bár a végén nem annyira tetszik, hogy bányászat miatt vásárolnak meg egy területet az indiánoktól... talán Old Firehang természetével nem tartom összeegyeztethetőnek azt, hogy ezüstből akar nyerészkedni. De lehet, hogy csak én képzelem őt a vadnyugat romantikusabb hősének :-)
A könyv mindenesetre tetszett.