ADATLAP
Az accrai kézirat
1099. július 14. Jeruzsálem a keresztesek támadására készült, amikor egy görög férfi, akit Koptnak hívtak, összegyűjtötte a város lakóit arra a térre, ahol Pilátus döntött Jézus sorsa felől. A tömegben keresztények, moszlimok és zsidók lesték a Kopt szavait, melyektől azt várták, hogy felkészíthetik őket az elkerülhetetlen harcra.
De a Kopt, az idős bölcs nem a harcról beszélt, hanem a mindennapok nehézségeiben rejtőző tudásra irányította figyelmüket.

Míg az ellenség a falak alatt gyülekezett, az emberek a valódi ellenségről, a veszteségről és a magányról kérdezték. A Kopt pedig megosztotta velük tudását a harcról, a változásról, a bölcsességről, a félelemről, a szépségről, a szerelemről és a hűségről.

Szavaiból egy évezreddel később is ugyanolyan tisztán árad a tudás és a bölcsesség....
Kulcsár Réka véleménye:
Szinte hihetetlen, minnél több Coelho könyvet olvasok el, annál jobban tetszenek. Zseniális ez a könyv is. Minden egyes résznél talál az ember valamit, ami reményt, önbizalmat ad. Mindenkinek ajánlom, aki akar egy kicsit is elveszettnek erzi magát...
Januskó Szuzanna véleménye:
Nagyon mély gondolatok. Amikor elolvassuk, azt mondjuk, mennyi igazság van ebben, mégis homlokegyenesen másképp éljük az életünket. Ezek a gondolatok újra felelevenítik a kétezer évvel ezelőtt élt ács fiának szavait, és minden igazságát
Sáfár Józsefné véleménye:
Elgondolkodtató dolgokról beszélt: a vereségről, a legyőzöttekről, a magányról, a szépségről, hűségről, a csodáról, aggodalomról, jövőről, ellenségről, fegyverekről. Egyszóval minden ami az élet. Egy a baj, hogy a Szentföldön hiába telt el 2000 év, még mindig nincs béke!