ADATLAP
Az utolsó szerelmes levél
Ellie századunk tipikus szinglije, aki az újságírói karrierje nyújtotta biztos jövedelmének és baráti társaságának köszönhetően alapvetően élvezi független életét. Jó kedélyét egyetlen dolog árnyékolja be: egy nős, családos férfiba szerelmes. A szerkesztőség archívumában – megírható téma után kutatva – véletlenül rábukkan egy levélre, melyben egy szerelmes férfi arra kéri kedvesét, Jennifert, hagyja ott a férjét, és utazzon el vele. Ellie az 1960-as években írt rejtélyes levélben saját titkos vágyait fedezi fel, ezért megpróbálja kibogozni a szerelmi történet szálait, bízva abban, hogy reményt meríthet a hajdani szerelmespár sorsából.
Az eseménydús, váratlan fordulatokban bővelkedő regényben a múlt és a jelen romantikus, megható, szenvedélyes – olykor erotikus – képei váltakoznak. Jennifer a múltban próbálja megtalálni elveszett szerelmét, az időközben újabb szerelmes levelekre bukkanó Ellie pedig a jelenben igyekszik felkutatni az egykori szerelmeseket, és megtudni, vajon egymásra találtak-e végül?...
Pintér Gabriella véleménye:
Az összes Jojo Moyes könyvet kiolvastam már és nem tudok abszolút kedvencet választani, annyira jók! Az utolsó szerelmes levél című könyve hihetetlenül megindító az igaz és el nem múló szerelemről. Zseniális, ahogy a múltat a jelennel párhuzamosan megjeleníti és végül a jelenben is találkoznak a szereplők. SPOILER Nagyon sajnáltam, hogy végül így alakult a sorsuk és nem találkoztak már előbb, de jobb később mint soha! SPOILER Hol nevettem, hol sírtam rajta, imádtam!
Bodorics Anikó véleménye:
Imádtam! Egyszerűen alig tudtam letenni, magával ragadott a történet sodrása. Egyébként is szeretem a több szálon futó történeteket és eddig Jojo Moyes-ban sem csalódtam. SPOILER Nagyon sajnáltam a múltbeli szálnál, hogy úgy ért véget, ahogy. A nagy meglepetést (Anthony kilétét) előre sejtettem, de valahogy mégis megdöbbentett. Bár örültem, hogy így ismét egymásra találtak a jelenben, de napokig kínzott a "mi lett volna ha...". Ellie kezdetben nagyon nem volt szimpatikus, de a könyv végére őt is megszerettem és nagyon drukkoltam neki, hogy most ne rontsa el.
Balogh Renáta Márta véleménye:
Lenyűgöző, fordulatos, számomra nagyon megható könyv, igazi élmény volt minden egyes szava. A Me before you és az After you után döntöttem úgy, hogy szeretnék még más műveket is olvasni az írónőtől és egyáltalán nem csalódtam, sőt!!! Gyönyörűen ír, magával ragadó a stílusa, nagyon izgalmas, tetszett ahogy a múltbeli és a jelenbeli szereplők sorsa összefonódik, a végső kapocstól, attól, hogy Anthony (spoiler!!) a könyvtáros a Nationnél, leesett az állam. Mindenkinek bátran ajánlom, amellett hogy nagyon szórakoztató, magával ragadó, igazán elgondolkodtató is. Körülbelül két napja fejeztem be, és azóta többször végiggondoltam, mi minden alakulhatott volna másképpen, ha más lépéseket lépnek meg a főszereplők (én főszereplőnek egyértelműen Jennifert és Anthonyt tekintem, számomra Ellie csak a "közvetítő" volt), végső soron pedig arra jutottam, hogy Jennifer gondolata, miszerint felesleges "mi lett volna, ha...." feltevésekbe bocsátkozni, teljesen helytálló . Biztos vagyok benne, hogy újra fogom olvasni, bár apró hibaként megemlíteném, hogy az én példányomból hiányzott egy teljes oldal és több helyen rosszul volt tagolva / tördelve a szöveg , ez viszont a mű értékéből semmit nem von le.
Ignácz Eszter véleménye:
Nagyon izgalmas és fordulatos történet, bár a vége elszomorító. Létezik a mindent felülíró igaz szerelem, de nagyon kell rá vigyázni és küzdeni kell érte. Tetszett az ötlet, hogy az írónő különböző levelezés részleteket rakott a fejezetek közé.
Szabóné Németh Erika véleménye:
Két szerelmi történet, ahol minden máshogy alakult volna, ha az emberek őszintén leülnek egymással beszélgetni. Az írónő gyönyörűen ír, a szavai, a történetek háttere és világa most is elvarázsolt. Végig azon gondolkoztam, mi lett volna, ha csak egy-két nappal vagy órával hamarabb történnek meg egyes dolgok. Ha kimondták volna vagy megtették volna, ott és akkor, amire vágytak.
Trisz Tamara véleménye:
Csodálatosan ír az írónő! Nagyszerűen vezette a cselekményt a múlt és a jelen eseményei között. Számomra letehetetlen volt a könyv, imádtam minden sorát! A régi szerelmi történet, mely a levelekből kibontakozott, lenyűgözött teljesen. Fogok még az írónőtől olvasni, ajánlom mindenkinek! Akinek tetszett a Mielőtt megismertelek című regénye, az ezt imádni fogja!
Poszmik Vivien véleménye:
Kreatív, jól felépített történet ami elvarázsolt! Jojo Moyes az írónő akinek egy könyvét sem lehet lerakni, egyszerűen tudnod kell mi lesz a könyveiben élő karakterekkel.
Ha egy romantikus könyvre vágysz Ő sosem okoz csalódást!
Cseh Regina Evelin véleménye:
Ez történet elején kicsit nekem összegabalyodtak az események a fejemben, kellett pár oldalt haladnom mire rájöttem az események időrendiségére. Klasszikus happy end-del végződő, szívet melengető, kellemes nyári olvasmány. Kellenek az ilyen típusú könyvek, ami után egyfajta leírhatatlan, megfoghatatlan pozitív érzés keríti hatalmába az embert. A vége felé alig tudtam letenni, mert már annyira kíváncsi voltam, hogy fog rendeződni a főszereplők élete.
Kemendi Tímea véleménye:
Jojotól bármilyen könyvet veszek a kezembe, nem tudom letenni. Nagyon szép sírós-nevetős történet, de a happy end ellenére bennem kissé szomorú szájízt hagyott hátra. Elvesztegetett 30-40 évet, amit soha senki nem tud visszaadni nekik. Jó, tudom, biztos nem igaz történet, de akkor is:) Még biztosan el fogom olvasni, de most vár a többi könyve :)
Nagy Rebeka véleménye:
Nagyon szép könyv. A vége igazán boldoggá tett, hiszen "happy end" lett a vége, pedig nagyon arra számítottam, hogy nem lesz az. Voltak a történetnek olyan részei, melyek nem nagyon kötöttek le, de e felett el lehet tekinteni. Nem rajongok az ilyen szerelmes történetekért, de továbbra is köszönet a könyvkihívásnak, hogy rengeteg olyan könyvet vehettem a kezembe, amit magamtól nem vettem volna.
Juhász Viktória véleménye:
Szerintem varázslatos könyv,nem tudtam letenni. Nagyon szép,romantikus, fordulatokkal teli írás.Szerettem Boot leveleit, azt a sablonmentességet, ahogy érzéseit fogalmazta meg leveleiben. Kicsit irigykedtem is,sajnálom ,hogy mi már nem írunk szerelmes leveleket egymásnak, szinte teljesen eltűnt.
Szalai Adél véleménye:
Olvastam már könyvét, de ez tetszett eddig a legjobban, alig bírtam lerakni. Hál isten nem volt nagyon csöpögős :-) Nagyon szépen kidolgozott két szálon futó szerelmi történet. Az első pár oldaltól már magával ragadott. Kicsit csalódott voltam, mikor a könyv közepén a nő férje közli, hogy meghalt a szeretője.....hirtelen nem tudtam miről fog szólni még vagy 200 oldal. De aztán a fordulatokban ebben a könyvében sem volt hiány.
Balazs Diana véleménye:
Sokáig kerülgettem ezt a könyvet, és sajnos csalódnom kellett. Többet vártam tőle. Csak azért olvastam el, mert érdekelt, hogyan végződik a történet…hát nem villanyozott fel a befejezés (sem)
Bognár Csilla véleménye:
Jojo Moyes regényei egyszerűen megsimogatnak, tartalommal töltenek fel, elgondolkodtatnak, szívhez szólnak. Csodálatos regény, igaz szerelemről, szenvedésről. Szinte faltam az oldalakat. Nehéz bármit is írni a regényről és a történetről, de nem azért mert nem volt értékes, hanem mert annyi érzést és szépet kaptam a regénytől, hogy inkább azt ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el.
Sz. Tímea véleménye:
Elég nehezen kezdtem el ezt a könyvet (valószínűleg az ajánló miatt, a "tipikus szingli" szavak következtében zsigerből utálni akartam :D) De mikor elkezdtem, nem bírtam letenni... Nagyon kevés könyv tud magával ragadni, ennek sikerült. Egyszerűen elvesztem. Annyira beszippantott, hogy a végét rögtön még egyszer el kellett olvasnom. Gyönyörűen ír a szerelemről...
Ez nem az a könyv, amit leteszel, és el is felejted, még két nap múlva is a történeten kattogtam :)
P.s.: Szerencse, hogy csak azután olvastam itt bele az értékelésekbe, miután végeztem könyvvel. Továbbra sem értem, miért kell itt egyeseknek "lelőni" a cselekmények fordulatait :(
Horváth Veronika véleménye:
Nagyon gyorsan kiolvastam, és már nekiálltam az író egy másik könyvének is, mert ez annyira tetszett. Tetszett a párhuzam, a könyv szerkesztése,de a fejezetek közti levelek nekem nem voltak odaillők. És azért kicsit izgultam, hogy happy end lesz-e?! Bátran ajánlom mindenkinek, nagyon szép, romantikus történet!
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Valahogy ezt nem küldte el, pedig már februárban kiolvastam. Na mindegy. Ez a második könyvem tőle, egymás utánba. Egy nap alatt végig lehet darálni, ha van időd. Szerintem. Mert nekem is ment, nem tudtam letenni, olvastam amikor a gyerek játszott mellettem, és olvastam éjjel addig, amíg meg nem tudtam mi lett a vége. Nagyon mérges lettem volna, ha ennek se happy end a vége, bár....relatív, hogy ez az volt e. persze persze az volt, de akkor is. úgy sajnáltam őket, úgy bántott, hogy Jennifer nem mer lépni, hogy nem mer otthagyni másodszor időben...és amikor a könyv hirtelen visszaváltott Ellihez, a hajamat téptem!!!!! Mondom nem hiszem el, mi történik velük, ennyi volt???!!!! szerettem nagyon, szerettem antony szavait, ahogy leírta a leveleket, és végül a csattanót, hogy ő az öreg. bár ezt már szerintem jóval a vége előtt sejteni lehetett m ahogy folyton utaltak rá, hogy azóta itt van,amióta. bátran ajánlom, mint minden Jojo Moyes könyvet. Ez is felkerült nálam,az olvassuk el majd még egyszer listára :D
Gelencsér-Fata Bernadett véleménye:
Valahogy ezt nem küldte el, pedig már februárban kiolvastam. Na mindegy. Ez a második könyvem tőle, egymás utánba. Egy nap alatt végig lehet darálni, ha van időd. Szerintem. Mert nekem is ment, nem tudtam letenni, olvastam amikor a gyerek játszott mellettem, és olvastam éjjel addig, amíg meg nem tudtam mi lett a vége. Nagyon mérges lettem volna, ha ennek se happy end a vége, bár....relatív, hogy ez az volt e. persze persze az volt, de akkor is. úgy sajnáltam őket, úgy bántott, hogy Jennifer nem mer lépni, hogy nem mer otthagyni másodszor időben...és amikor a könyv hirtelen visszaváltott Ellihez, a hajamat téptem!!!!! Mondom nem hiszem el, mi történik velük, ennyi volt???!!!! szerettem nagyon, szerettem antony szavait, ahogy leírta a leveleket, és végül a csattanót, hogy ő az öreg. bár ezt már szerintem jóval a vége előtt sejteni lehetett m ahogy folyton utaltak rá, hogy azóta itt van,amióta. bátran ajánlom, mint minden Jojo Moyes könyvet. Ez is felkerült nálam,az olvassuk el majd még egyszer listára :D
Szabóné Kicska Mónika véleménye:
Véletlenül bukkantam rá erre a könyvre, amikor éppen a soron következő olvasnivalómat kerestem, de egyáltalán nem bántam meg, hogy elolvastam.
Lebilincselő történet az emberi sorsok alakulásáról. Arról, hogy csúszhat el két ember kapcsolata a nem megfelelő időzítés, a bizalom és önbizalom hiánya miatt.
Nagyon tetszett a könyv történetének felfűzése, a két pár (Jennifer és Anthony, ill. Ellie és John) párhuzamba/ellentétbe állítása.
Hiszen mindkettőben ott van a harmadik, megcsalt fél, a félrelépő házastárs, de míg Jenniferék esetében ez felemelő és tiszta marad, Elliék kapcsolatáról végig érezhető, hogy helytelen és nincs jövője. Az első őszinteségen, a második hazugságokon alapul. Az egyik a lelki kapcsolatra a másik csak a testire épül.
Csodálatra méltó Jenni, aki mer lépni, a biztos a bizonytalanért feladni egy olyan korban, amikor ezt nem igazán tolerálja a társadalom. Ráadásul ezt úgy teszi, hogy közben megőrzi mind a maga, mind a férje méltóságát.
Csodálatra méltó az is, hogy nem válik megkeseredetté, hanem mindig nyitott marad és sosem adja fel a reményt.
Kedvenc részeim talán éppen a váratlan viszontlátások. Először a fogadáson, amikor megpillantja a halottnak hitt férfit, majd a parkban a történet végén.
Örülök, hogy Ellienek is sikerül a végére felébrednie, és egy biztató kapcsolat kezdetével fejeződik be a könyv.
Egy dolog volt, ami nem tetszett, engem kicsit zavartak a fejezetek közé beillesztett szerelmes levelek. Nekem jobban tetszett volna egy csokorban összefogva a kötet végén.

Boros Andrea véleménye:
Ezt a könyvet képtelenség letenni, mindig arra vársz, hogy: -" akkor most mi lesz" kanyarog a történet, és csak falod a sorokat :) nagyszerű élményt adott. Csodálatos szerelem az övék :)
Berkes-Toth Krisztina véleménye:
Nagyon elveztem igazi letehetetlen konyv romantikus szerelmi tortenet. Nagyon meghato szepen megirt tortenet. A level bevagasok kicsit zavaroak voltak de ez nem valtoztat azon hogy mennyire tetszett a konyv