ADATLAP
Az elfeledett kert
Egy kislányt magára hagynak 1913-ban egy Ausztráliába tartó hajón.
Lélek egyedül érkezik,csak egy kis bőrönd van vele,benne néhány ruhadarab meg egyetlen könyv - egy gyönyörű mesekönyv. A gyermeket befogadja a kikötőmester és felesége,és mint a magukét nevelik fel. Huszonegyedik születésnapján elmondják neki az igazságot, és "Nell",aki úgy érzi,hogy kicsúszott alóla a talaj,nekivág,hogy megtudja,ki is ő valójában. Kutatása során eljut a Cornwall partján álló Blackhurst Udvarházba,és nyomára jut a Mountrachet család titkainak. De csak Nell halála után folytatja a kutatást az unokája,Cassandra,és akkor áll össze a kirakós rejtvény valamennyi darabja....
Zara véleménye:
Azt hiszem ez a könyv lett az egyik nagy kedvencem! Teljesen magába szippantott elvarázsolt. Az, hogy ugyanaz a történet három irányból mutatta meg magát nagyon tetszett. Voltak benne fájdalmas részek, de az egész olyan varázslatos volt. Szegény Eliza mennyi szomorúságot és fájdalmat élt meg. Ezek után kíváncsi vagyok az írónő többi könyvére is :)
Somodiné Sándor Anikó véleménye:
Bár az írónő stílusa lehengerlő, mégis az egész történet lehangoló volt számomra. Több idősík váltakozik. Egy kislányról szól és annak családjáról, tele titkokkal, megrendítő sorsokkal.
Nell 21 évesen veszti el önmagát, mikor megtudja, hogy szülei nem vérszerinti rokonai. Ettől kezdve megváltozik, próbálja kideríteni, ki is ő valójában. Engem dühített, hogy egy csapásra ennyire megváltozik, zárkózott lesz és mindenkit elűz maga körül,akiket addig szeretett. Halála után unokája derít fényt nagyanyja múltjára, amit ő félbe hagyott, mikor befogadta.
Nagy Orsolya véleménye:
A magára hagyott kislány, Nelli története. Akinek az élete egy csapásra megváltozik, mikor megtudja, hogy szülei nem a vér szerinti szülei. S aki úgy távozott az életből, hogy sosme tudta meg kicsoda ő valójában és örökösére - unokájára hagyta a régi élet egy szeletét. Cassandra értetlenül áll a tények előtt, de győz a kíváncsiság és elindul Angliába, megfejteni a család titkát. Az örökölt kis ház sok titkot rejt, de sikerül neki megfejteni.
Kis-Szótér Andrea véleménye:
Ez egy nagyon, de nagyon szomorú,de mindezeken felül szépségesen megírt könyv. Majdnem végigsírtam az egészet. Eleinte kissé zavaró volt, hogy hol 1900-as évek elején majd 1913-ban, végül 2005-ben voltunk, tehát ugráltunk az időben, de érthető volt ez az írásmód, ezzel (is) az írónő végig fent tudta tartani az izgalmat, és várakozva álltam neki a következő fejezetnek. Szóval, meseszép volt, ez a tragikumokkal és igencsak kevés boldogsággal megtűzdelt könyv. Ez volt az első könyvem az írónőtől, szerintem fogok még tőle olvasni, csak addig még felvértezem magam, hogy ne legyek tőle annyira szomorú és mélabús, attól függetlenül, hogy igazi élmény volt olvasni!
Ivancsó Regina véleménye:
A könyvre véletlenül bukkantam rá, amikor Kinsella: Segítség kísértet című könyve után újabb 20-as évekbeli történetet kerestem. Ugyan ez az 1910-es , 70-es és a jelenben játszódik, de örülök hogy elolvastam, Izgalmas, ahogyan Cassandra a nagymamája eredetét kutatja, titkon kicsit én is mindig vágyom arra, hogy tudjam hogyan éltek a nagyszüleim szülei , és annak szülei.A végén, amikor kiderül miért is maradt egyedül Nell a hajón vegyes érzelmeket keltett bennem- nem tudom én hogyan cselekedtem volna ebben a helyzetben.
Kovács Rebeka véleménye:
Imádom ezt a könyvet. Most olvastam másodszor, s most is ugyanannyira tetszett, mint elsőre. Nagyon jól fel van építve, jó megismerni egy család több generációját. A vége annyira izgalmas, hogy le se lehet tenni. Eliza és Rose kapcsolatának változását érdekes volt megfigyelni.
Koszorus Zsuzsanna véleménye:
Szeretem az ilyen családregényeket. Tetszett az írónő finom stílusa, és ahogyan három idősíkból, három generáción keresztül ismerjük meg a teljes történetet. Remek fordulatokat szőtt a könyvbe az írónő. A szereplők jól kidolgozottak. Tetszettek a mesék.
Csöndes Erika véleménye:
Szeretem az ilyen családregényeket, nem tudom, miért nem olvasok többet. Gyakorlatilag az első oldaltól magával ragadott a cselekmény, jó volt olvasni minden sorát. Tetszettek az időben ugrálások, ahogy lassan bondtakozik ki a történet. Aranyosak voltak a történet közti mesék is, és gyönyörűek a hozzá tartozó pici illusztrációk a lap szélén. Az utolsó 100 oldalon, ahogy bontakozik ki teljesen a történet, és fény derül a nagy titokra, egyszerűen letehetetlen volt.
Gondár Erika véleménye:
Kate Morton könyve volt az idei év egyik nagy kedvence számomra. A borítója hívta fel magára először a figyelmemet, aztán mikor belelapoztam, megláttam hogy a történetet itt-ott megszakítja egy-egy mese. Kíváncsivá tett, hogyan lehet beleolvasztani a regénybe a varázslatokat. Nem csalódtam. Magával ragadó olvasmány, csak ajánlani tudom a közelgő téli estékre.
Máthé Tímea véleménye:
Szeretem az olyan könyveket, melyek több idősíkon játszódnak, ebben a könyvben már majdnem túl sok is volt, időbe telt mikor hol járok éppen, de ez egyáltalán nem vált hátrányára. Nagyon élveztem, szép történet volt több generáción átívelő rejtéllyel!
Varga Fanni véleménye:
Érdekes,egyszerre szomorú és boldog érzés keltett bennem. Kimondottan tetszett,hogy egyszerre több idősíkban játszódik és amellett hogy romantikus és érzelmes szálakon alapul,előhozza a nyomozói énemet és az agyam a szereplőkkel együtt pörög és próbálom megfejteni a több generáción átívelő rejtélyt.