ADATLAP
Az igazi - Judit ... és az utóhang
A két szorosan összekapcsolódó regényben Márai a szerelemról, a szenvedélyról, az élet végső értelméröl mondja el gondolatait. Az író a szokványos polgári házassági „háromszög" történetét izgalmas mélylélektani drámává alakítja. Az igazi-ban a feleség, majd a férj mondja el vallomását közös életükről, kapcsolatukról. A Judit ...és az utóhang pedig a szeretö, az egykori cselédlányból nagyvilági hölggyé változó, a „mellékutca" helyett a házasság biztonságát kiharcoló asszony története - a háttérben a második világháború után lassan éledezö Budapest, majd a New York-i emigrációs lét érdekes tablójával. ...
Krolopp Judit véleménye:
Egy trilógia harmadik kötete, egy szerelmi háromszög harmadik csúcsa utánozhatatlan Márai stílusban. Az első két kötet után elkezdtem ezt a harmadikat is, de abbahagytam, halogattam. A könyvkihívásnak is a végére maradt, utolsóként olvastam el. Nagyon érdekes a három szereplő lelkivilága, mennyire másként élik meg ugyanazt, de nekem már sok volt egyben a három kötet.
Berlinger Natasa véleménye:
Látszólag egy szerelmi háromszög története a négy (a szerető későbbi szeretője a 4., ő az utóhang) szereplő szemszögéből. De jóval több annál: rajtuk keresztül bemutatja a társadalmi osztályokat, hogyan látja saját magát és egymást a cseléd, a polgár, a művész. A stílus végig kötetlen, mindegyikük egy másik, éppen jelenlévő személynek mesél. Számomra a legmegrázóbb rész a második világháború megélésének elbeszélése volt. Ahogy a szétlőtt Budapesten támolyogtak fásultan az emberek, az addig (legalábbis látszatra) becsületesen élők fosztogattak a romok között - hiszen ez csak az értékek mentése, mielőtt az oroszok elvinnék. Ez volt a "szociális igazságtevés".

"Talán még a fosztogató ruszkikat sem vetette meg olyan mélységesen a nép, mint ezeket a szorgalmas igazságtevőket... Amikor ez a maszek különítmény a nép nevében kezdett lopni, mindenki csak bámult. És néha kiköpött, a csutora mellől."

És a kommunizmus kritikája: "Olyan világ jön, amikor mindenki gyanús lesz, aki szép. És aki tehetséges. És akinek jelleme van. - Rekedten szólt. - Nem érti? A szépség inzultus lesz. A tehetség provokáció. És a jellem merénylet!"

Márait nem lehet elmagyarázni és leírni, hogy miről és mit írt. Olvasni kell.