ADATLAP
Az Iszlám Állam rabszolgája voltam
A FOGSÁGOM HOSSZÚ IDEJE ALATT VÉGIG AZT MONDOGATTAM MAGAMNAK: EGY NAPON MINDENKI MEGTUDJA, MIT TETTEK EZEK A SZÖRNYETEGEK VELEM ÉS A BARÁTAIMMAL.
SEMMI NEM MERÜLHET FELEDÉSBE.
2014 nyaráig Farída egy átlagos életet élő, 18 éves jazídí lány volt. Amikor azonban az Iszlám Állam rajtaütött iraki faluján, az addig ismert világ darabjaira hullott: a dzsihádisták minden férfit köztük Farída apját és fivéreit megöltek, a nőket pedig magukkal hurcolták.
Farída kegyetlen őszinteséggel mesél rabsága körülményeiről: a mindennapos verésektől és erőszaktól kezdve a lelki terroron át a piacokig, ahol a nőket úgy bocsájtják áruba, mintha csak marhák lennének. A bátor lány lelkileg és fizikailag is kemény harcot folytatott fogva tartóival, míg végül többedmagával a sivatagon keresztül sikerült megszöknie. Története itt azonban nem ért még véget: a menekülttáborban rá kellett döbbennie, hogy sajátjai kiközösítették, megvetésük tárgyává vált.
Farída azonban nem adta fel. Tovább harcolva az Iszlám Állam, a megbélyegzés és a kirekesztés ellen, az egész világgal megosztja a történetét....
Zara véleménye:
Nem is tudom, hogy mit írjak. Elég ijesztő a könyv főleg, hogy lányaim vannak. A gyomrom is összeszorul, hogy esetleg itt is megtörténhet ez. Ott is sokan átálltak az ő oldalukra, hogy megvédjék a családjukat, azért lettek olyan rengetegen.
Véghné Tóth Hajnalka véleménye:
Egy megrázó könyv, amely egy 18 éves lány szomorú és ijesztő történetén át mutatja be, hogy milyen gonoszságokra képesek az Iszlám Állam katonái. A könyv bemutatja a szíriai háború kitörésének körülményeit, a térség kizsákmányolását, a gyerekek, lányok elhurcolását.
Farída kitartása példaértékű. Emberfeletti erő kellett mindahhoz amin ő átment.
Ez a könyv kicsit más oldalról is megmutatja az Európába menekülők sorsát. Kiderül belőle, hogy nem minden fekete és fehér, és a tömegben az egyes embereknek más-más története van.