ADATLAP
Az aranybogár - - Helikon zsebkönyvek 10.
Edgar Allan Poe lehelt életet a detektívtörténetekbe vélte Sir Arthur Conan Doyle. És ki lehetne nagyobb szakértő ez ügyben Sherlock Holmes kalandjainak megalkotójánál? Az aranybogár a krimi atyjának tartott Poe legjobb és leghíresebb novelláit adja közre: misztikum, titok és sötét erők elevenednek meg a hátborzongató (bűn)eseteket feldolgozó elbeszélésekben.
A címadó novella egy kincskeresés hátborzongató története; A hosszúkás láda cselekménye egy titokzatos poggyász és annak tragikus tartalma körül forog; Az ovális arckép elbeszélője egy elhagyott kastélyban különös és gyönyörű női arcképre bukkan; Az áruló szív egy őrült gyilkos elbeszélése, akit Stephen King a világirodalom első szociopata gyilkosának nevezett; Az Usher-ház vége című novella pedig egy ősi arisztokrata családnak és otthonának a pusztulását meséli el.
Poe a 19. századi amerikai irodalom legkülönösebb figurája, akit lírai-allegorikus költészete mellett a mesteri logikával megszerkesztett detektívtörténetei és bűnügyi novellái emeltek a világirodalom nagyjai közé.
A HELIKON ZSEBKÖNYVEK az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit teszi elérhetővé kedvező áron. A szépirodalmi címek mellett olyan könyvek jelennek meg a sorozatban, amelyek a történelem, a filozófia, a bölcselet, a pszichológia klasszikusainak számítanak....
Mile Annamária véleménye:
5 novellát tartalmazó novelláskötet, mindegyik novellára jellemző, hogy az első néhány oldal mindig titkokat rejtő, az olvasót kíváncsivá téve a folytatásra. Minden esetet megold, és elmagyaráz, így az olvasónak is logikusnak és ésszerűnek tűnnek a bűnesetek. Nagyon sok hasonlatot, allegóriát, rengeteg jelzőt használ, amikkel tényleg életre kelti a környezetet a szereplőket, a cselekményeket. A sokszor riasztó és félelmetes való világ legsötétebb oldalával foglalkozik, mint kapzsiság,és ezért elkövetett gyilkossággal, a beteges imádattal, őrült,beteg ember tettével. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a bűnügyeket.