ADATLAP
Az emberi tényező
A brit titkosszolgálat hétköznapjaira a gyanú árnyéka vetül: titkos információk jutnak át a szovjet táborba. A bizalmas adatok szivárgási helyét könnyen azonosíthatják, mivel csak három ember jöhet szóba. A kettős ügynököt szigorú titoktartások közepette, nagy erőkkel kezdik keresni. De vajon ki lehet az? Graham Green, a nagy sikerű regények írója e regényében a titkosszolgálatok sötét oldalát mutatja be: a cég munkája csupán gazdasági célokat szolgál, az embereket kihasználja, munkatársaitól pedig érzéketlenséget vár el…...
Szántó-Jávor Adrienn véleménye:
Nehezen sikerült elolvasnom a könyvet, inkább azért mert nem kötött le igazán. Nem tudtam ráhangolódni a történetre, a szereplők is távol maradtak. Talán ez akkor változott amikor Davis halála bekövetkezett, nem gondoltam, hogy ilyen végre jut. Borongós, furcsa hangulatú könyv.
I Luca véleménye:
Dráma. Drámai vég. Legalábbis számomra.....
Igaz, hogy kémtörténet, izgalomra, pörgős cselekményre számít az ember, de ez a történet mégsem erről szól. Az a fajta izgalom az előzmény.... ez pedig a "boldogan éltek míg meg nem haltak" után van. Az emberi tényező, az érzelmek amik emberré tesznek minket..., melyek mindent felborítanak.
Greene megszokott hömpölygő, lassú tempójú története a kémek világából.