ADATLAP
Az elefántok mindenre emlékeznek
Vajon az anyja ölte meg az apját, vagy az apja ölte meg az anyját? Mrs. Ariadne Oliver kivételesen részt vesz egy irodalmi banketten, de azt kívánja, bár ne tette volna. Egy különösen utálatos nőszemély azt követeli, derítse ki, hogy keresztlánya, Celia Ravenscroft szülei miért haltak meg. Mrs. Oliver Hercule Poirot-hoz fordul, és együtt kezdik üldözni az elefántokat, vagyis azokat a vénségeket, akik ismerték Ravenscroftékat. És az elefántok nemcsak nem felejtenek, mint az angol mondás tartja, hanem valóban mindenre emlékeznek. A könyv másik fordításban, másik kiadónál már megjelent Az elefántok nem felejtenek címen.....
Fekete Nóra véleménye:
A női írók királynője. Megunhatatlan és letehetetlen. Ezt a könyvet is egyszerre olvastam ki, nem tudtam megállni, hogy ne folytassam a következő fejezetet. S ahogy az összes Poirot történetben, itt is az utolsó fejezetben derül ki a megoldás, amire senki sem gondolt. Poirot szürke agysejtjei újra remekül működtek.
K Zsuzsi véleménye:
A cím miatt kezdtem el olvasni. (Meg persze az írónő miatt.) El nem tudtam képzelni, mire vonatkozhat ez a mondat. Először nem annyira éreztem találónak, de most már azt mondom, tényleg illik a történethez. Kicsit olyan volt, hogy a nyomasztó részek (ami alatt igazából az alapsztorit értem) miatt nem szerettem közvetlenül elalvás előtt olvasni, de egyébként egy újabb tök jó AC történettel találkoztam. Nem egy Orient expressz persze, mert még ha nem is mondtam volna meg előre a végét, azért felmerült bennem valamilyen ahhoz kicsit hasonló dolog. Ettől függetlenül élmény volt olvasni, már ki is pécéztem a következő regényét a írónőnek. :)
Kardos Kitti véleménye:
Mrs. Ariadne Oliver kivételesen részt vesz egy irodalmi banketten, de azt kívánja, bár ne tette volna. Egy különösen utálatos nőszemély azt követeli, hogy keresztlánya, Celia Ravenscroft szülei miért haltak meg.
Mrs. Oliver Hercule Poirot-hoz fordul, és együtt kezdik üldözni az elefántokat, vagyis azokat a vénségeket, akik ismerték Ravenscroftékat. És az elefántok nem csak nem felejtenek, mint az angol mondás tartja, hanem valóban mindenre emlékeznek.
Ozgyin Erika véleménye:
Nagyon tetszett ez a könyv, már csak azért is, mert sikerült rájönnöm ki volt a gyilkos, hogyan is történt az esemény. Már a könyv közepénél tudtam, és vártam, hogy beigazolódjon. Ettől még nagyobb élvezet volt, és sikerélmény is. Mintha én nyomoztam volna. :) Ezért is szeretem Agatha Christie könyveit.
Podhorszky-Nagy Orsolya véleménye:
Poirot nagy kedvencem. Tudjuk, hogy minden bűnesetet megold, de azt még tőle is elképedve olvastam, hogy több, mint tíz évvel azelőtti bűntettet...és nagy segítség volt a parókák száma :)
Zseniális, imádom.
Virág Linda véleménye:
Egy kicsit vontatottan indul, de aztán beindul a cselekmény, bevallom kétszer álltam neki, mire kiolvastam. Nem lesz a kedvenc Poirot történetem, nem túl fordulatos cselekménye miatt, ami nem csoda, hiszen régmúlt eseményt dolgoznak fel emlékezetből. Egynek jó volt, a vége, mint minden Agatha Christie regénynek meglepő...
dr. Molnár Zsuzsanna véleménye:
Mrs. Ariadne Oliver életében először vesz részt irodalmi ebéden, és rögtön úgy érzi, bár ne tette volna. Mrs. Burton-Cox neki szegezi a kérdést, hogy Celia nevű keresztlánya szülei hogyan haltak meg, az apja lőtte le magát és ölte meg az anyját, vagy fordítva, anyja lett öngyilkos, miután lelőtte az apját? Mrs. Oliver persze kíváncsi lesz, és mindent megtesz a rejtély megoldása érdekében. A már sokszor visszavonult Hercule Poirot segítségét kéri, és megkezdi a bizonyítékok felkutatása érdekében sajátos elefántvadászatát, hiszen az elefántok nem felejtenek… Érdekes történet, melyből kiderül, mi is történhetett a régmúltban. A könyv érdekesebb, mint a belőle készült film, jobban visszaadja Ariadne Oliver személyiségét.
Szabó Ibolya véleménye:
Ez egy nem éppen klasszikus Poirot darab. Most egy, a régmúltban történt tragédiára feldolgozásában kéri belga nyomozónk segítségét krimi író barátnője. A történet a hetvenes években játszódik, enyhe nosztalgiával van átitatódva. A sok különböző elbeszélés, párhuzamosan a jelenben folyó intrikák … csak úgy szaladtak a fejezetek!
Bár csak nekem is ilyen történetek pattannának ki a fejemből takarítás közben!
Endresz Judit véleménye:
Nagyon-nagyon-nagyon jó könyv, csak ajánlani tudom!! Végig izgalmas, jól felépített, cselekményben gazdag. Annak ellenére, hogy a múltba tekint főként vissza, minden megelevenedik, életre kel, látjuk magunk előtt a szereplőket. Mrs. Oliver és Poirot karakterét egyaránt kedvelem, de együtt még inkább feldobják a történeteket. Ismét azt kell mondanom, hogy ez nem csupán egy krimi, már lélektani dráma is egyben. Emberek, sorsok, érzések.. az emberi lélek kifürkészhetetlen és mély bugyraiba kalandozunk... Csillagos ötös!
Steiner Zsófia véleménye:
Nagy Agatha Christie rajongóként örömmel vettem az Európa kiadó új sorozatát, ám másik könyvnél elég nagy csalódást okozott a gyenge fordítás. Ennél a könyvnél is tartottam ettől, főleg mert más címen már megjelent korábban a regény. Pozitívan csalódtam, a fordítás teljesen rendben volt, és egyik kedvenc karakterem, Ariadne Oliver is brilliánsat alakított ebben a műben. Néha ugyan az volt az érzésem, hogy az idősíkok el vannak csúszva, mintha egy kb. 20 éves időintervallum időnként 50-60 évnyire tágult volna.