ADATLAP
Az arany ember
Jókai Mór a legkedvesebb regényeként ajánlotta olvasóinak Az arany embert, s aki végigköveti Timár Mihály történetét, könnyen megérti a szerző érzelmeit. Hisz hősei között – noha számlálhatatlanul és emlékezetesen sokan vannak – egyetlenegy sincs, akinek kétségeit, vívódásait, meghasonlását az érvényesülésre berendezkedett világgal, szerelmi őrlődését tisztesség és szenvedély kavargásában az író ennyire sokoldalúan és odaadóan ábrázolná. Az először 1872-ben megjelent könyv azóta is a beilleszkedés és kivonulás dilemmájának alapműve a magyar irodalomban. Létezik-e, létezhet-e „a Senki szigete”?...
Reka Balazs véleménye:
Ezt is kötelezőként kaptuk és ez volt az egyetlen könyv,amivel kicsúsztam a határidőből. Azért,mert elég nehezen szántam rá magam. De a várakozásaimmal ellentétben jó volt. Nem lett a kedvencem,de tetszett. Bemutatja a pénz fontosságát,szerepét és az akkori nézetek a pénzzel kapcsolatban a mai világban is érvényesülnek. Tetszenek Jókai fricskái az emberiség sekélyessége ellen.
Leleczi Monika Szabina véleménye:
Jókai életműjéhez természetesen a tájleírás nagyban hozzátartozik, emiatt féltem is tőle egy kicsit, azonban a 10-es könyvlistámon már rajta szerepel ez a könyv. Amiket általában szoktam olvasni, könnyed ifjúsági regények vagy mélyebb történetű regények nem mindig tartják fent ennyire a figyelmemet, nem ilyen kidolgozottak, ebben látszik Jókai tehetsége és zsenialitása.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Jokai Mór az eggyik legkedveltebb magyar iroim közé tartozik,sajnos nem olvastam töle annzi müt mint amennyit szerettem volna,de ami késik még nem mulik !

Az arany emberben ami legjobban tetszett az a kettöség,az egész müvet belengi egy köd ami egyszer az eggyik oldalt máskor egy másik oldalt enged meglebentenni.Nincs fekete vagy fehér oldal,nincs pozitiv vagy negativ hös,itt minden szürke,mindenkiben megvan a jo és a rosz.

Tiszta szivel ajánlom mindenkinek aki szereti a tartalmas regényeket egy öszi estén !
Bencze Gréta véleménye:
Kötelező könyv volt az iskolában. Akkor nem olvastam el, csupán belekezdtem. Most felnőttebb fejjel igazán elolvasva sokkal inkább megértettem a lényegét. Tetszett. Jókai eddig is nagy kedvencem volt, ám most méginkább.
Borcsa Ferenc véleménye:
Nekem ez a könyv nagyon tetszett. Megtalálható benne minden, ami egy igazán jó, olvasható, élvezhető könyvhöz szükséges. Szerintem Jókainak ez az egyik legjobb könyve. A filmet is megnéztem, ami ez alapján készült, az sem volt rossz.
Emese Tóth véleménye:
Jókai Mór tudott írni. Igaz kicsit nehéz volt a nyelvezete de azért elboldogultam vele. Én voltam az egyetlen az iskolába akit nem kellet noszogatni ,hogy olvasd el már. Egy csomó kedvenc részem volt ebben a könyvbe de legjobban a vége. Tímeát mint karakter engem már valami oknál fogva nagyon iritált. Kedvenc szereplőm a Teréz mama volt
Tóth Rozi véleménye:
Nem tartozik a kedvenc könyveim közé. A suliban is kötelező, ezért kénytelen voltam elolvasni idén. A nyelvezete számomra nagyon nehéz. Tímár Mihály története tetszett, de a nyelvezete miatt csak nagyon lassan tudtam átrágni magam a könyvön.
Zsolt Mesterházi véleménye:
Az aranyember sok vélemény szerint Jókai legjobb műve.
Talán nem véletlenül. Biztos, hogy ez áll legközelebb a a mai korhoz. A pénz mindenek feletti hatalma, ami boldogságot mégsem hoz. Minden megvásárolható, de akkor mi adja valaminek az igazi értéket. Kivonulás a táradalomból, a boldogság keresésese a természet közelében. Mind olyan problémák , amik a mai embereket is foglalkoztatják. És válaszokat ma sem találnak.
Koller Alexa véleménye:
Az összes kötelező irodalom közül ez volt az első nagy kedvencem.Szinte le se tudtam tenni,pedig ez ritka a kötelező olvasmányoknál.Érdekesen viszi végig a történetet,hogy mi lesz Mihállyal,létrejön e a szerelem,ahogy megküzd azzal,hogy mindig eljusson a szigetre,ahova a szíve húzza.Miután elolvastam,megnéztem filmben is,mert az iskolába néztünk belőle részeket és érdekelt.Aki tényleg elolvassa a kötelezőket,ezt csak ajánlani tudom neki.
Soma véleménye:
Ez az a könyv amit sosem olvastam végig.Közép suliban kötelező olvasmány volt,de már akkor sem volt szimpatikus.Később újra elkezdtem olvasni kicsit már jobb volt róla a véleményem,viszont még mindig nem olvastam végig.Körülbelül az utolsó fejezetnél mondtam azt,hogy most elég lesz.Jókai stílusával nem volt gond,inkább a könyv műfaja nem tudott igazán megfogni.Timár Mihály karakterek számomra az abszolút negatív fő szereplő.A könyv végére sem tudtam megkedvelni,viszont Timéát ahogy a történet haladt előre egyre jobban megkedveltem.Könyvben említett Senki szigete egy civilizációtól elzárt hely ,ahol az ember szívesen eltűnik kis időre a világ elől,habár a könyvet nem szerettem a film nagy kedvencem lett.
Kerti Anna véleménye:
Ez a könyv is azok közé tartozott, amin sose tudtam átrágni magam - gimiben kötelezö is lett volna, de az elsö 30 oldalon túl soha nem jutottam. Most, néhány évvel késöbb nagyon élveztem Jókai stílusát, a történet pedig magával ragadott. Gyönyörü jellemrajzok, fordulatos cselekmény, jó-rossz közötti harc, belsö örlödés, egyszerüen csodálatos!
Vigh Ágnes véleménye:
Rendkívül nehézkesen kezdtem neki az olvasásának, majd az érzés fokozódott, miután sok oldalon keresztül csak "hajókáztak" az elején. Ennek ellenére a könyv szerintem remekül leírja, milyen, ha egyszerre szegény és gazdag az ember, bár ezzel a valóságban nem sokszor találkozunk, esetleg csak képletesen. Furcsa, de talán az egyetlen szereplő a könyvben, akit nem szívleltem maga Tímár Mihály volt. Szerencsésen pénzhez jutott, keresztbe tett néhány embernek, de a végén mégis jól járt. Akit végtelenül sajnáltam, az a két főszereplő leány volt. Tímeánál kedvesebb karakterrel talán még soha nem találkoztam, viszont a könyv végéig nem lehetett boldog. Noémiről egyszerűen süt a naivság, még gyermekükkel is magukra hagyja őket Tímár.
Minden hibája ellenére azt kell mondjam, ez az egyik legjobb, legolvashatóbb kötelező mű, illetve Jókai legjobbja, bár furcsa módon filmben jobban elnyerte a tetszésemet.
szanyi Renáta véleménye:
Jókai Mór az egyik kedvencem.
Tímár Mihály,aki nőül veszi Ali Csorbadzsi leányát Tíméát,amit keres a szerelmet és a nyugalmat csak a senki szigetén leli Noémi és Teréza mama otthonába.
"Volt egyszer egy ember,aki odahagyta a világot,amelyben bámulták,és csinált magának egy másik világot ahol szeretik"
Bokor Kitti véleménye:
Ezt is kötelezőként kaptuk és ez volt az egyetlen könyv,amivel kicsúsztam a határidőből. Azért,mert elég nehezen szántam rá magam. De a várakozásaimmal ellentétben jó volt. Nem lett a kedvencem,de tetszett. Bemutatja a pénz fontosságát,szerepét és az akkori nézetek a pénzzel kapcsolatban a mai világban is érvényesülnek. Tetszenek Jókai fricskái az emberiség sekélyessége ellen.
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
Egyszer már olvastam gimnazistaként, és most újra elővettem, mert már akkor nagyon szerettem.

A történet röviden: Tímár Mihály hajóbiztos értékes rakományt visz a Dunán, majd a hajó török utasának végakarata szerint vigyáz annak leányára, s miután megtalálja az elrejtett kincsét, meggazdagodva birtokos lesz. Feleségül veszi a lányt, de szíve a Senki szigetén megismert Noémihez húzza.

Véleményem: Nagyon szeretem Jókai regényeit. Számomra nem volt zavaró, amit sokan nem szeretnek a könyveiben, hogy oldalakon keresztül ír a tájról, mert ez is hozzájárul a könyvei hangulatához. Az arany ember szereplői széles skálát ölelnek fel, akiket különböző érzelmek mozgatnak: irigység, hála, szerelem, halálos féltékenység. Maga a főhős is végig kétségek között vergődik, a boldogságot kergeti, ugyanakkor bizonytalan mindenben.
Kicsit a Monte Christo grófjára emlékeztetett: szerencsés meggazdagodás, szerelmi háromszög, a bűnösök elnyerik méltó büntetésüket.
Nagyon szép könyv, ajánlom mindenkinek.

5/5
Király Ildikó véleménye:
A tévében már többször láttam Az arany embert, de sosem végig, így nem volt teljes a történet. Éppen ezért el akartam olvasni a könyvet, de valahogy eddig nem került rá sor. Nagyon tetszett a könyv. Voltak benne kicsit unalmasabb leírások is, ennek ellenére alig tudtam letenni a könyvet. Sajnos néha aludni is kell.
Illés Renáta véleménye:
Még gimiben el kellett volna olvasnom, és az elemzését természetesen vettük is, de nem gondoltam volna, hogy ilyen izgalmas a történet. Az elején kissé ugyan megijedtem, mert nem volt könnyű a sok mai könyv után a nyelvezete, de néhány oldal után már hozzászokott a szemem és onnantól már faltam az oldalakat. Végig az járt a fejemben, hogy milyen magányos lehet Tímár, senkivel nem tudja megosztani a dilemmáját, mintha nem találná a helyét a nagyvilágban, és talán ezért is vonzódik annyira a senki szigetére. Nagyon meghatott a vívódása, ahogy folyton tolvajnak látja magát, aztán meg ahogy fél, hogy kettős életének titka kitudódik. Az első kis Dódit nagyon megsirattam, pedig hogy örült Tímár a "csempészasszony árva gyermekének". Csak azt nem értem, miért nem vetett véget korábban a titkolózásnak, akkor talán egyszerűbb lett volna. Úgy érzem, Mihály egy kicsit valóban gyáva ember, a sorsáról nem maga dönt, hanem a szerencsére bízza. Kár, pedig egy kis bátorsággal végül talán mindenki boldogságot nyert volna. De hát az egy másmilyen kor volt, más szabályokkal.
Csabai Regina véleménye:
Kötelező olvasmány az iskolában, így muszály volt elolvasnom. Az elejét nem nagyon élveztem, viszont a hajó elsüllyedésétől kezdve annyira tetszett, hogy alig bírtam lerakni. Örülök, hogy hallgattam mások véleményére és elolvastam, mert nagyszerű könyv.
Fekete Nóra véleménye:
Nagyon-nagyon tetszett újra elolvasva. Felnőtt fej kellett hozzá. Nem is értem, hogy lehet ezt a könyvet diákoknak kötelezővé tenni. Akkor én sem értettem szerintem, mert különben nagyobb nyomot hagyott volna. Minden szereplő egy külön világ, jellembeli fejlődésüket átélve egy izgalmas történet bontakozott ki, gyönyörű természeti leírásokkal. köszönet a könyvkihívásnak, hogy újra kezembe került ez a könyv.
Bogár-Aranyi Erika véleménye:
Fantasztikus történet! Egy olyan történet került papírra, amely a mai napig megállná a helyét a romantikus regények vonalán. A leíró részeket kissé kevésbé élveztem, mint magát a cselekményt, viszont a táj és személyek leírásai segítettek pontosan olyan képet kialakítani a cselekményről, amitől életre kelt az egész. Még mindig Jókai a kedvenc íróm!
Béres Zsófia véleménye:
Ez a könyv kötelező olvasmány,így muszáj volt olvasnom,de egyáltalán nem bántam meg.Nem hiszem,hogy le kellene írnom a cselekmény,így az érzéseimet írom le a könyvhez kapcsolódóan. Mihály nagyon szimpatikus szereplő volt és a Senki szigetén játszódó jelenétek valami fantasztikusak voltak. Noémi és Mihály szerelme gyönyörűén volt megfogalmazva és elképesztőek voltak a közös jeleneteik. A vége természetesen happy end lett(nem is vártam mást) és nagyon örültem h Mihály a szigeten maradt.:) Kedvenc Jókai regény lett.
Molnár Krisztina véleménye:
Sokszor elolvastam régen, most „könyvhiány” miatt vettem újra a kezembe. Teljesen más volt olvasni most, mint mondjuk tíz évvel ezelőtt. Érdemes volt elolvasni, másképp láttam a karaktereket és a cselekményt. Régen is szerettem, most is jó volt.
Oszlánczi Tímea véleménye:
Ahhoz a kategóriához is választhattam volna ezt a könyvet, "amelyik megríkatott", de azt már lefoglalta egy másik kötet. Eszméletlenül jól formált karakterek, pompás jellemrajzok és végkifejlet. Nagyon jól tudtam azonosulni Tímeával (vajon miért? :) és nagyon haragudtam Mihályra, amiért csak a pénze miatt vette feleségül. Ezen az utolsó lap elolvasása után sem tudtam túltenni magam - sőt, még azután sem. Azt hiszem, ha újra elolvasnám, ugyanezeket az érzéseket váltaná ki belőlem ugyanilyen intenzitással. A legjobb "kötelező olvasmány", amit valaha olvastam.
Balogh Erika véleménye:
Jókainak ez az egyetlen könyve, amit sikerült elolvasnom, ezt is csak többszöri nekifutásra. Valahogy Jókai stílusa nekem unalmas, több regényébe is belekezdtem, de egyik se nagyon nyerte el a tetszésem, csak ez. De ennek is vannak unalmas részei, amin nehezen tudtam átvergődni magam, inkább csak a végére szerettem meg. Így aztán nem is tudok túl hosszú véleményt írni a történetről. Az elején kicsit a Monte Cristo grófjára emlékeztetett, ahogy Tímár Mihály hirtelen a semmiből meggazdagszik, tehetős és tiszteletreméltó úr lesz meg minden. A főszereplőhöz valahogy nem fűz különösebben semmilyen érzelem, ez a Tímea pedig nekem valahogy nem volt szimpatikus, érzéketlen nőnek tartottam, és sajnáltam, hogy ilyen boldogtalan házasságban élnek. Így aztán a végén még örültem is, hogy Mihály Noémit választotta, még ha egy hazugság is kellett ahhoz, hogy új életet kezdhessen. Noémi sokkal szimpatikusabb volt számomra, szeretettel teli, romantikus nő, sokkal inkább házastársnak való, mint Tímea.
Horváth Alexandra véleménye:
Mit is mondhatnėk erre? Vegyes ėrzėsim vannak a könyv elolvasása után. Volt benne nagyon jó rėsz ės nagyon pocsėk is. Az elejėn azt se tudtam, hogy fogom elolvadni a vėgėig annyira nem nyerte el a tetszėsem. De aztán mindig ösztönöztem magam valamivel, hogy csak olvassam. A Noėmis rėszek viszont nagyon el lettek találva.
Farkas Fanni véleménye:
Kötelező olvasmányként nem kerülhettem el az olvasását. Újonnan nekikezdve (a kötelezettség hiánya nélkül) sokkal jobban élveztem a történetet. A cselekménye fordulatokkal, csavarokkal és titkokkal teli. A szívemhez legközelebb mégsem a főhős, hanem Almira, a szigeten élő kutya állt. A befejezés, hogy Tímár Mihály Noémit választotta jobb befejezés nem is lehetett volna. :)
Kindner Anna véleménye:
Amikor először kellett Az areny embert elolvasnom, nem igazán voltam elragadtatva az ötlettől. Aztán ahogy egyre többet és többet olvastam belőle, megtetszett az író legapróbb részletekig kiterjedő leírása a dunai hajózásról, fafaragás mesterségéről, mezőgazdaságról és a különböző kereskedési fogásokról. Másodjára már igazán élveztem és örülök neki hogy pont ezt a könyvet választottam ki első olvasmánynak.
Bendes Zoltánné véleménye:
A mű Jókai jelenében játszódik, és annak legérzékenyebb pontját érinti: az egyéni boldogság lehetőségeit vizsgálja a kapitalizálódó társadalom valóságában. Főhőse nem egy eszme megszállott harcosa, hanem vívódó, meghasonlásra kényszerülő ember. Tímár Mihály a siker minden kellékét megszerzi magának - vagyont, társadalmi pozíciót, az áhított hölgy kezét - valódi boldogságát azonban csak a társadalomból kivonulva, a természet menedékében meghúzódó családi közösségben találja meg. A mű az illúziókkal való leszámolás, a kiábrándulás regénye, amelynek kiúttalanságát az mutatja, hogy Tímár Mihályt kora társadalmából egy utópikus világba menekíti.
Márton Ákos véleménye:
Kilencedik végi kötelező olvasmány... Általános reakció: fúj! Be kell vallanom az egyetlen olyan könyv volt az említett kötelezőek közül, amelyik tetszett. Sőt! Az első ötven oldal borzalmai ellenére(nyugodtan ugord át, ha elolvasod) izgalmas, lebilincselő, drámai, néhol egészen megható, romantikus klasszikus. A szereplők jelleme nagyszerűen van felépítve. szépen bontakoznak ki, bár kissé lassan, de ennek ellenére mindenképp el kell olvasni. Én imádtam, egy újabb példa volt arra, hogy Jókaiban nem lehet csalódni. :)
Varga Bianka véleménye:
Már régóta esedékes lenne, hogy véleményt írjak róla, de mindig kimaradt. Nekünk még hetedikben volt kötelező olvasmány a Kőszívű ember fiai helyet... nézze el nekem mindenki, de 50 oldalnál nem bírtam tovább! Tizedikben pedig újra elő kellett venni, de a számonkérésnél pont hiányoztam (szerencsére, mert még ekkor sem olvastam el), tehát nem pótoltam be hiányosságomat. S mit ad a jó isten? Érettségi tétel. Alig 1 hónapja olvastam el, nehogy véletlenül kihúzzam, és meglepetésemre: tetszett! A film valami pocsék...a színészi alakítás nevetséges. A könyvben ugyan lassabban bontakozik ki az esemény, de a karakterek elviselhetőbbek és tudom, hogy egy írott szöveget, és egy képileg megjelenített játékot nem lehet egy napon említeni, de na...muszáj volt megjegyeznem, mert olyan mintha értenék bármihez is. muhaha.
Tímár Mihály alakja ugyan kétségeket von maga után...egyetlen karakter, aki nem "tipizált" és folyamatosan változik a személyisége. A többiek eléggé kisarkítottak voltak. Értem: Athalie nagyon gonosz, Noémi maga a jó, Tímea az önfeláldozó mártír...stb. Senki nem változik Tímáron kívül, de ezt nem tudom felróni hibaként. Jó volt, s bánom, hogy hamarabb ezt nem ismertem fel :)