ADATLAP
Béke Ithakában
A nagy utazó, Odysseus történetének Homérosz-féle befejezése, a hazatérés öreguras megbékélése valamiképpen mindig is a történet továbbszövésére sarkallta az embereket.Talán ezért is van, hogy alakja számtalan művészeti ág számtalan alkotásában él tovább, és hogy tengernyi olyan mű született, amely az eredeti befejezést átírva-elhagyva tovább folytatja a Nagy Csavargó kalandos életét. Ezek közé tartozik a 20. századi hontalan, Márai Sándor regénye is, amely a címben jelzett otthoni békét egészen más színben láttatja....
Takács Aliz véleménye:
Az Odüsszeia után kíváncsian vártam Márai művét, amely folytatásának tekinthető. Nagyon tetszett. Zseniális írás, mely egy eddigitől - Füves könyv, A gyertyák csonkig égnek - eltérő Márait mutat meg az olvasónak. A regény 3 nézőpontból meséli el Odüsszeusz haláláig tartó eseményeket. Érdekes, könnyen követhető, világos, pontos nyelvezettel. Penelopé, Télemakhosz és Télegonosz különféle emlékeiből, gondolataiból sorakoztat fel egy-egy fejezetnyit, melyek talán jobban megértetik az Odüsszeia és magának Odüsszeusz személyiségének valódi lényegét. Mindenképpen érdemes elolvasni! Akár a gimnazistáknak is, mivel az Odüsszeia után jó kis olvasmány lehet.
Melinda Csatlós véleménye:
Az Odüsszeia egy lehetséges folytatása a hármas nézőpontból leírt történet. Mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mi lett a hős sorsa hazatérte után. A választ megkapjuk Máraitól. Tetszett, mert feltételezte az Odüsszeia ismeretét, és sok olyan kitekintéssel, plussz információval bővítette a szereplőkről kapott háttér információt, amely Homérosz művében nem volt meg.