ADATLAP
Az utolsó boszorkány történetei - Első könyv
1735. Az utolsó nagy boszorkányüldözési hullám Magyarországra is elér. Az esztergomi pékmester tizenöt éves lánya, Sárosi Felícia végignézi, ahogy szeretett nagynénjét meghurcolják, majd kivégzik. Halála előtt a szép Sárosi Kata súlyos titkot bíz a lányra a boszorkányok örökségét.
A Sárosi család Esztergomról Budára költözik egy új élet reményében, ahol Felícia hátrahagyva szerelmét csodás és rémséges kalandok sorát éli át: kuruzslást tanul a Gellért-hegy titokzatos boszorkányától, férjével kis kávéházat nyit Bécsben, majd javasasszonyként Mária Terézia bizalmasa lesz.
Közben zajlik a háború az osztrák örökségért, ami Prága felszabadításával és Mária Terézia cseh királynővé koronázásával sem ér véget, és Felícia kötelességének érzi, hogy a maga eszközeivel segíteni próbáljon a szenvedőkön még akkor is, ha emiatt gyanúba keveredik, és a királynővel lassan kialakuló barátságát is kis híján elveszíti

Mágia, bűbáj és boszorkányság Fábián Janka népszerű e-könyv sorozata, eddig nem publikált új epizódokkal gazdagodva, végre keménykötésben is a rajongók kezébe kerülhet. ...
Sáfár Józsefné véleménye:
Már szinte minden könyvét olvastam, nem tudom megunni. Romantikus szerelmi történetbe csomagolt történelem, mindig lehet tanulni belőle. Abban az időben hamar rámondták valakire, hogy boszorkány, a tudatlanság miatt könnyen félrevezethetőek az emberek.
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Nekem is az elsö könyvem volt Fábián Jankától.Összintén megvalva én egy misztikus történetre vártam amikor megvásároltam,de nem csalodtam nagyott a könyvben.
Nagyon megtetszett az irónő stilusa ,valamint a történet is elragado volt.
Az egyetlen dolog az ami egy kicsit zavart az a finálé volt,semmilyen apro elzárás nem volt benne és a folytatásra sem volt utalás.
Összegzésül egy könnyen olvashato könyv akár téli akár nyári estékre.Valamint arra tökéletes volt,hogy a figyelmemet ezután az irónő irásaira forditsam,valamint a kortáns magyar irodalom felé.
Antal Margit véleménye:
Az első Fábián Janka könyvem volt, de nem az utolsó. Nem voltak nagy elvárásaim sem vele, sem a témával kapcsolatban. Kellemes meglepetésként ért, hogy mennyire magával ragadott a történet. Érdekes volt megtudni, hogy igenis van különbség a gyógyító asszonyok, akik a gyógynövények titkait, felhasználási módjait ismerik és a valódi boszorkányok, akik pedig varázslással, kuruzslással foglalkoznak, igenis van különbség. Az már nem is lepett meg annyira, hogy az 1700-as évek társadalma nagyon is egybemosta a kettőt és válogatás nélkül üldözött minden nőt, aki bármilyen formában is gyakorolni merte tudományát. A történet végig követi Felícia vívódását a magában érzett boszorkányos képességek és a gyógyításhoz való hajlam és gyakorlati érzék között. Azért örültem neki, hogy nem lépte át a határt a gyógyítás és a boszorkányság gyakorlása között, megmaradt szívében, lelkében gyógyító asszonynak. Üde színfolt volt látni Mária Terézia alakját " hétköznapi" fiatalasszonyként és nem mindenáron volt erőltetve az uralkodói nagyság. Azért elég sok kérdés maradt nyitva számomra a történet végén: megbocsát-e a királynő, látja e még élete szerelmét újra, lesz-e ellene is boszorkány per ..stb. Bízom benne, hogy a következő kötet megválaszolja kéréseimet. Egyben azért biztos vagyok NEM az UTOLSÓ boszorkányról olvashattunk a történetben.Boszorkányok pedig léteznek, ha ma már nem is így hívják őket ! :-)
Fekete Gabriella véleménye:
Magával ragadó, csodálatos történet. Nagyon sajnálom, hogy az első könyv csomó kérdést nyitva hagyva fejeződött be. Vajon a királynő megbocsát-e Felíciának? Valyon megindul-e ellene a gonosz apáca miatt a boszorkány per? Találkozik-e még az igaz szerelmével a főhősnő? Vajon miért járt a királynőnél a férje? Nagyon várom a folytatást. S a többi könyvvével ellentétben kifejezetten tetszett, hogy nem ölelt fel korszakokat, generációkat ez a regény. A többi műben mindig sajnáltam, hogy nem olvashatok egy-egy szereplőről többet.

Értékelés: 5/5
Gy.né T. Anikó véleménye:
Fábián Janka könyveit egyre jobban kedvelem. Ez a történet is tetszett, bár kissé lassan indult be a cselekmény. Kata sorsán keresztül bepillanthatunk az akkor boszorkányperekbe. Elég volt a babonás falusiak vádaskodása ahhoz, hogy valakit elítéljenek. Felíciáék először Budára költöznek Esztergomból, de igazából Bécsbe költözésük után lett izgalmas az életük.
Kíváncsian várom a folytatást, Zsófia életét.
Zaják Julianna véleménye:
A könyv elejét már e-könyvben olvastam, ezért ismerősen csengtek a szavak. A boszorkányperek témaköre mindig is érdekelt, ezért annak ellenére, hogy más olvastam a novellákat nem untatott. Nagyon örültem, hogy Felícia nem jut Kata sorsára, és kíváncsian olvastam az akkori kávéházról, kávézási szokásokról. Felícia gyógyító tudományának köszönhetően Mária Terézia életébe is bepillanthattam. Megismerhettem ennek előnyeit és hátrányait. Sok kérdés nyitva marad a könyvben, ezért kíváncsian várom a folytatást. Hogyan alakul Felícia és férje kapcsolata. Henrik mit keresett a palotában, találkozik-e még Gábris és Felícia, vajon fény derül a titokra?
Szabó Barbara véleménye:
Egy újabb Fábián Janka könyv, mely nem hagyja nyugodni az olvasót. Már az elejétől végig izgulhatjuk Sárosi Felícia életútját... vajon beteljesül-e az áhított szerelem és vágy, vajon találkozik-e még az életben a férfival... vajon Borcsa néni varázslata sikeres lesz-e és így tovább... Az írónő hűen önmagához továbbra is tökéletesen ábrázolja a kort. Mindenkinek csak ajánlani tudom Fábián Janka könyveit. legyen az bármelyik. egyszerűen nem lehet benne csalódni :) <3
Rozgics Juri véleménye:
Fantasztikus könyv, alig lehet letenni, egyszerűen olvastatja magát, pedig közben szépirodalom (amit nem nagyon szívlelek).
SPOILER!!
Sárosi Felícia nagynénjét boszorkánysággal vádolják, majd el is ítélik és a Dunába hajítják, ahol a víz tetején marad, ezzel bizonyítva azt, hogy ő bizony boszorka. S közbe szép lassan kiutálják a Sárosi családot Esztergomból és Budára költöznek ahol megismerkedik Felícia a Gellérthegy boszorkányával..
Zseniális könyv, csak ajánlani tudom! :DD Kedvenc könyveim polcára becsúsztattam.