ADATLAP
Az igazi
Lehet-e az érzelmeket az értelem segítségével megsemmisíteni, teszi fel a kérdést Márai e mélylélektani drámában. A válasz: nem, mert az érzéseket néha, szerencsés esetben meg lehet szelídíteni és el lehet sorvasztani, de az értelem soha nem győzheti le.

Az 1941-es regény egy zátonyra futott házasság monológja; Márai előbb a feleség, aztán a férj szemszögéből avatja be olvasóit a bonyolult szerelmi háromszögbe; a kettősség és a párhuzamok látszólag kusza egyvelege bravúros pontossággal metszi át a viszonyokat és a viszonyulásokat.

Márai nem igazságot szolgáltat (egyáltalán lehet?), csupán ott a nyitott-megválaszolt kérdés mindannyiuk feje fölött: mi is a mozgatórúgó? Van-e különbség abban, ahogy a férfi tekint a nőre, mint fordítva? Vagy vannak szerelmen felüli motivációk is?...
Csiki Ibolya véleménye:
Eleinte nagyon furcsa volt a folytonos monológ, de tetszett. A nő szemszögéből még nagyon faltam a könyvet, végülis en minden könyvet szeretek elolvasni, de a férfi szemszögéből kissé untam a végen. Közhelyek voltak a történet fordulatai, ugy ahogy az író is megfogalmazta, ugyanakkor nem gondoltam volna épp arra amivé alakult a történet. És mindvégig italává volt rá. Márai nagyon jó író, gondolatvilaga, meglátásai jellemezték a könyvet, az élet igazságait megfogalmazva.
Kovics Renáta véleménye:
Nagyon érdekes könyv, igaz, hogy időt kell rászánni, mert nagyon mély olvasmány és engem teljesen lekötött. A két részt azonban nem lehet összehasonlítani, legalábbis nőként az első részt faltam, míg a férfi szemszögéből mesélt történet már kevésbé kötött le. Talán nem tudok annyira azonosulni egy férfi lelkivilágával (Márai ellenben nagyon jól tud egy nőével). Mindig is szerettem Márait, ez most sem változott, de ez az a könyv, amit még egyszer (talán 10 év múlva) újra elolvasok, hátha megérek az eddig meg nem értett részekre is.
Szabó Márta véleménye:
Márai egy zseni, egy géniusz, egy égi tünemény! Ez a regénye zseniális! Ezer és ezer gondolat cikázott a fejemben, miközben olvastam. Nem egyszerű olvasmány, sok olyan igazság van benne, ami egyszerűen arcon csapja az olvasót. De imádtam minden sorát. Hosszú idő után az első könyv, amit kijegyzeteltem, amiből a noteszembe bekerültek a fontos gondolatok - jó sok :-)
Balázs Bea véleménye:
Határozottan gusztusosak az új kiadású Márai kötetek. Tetszik ez a letisztult design ezzel az ütős, de nem ordenáré színnel. Be kell vallanom, nem olvastam Márait eddig. Pedig ott volt a képzeletbeli könyvespolcomon, de valahogy mindig kimaradt. Vagyok így trendi dolgokkal - mert Márai, valljuk be, azért az lett az utóbbi évtizedben -, hogy csakazértis ellenállok a mainstream-nek. Tetszett a regény, bár nem érzem azt, mint sokan, akik véleményt írtak róla, hogy minden sora életigazság vagy útmutatás. Kétségtelenül vannak benne nagyon jó meglátások, de nekem azért hiányérzetem is van.
A könyv alapján semmi sem indokolja a háború előtti évek polgári életmódja iránti nosztalgiát = migrén, tömény unalom, semmittevés, elfojtott érzelmek. Nagyon képszerű, ahogy leírja az örökké befüggönyözött lakást, ahol mindenki lábujjhegyen jár és örökké takarítanak, akár egy múzeumban, mintha folytonosan öncélú polgári értékmegőrzés folyna, nem pedig egy család magánélete. Mindenki "szépen" él, csak halál boldogtalanul. Az igaziról meg, ne is beszéljünk! -: )
Horváth Krisztina véleménye:
Na ez a könyv már sokkal jobban tetszett, mint az Eszter hagyatéka. Döbbenetes, hogy mennyire le tudja írni Márai nemcsak azt, hogy egy férfi lelkében mi zajlódik le, hanem azt is, hogy egy nőében. Nem olvastam még olyan könyvet, amiben egy férfi ilyen hű képet adott volna a női lélekről. Mindkét szemszögből megismerhetjük a történetet, a könyv első részében a nő szemével látjuk a dolgokat, a másodikban pedig a férfiével. Tulajdonképpen a könyv a címnek a cáfolatát tartalmazza, nem egy vidám történet, viszont nagyon tanulságos. Márai mestere a lelki folyamatok ábrázolásának szerintem, aki szereti a mély érzelmeket közvetítő műveket, annak ez erősen ajánlott. /Csudiszépek ezek az új borítók! :) /
Miklián Marietta véleménye:
Nem igazán tudok mit mondani a könyvről...egyszerűen tetszett, a hatalmába kerített. Tanulságos, rengeteg bölcs gondolat található a könyvben. Az biztos, hogy a teljes megértés érdekében még egyszer a kezembe fogom még venni és újraolvasni.