ADATLAP
Az afrikai
A Magyarországon már a hetvenes évek óta ismert, friss Nobel-díjas J. M. G. Le Clézio e melankolikus hangulatú regényében egyfelől apjának, a hosszú éveken át gyarmati orvosként dolgozó "afrikainak" állít emléket, másfelől megosztja az olvasóval saját gyermekkori élményeit, annak a néhány évnek a tapasztalatait, amelyet (fivérével együtt) apja mellett töltött Nigériában. Ám mindeközben elénk tárul egy varázslatos, egzotikus és egy európai ember számára szinte felfoghatatlan világ is – annak a hajdan volt, bő hatvan évvel ezelőtti Afrikának a világa, amelynek szépségére, különlegességére és természetes tisztaságára még a gyarmatosítók, illetve azok gyermekei is rácsodálkoztak. És amikor egy Nobel-díjas író "csodálkozik rá" a fekete kontinensre, abból egy, a szívhez s az értelemhez egyaránt szóló, megkapó és tanulságos könyv születik, melyet apák és fiúk egyaránt örömmel fognak lapozgatni....
Szalai Adél véleménye:
Életrajzi történet afrikai gyerekkorról, az afrikai emberek, törzsek bemutatása, az abban az időben való életről, túlélésről, rendszerről. Az apja életének mint afrikai orvos megismertetése az olvasóval és a "rideg" kapcsolatukra keresvén a választ egy élten át.
Jakab Orsolya véleménye:
Eszembe juttata, milyen rossz is, amikor megtörik valaminek a varázsa, egy nem kívánatos esemény örökre megváltoztat, tönkre tesz valamit. Ez kis, emberi léptékben sem kellemes.
A régi időkről, amikor szülei még boldogan, lendülettel és tettrekészen járták a vadont és nem tört még be a civilizáció úgy mesél, hogy érzi az emebr a természet érintetlenségét, az a pozitív egyszerűség és fölhöz közeli életmód szépsége, harmóniája sugárzik a sorok közül. Túl rövid volt :)