ADATLAP
Büszkeség és balítélet
...
Névte Lenke véleménye:
Jane Austen nem a társadalom egészét, és annak minden gondját-baját mutatja be, hanem egy kisebb közösség személyes problémáit. Így a ma emberének is érthetőek és élvezhetőek írásai, mert univerzális és kortalan témákkal foglalkozik. Ugyanúgy mozgatnak minket is ezek a kérdések, mint az írónőt: Hogyan navigáljunk a családunkban? Mit kezdjünk az anyagi nehézségekkel? Hogyan maradjunk hűek önmagunkhoz, és feleljünk meg közben az elvárásoknak? Igazi klasszikus.
Horváth Barbara véleménye:
Úgy vágtam bele a kihívásba hogy 3-4 vagy akár 5 könyvet is vettem, hogy legyen miből válogatni, ezt a könyvet már kerülgettem egy ideje. Féltem tőle, olvastam már az Üvöltő szeleket, amit szerettem, de eltartott egy darabig, míg a nyelvezetével összebarátkoztam, végülis emiatt féltem ettől a könyvtől is, pedig imádom a kosztümös filmeket és a régebbi korban játszódó könyveket. Bánom, hogy ilyen sokat vártam vele, mert imádtam! Nagyon jó volt a fordítás, könnyen olvastam, tetszettek benne a régies kifejezések, a magázódások, a tisztelet, ami sugárzott belőle. A karakterek borzasztó jól voltak ábrázolva, mindamellett, hogy az írónő nem untatott oldalakon keresztül a személyleírásokkal. Együtt izgultam Jane-nal, Elizabeth-tel és nagyon szurkoltam Mr. Darcynak. Imádtam Pemberly-t, a két nővért, édesapjukat, Gardineréket, Bingleyt és persze Darcyt. Annyira tetszett a könyv, hogy most muszáj megnéznem a filmet is, bár már most tudom, hogy annyit nem fog adni, mint ez a könyv! Csak ajánlani tudom mindenkinek, nagyon kellemes olvasmány. Fogok még olvasni mást is az írónőtől.
Farkas Csilla véleménye:
Csodálatos történet a szerelemről, ugyanakkor lehangoló korrajz a nők szerepéről. Egy lány a jövőjét csak úgy tudja megalapozni, ha jól választ magának férjet, így ez életének legfontosabb döntése. Élvezet volt a történetet olvasni, finom humorral figurázza ki a társadalom torzulásait. Szerettem Mr. Bennet humorát, éleslátását.
Németh Luca véleménye:
Kizárólag a nagy könyves kihívás miatt vettem elő ezt a könyvet, egyébként soha nem gondoltam, hogy beleférne az olvasási komfortzónámba… és mekkorát tévedtem! Abszolút szellemes, finom humorú, élvezetes olvasmány volt.
Halász Angyalka véleménye:
Gyermekként olvastam először, és azóta is előveszem időnként. Számomra ez a klasszikus romantikus könyv: megunhatatlan - még akkor is, ha azóta számtalan filmváltozatát is láttam. Még mindig a könyv a legjobb. Tanulságos volt számomra figyelni Eliza változását, ahogy az előítéleteitől eljut a megértésig ... És szeretem a váratlan (és valószerűtlenül hihetetlen), de akkor is csodálatosan szép, romantikus végét ...
Kemsei Zsófia véleménye:
Hát egy kicsit többet vártam. Lehet, hogy velem van a baj, de a szereplők nem nyerték el a tetszésemet, sőt a történetet se mondhatom igazán izgalmasnak. Talán a vége volt az, amiről azt gondolom, hogy jobb volt, egy kis meglepetés is volt benne.
Ami igazán tetszett az Darcy jellemfejlődése volt, más viszont nem.
Nem az én világom a 19. század.
Fórizs Ágnes véleménye:
Az egyik kedvenc könyvem, melyet szinte minden évben elolvasok. Egy olyan korban, amikor a nőknek semmi joga, hogyan tud valaki boldogulni, hogyan lehet szerelem, vagy miért éppen nem alakulhat ki ez a szerelem. A vagyon és a rang mennyire vehet erőt az igazi szerelem és boldogságon.
Véleményem szerint az egyik legkiemelkedőbb klasszikus regény melyet mindenkinek el kellene olvasni.
Kohl Dóra véleménye:
Eddig még se a filmet nem láttam, se a könyvet nem olvastam, így éppen ideje volt. Eleinte nem igazán tetszett, és volt, ahol összezavarodtam, hogy melyik Miss Bennetről van szó, vagy hogy akkor most Darcy és az unokatestvére is Fitzwilliam, de a végére kitisztult a kép.
Érdekes, hogy mennyire megváltozott a két főhős érzése egymás iránt, ugyanakkor még így is voltak, akik nem támogatták őket teljes egészében, vagyis nem lett százszázalékos happy end.
Koller Alexa véleménye:
Ez egy gyönyörű romantikus könyv, még mindig jobb mint a film, bár az is nagyon jó, de általában könyvben minden sokkal érdekesebb és élvezetesebb. Rég óta terveztem, hogy elolvasom ezt a könyvet és most sikerült is, ajánlani tudom mindenkinek aki szereti a régi korokban játszódó romantikus könyveket.
Antal Margit véleménye:
A regény filmes adaptációit évek óta ismertem, sőt van amit többször is láttam. Így nagyon vártam, hogy sorra kerüljön nálam a regény. Kellemes csalódás ért. Természetesen elejétől fogva drukkoltam Lizzy-nek és Dracy-nak, mert érezhető volt mennyire összeillenek.Tetszett mindig is a történet felépítése, ahogy az írónő az eleinte fanyar ismerkedéstől , egymás félreismerésétől kezdve a rokonok és ismerősök mesterkedésein át, a szerencsétlen körülményeken keresztül a végső felismerés által mégiscsak egymásnak szánja a két főszereplőt. A regény egyik szépsége a stílusán és a mértéktartásán túl ( romantikus regény létére nem lesz nyálasan csöpögős) a jellemfelődésük ábrázolása, az ívelt cselekményvezetése. Mindemellett egy útikalauzt is kezünkben tartunk, hiszen a korabeli Anglia lenyűgöző vidékeit is végigkövethetjük, mintha az írónő kedves útitársunk lenne, aki kalauzol bennünket. Igazi színfolt a történetben az akadékoskodó Mr. Collins vagy Cathrine de Bourg alakja vagy akár a két kisebb Benett lány vagy Mr, Benett. Rajtuk keresztül szemlélhetjük meg Austin humorát. Főleg Mr. Bennett-et kedveltem meg: sok mai férfi tanulhatna tőle, hogyan kezelje felesége rigolyái. Végülis a befejezés nem meglepő: Mindenki megkapja, amit megérdemelt.
Miklósovics Lilla véleménye:
Jane Austen rendkívüli humorral rendelkezik. A szereplőket egyből megszerettem, főleg Lizzyt. A Büszkeség és balítélet igaz, hogy romantikus regény, mégsem csöpög a romantikától, ami nagyon tetszett benne. Örülök, hogy elolvastam. Azt hiszem a többi Austen regény is felkerült a listámra.
Zsigmond Erika véleménye:
Hosszas keszulodes utan kezdtem olvasni, kicsit tartottam tole.
Szerencsere kellemes csalidas volt. Nagyon jol erzekelteti a kor tarsadalmi viszonyait. Ironikus hangvetele nagyon tetszett. Mr. Darcy megformalasa, valamint Mr.Benett es Lizzy.
Nagyon megfogott a befejezes. Szomra nem vart fordulat, hogy vegul mindenki azt kapja amit erdemel.
J Csilla véleménye:
Korábban többször láttam a könyv alapján készült filmsorozatot, így kicsit félve kezdtem neki, mert ismertem a történetet és attól tartottam hogy unalmas lesz. Ez nem így lett, elejétől kezdve alig tudtam letenni, imádtam az írónő stílusát, humorát, a szereplőkre nem egészen így emlékeztem, sokkal jobban átjöttek a könyvön keresztül az érzések, gondolatok. Nem is tudom, hogy maradhatott ki eddig ez a könyv az életemből. Ez a kihívás egyre jobban tetszik...
Potori Gréta véleménye:
Egyszerűen imádom ezt a könyvet. Imádom Lizzyt és mr Darcyt is:) de van pár karakter aki azért kikészít, nem csak úgy, mint mrs Benett, én Jnetől kapok agybajt. Nekem mindíg is egy kissé álszent és nem tudom hogy kell mondani, de olyan álártatlan karakternek tünt, egyébként viszok oda vagyok az írónő stílusáért, és humoráért:) fantasztikus könyv:)
Molnár Henrietta véleménye:
Másodszori olvasásra is imádom a történetet és pozitív karaktereit: Jane naivitását, Lizzy erős jellemét, Mr. Darcy nagylelkűségét. A könyv nyelvezete kissé összetett, de ez semmit nem vett el az élvezhetőségéből. Klasszikus romantikus történet, melyben a jók elnyerik jutalmakat, s a szerelmesek egymásra találnak.
Szabóné Németh Erika véleménye:
Érdekes volt olvasni az akkori korban élők életviteléről, gondolkodásmódjáról. A főszereplőket megkedveltem. Lizzy, Mr. Darcy, Jane és Mr. Bingley szerethető karakterek. Azonban az abszolút kedvenc Mr. Bennet, majnem minden megszólalásán nevettem. Valahányszor újraolvasom, elvarázsol a könyv.
Gy.né T. Anikó véleménye:
Imádom ezt a történetet - mozifilm és tv-sorozat formájában. De a könyv nagyon nehéz volt a nyelvezete miatt. Szeretem a romantikus könyveket, Austin történeteit, szimpatikusak a karakterek, mégis azt mondom nem volt egy könnyű olvasmány.
Bäumler Zsófia véleménye:
Számomra a világ egyik legjobb könyve, minden mondatát imádom. Intelligensen megírt, örök érvényű történet, ami nem nélkülözi a romantikus elemeket. De ebben a könyvben még a romantikus részek is tetszenek! Zseniális írónő, zseniális könyve.
Krénusz Józsefné véleménye:
Nos! Biztos jó könyv. Biztos, hogy remekmű, biztos sokan szeretik. Én nem tartozom ebbe a kategóriába. Magát a stílust sem szeretem annyira. A nyelvezete nem egy könnyed dolog, amivel nem lenne baj, de engem idegesített. Sok esetben azt vettem észre, hogy vissza kell lapoznom, mert anniyra nem tudott lekötni, hogy fogalmam sem volt mit olvastam. Félreértés ne essék, nem lehúzni akarom a könyvet, csak szimplán nekem volt szenvedés elolvasni.
Sándorné Paulina véleménye:
Imádom a romantikus könyveket, de meg kell, hogy mondjam, ez a könyv teljesen elvarázsolt. Elizabeth és Mr. Darcy szerelmének kivirágzása, a körülmények leírása teljesen elvarázsolt. Olyan módon alkotta meg az író ezt a könyvet, hogy szinte láttam magam előtt a történet, a szereplőkkel érzetem, nem tudtam elszakadni tőlük.
Idén is elvarázsolt a könyv. Miután befejeztem a mosoly nem tűnt el az arcomról, olyan volt mintha a föld felett lebegnék. Imádtam minden sorát a történetnek.
Eőriné Zsoldos Ildikó véleménye:
Nemrèg ismètelte az egyik televìziòs csatorna a regènyből kèszült filmet. Nem tudtam otthagyni, s ùjra kèzbe vettem a könyvet. Nem csalòdtam Jane Austen jellemeiben. Tökèletesen àbràzolja a kor tàrsadalmàt, a szerelmes ifjakat.Lizzy okossàga , èrzelmei, büszkesège magàval ragadott. De Mr. Benett alakja, viselkedèse is tetszett.Mr. Darcyt vìvòdò szerelme , zàrkòzott modorossàga is szimpatikussà teszi.Szìvesen èltem volna abban a korban!
Tamás Bernadett véleménye:
Mindig is sejtettem, hogy rossz korba születtem, de Jane Austen-t olvasva be is bizonyosodott. Megmosolyogtató, kedves, ártatlan történet, szerethető főhősökkel egy csipetnyi pimaszsággal és persze a tökéletes Mr. Darcy-val! :) Szerintem kötelező olvasmány!
Kovács-Valastyán Judit véleménye:
Többszöri olvasás után is magába szippant Jane Austen legjobb története. Lizzy és Mr. Darcy szerelme lassan és fordulatokban gazdagon bontakozik ki egy szigorú társadalmi elvárásokkal teli világban. Lizzy családja társadalmilag nem a legmegfelelőbb de szerezhető, vidám család. Minden olvasással új részletek kerülnek elő.
Garai Dóra véleménye:
Én alapjában véve nem vagyok egy romantikus regény rajongó. Viszont tetszett ez a mű, már csak azért is, mert olyan szépen meg van írva, látszik rajta, hogy régebbről származik, tehát nem is szirupos, hanem komoly. Tetszett a szereplők sokszínűsége és legfőképpen az, hogy látszólag két teljesen eltérő személy szerelméről szól, mégis mindkettőben megvan ugyanúgy a "büszkeség és a balítélet".
Simon Csilla véleménye:
Nem hiszem, hogy sokan lennének olyanok, akik valamilyen formában ne találkoztak volna már a történettel. Akik mégis kihagyták eddig, javaslom, ne késlekedjenek sokáig! A 18-19. századi Anglia vidéki életének korrajza. A történet kicsit sem unalmas, végig izgulni lehet a kellő jellemrajzzal elkülönített karakterekért, akiket megszeretünk, vagy épp megutálunk. Valódi klasszikus romantikus könyv!
Huszti Bettina véleménye:
Nekem abszolút kedvencem ez a könyv. Oda vagyok a finomságáért, és Mr. Darcyért. Minden percében érdekes, habár nem az a mai könyv, amely csak akkor válik izgalmassá, ha tele van akcióval. Nagyon szeretem Mr. Bennet szarkazmusát és szövegeit. Teljesen kedvenc! Bármikor újra tudom olvasni. :)
Pető Fruzsina véleménye:
Nagyon imádtam a könyvet. Visszavonhatatlanul Mr. Darcy rajongó lettem. A magamrészéről rengeteget tanultam, a könyv karaktereitől. Magamra ismertem Elisabeth makacsságaban. Jane naivitásaban, ès Kitty szertelenségében. Csak ajánlani tudom!
Pivonné Gáll Tünde véleménye:
Nagyon szerettem a könyvből készült sorozatot, és el is döntöttem, hogy elolvasom az "alapot". Évek után ez a kihívás segített. Igazi klasszikus angol romantika. Minden pillanatát élveztem és azt hiszem újra beleszerettem Mr.Darcy-ba :)
Palotas-Dascal Edina véleménye:
Tinédzser korom kedvenc mini sorozata volt a Büszkeség és balítélet,ettől felbuzditva egy ideig a rideg,távolságtarto(angolos) uri emberek közelségét kerestem :)
Valahogy mindig is elakartam olvasni,de a film annyira elragado volt,hogy nem akarodzot,hogy csalodást okozzak magamnak(mármint a film),ameddig nem egy három részes Jane Austin könyvcsomag büszke tulajdonosa nem lettem karácsonykor.
Ugyanaz a mosoly, szégyenlös kuncogás fogot el olvasás közben,mint amikor a sorozatot néztem(hogy legyen kerek a világ ismét letöltöttem) és érzem, hogy szerelmet át kell élni akármikor és ez a icipici könyv,ami nem véletlenül az irónö legismertebb irása,bennem felidézte a szerelem azon szakaszát ami mosolyból,kuncogásból és epekedésből áll.
Szerintem ez az a könyv ami akármelyik nöben a szerelmet idézi fel és korosztálytól független,valamint életünk folyamán akármikor esetleg töbször is el lehet olvasni és mindig ugyanazt az érzést váltja ki!
Bacskó Barbara véleménye:
Nem is értem, eddig miért nem olvastam el ezt a nagyszerű könyvet. A belőle készült filmet láttam, és nagyon ritka, hogy utána kezembe veszem a "kiindulópontot." ebben az esetben nagyon jól döntöttem. Igazán szerethető karakterek jellemzik, Elisabeth pedig maga a megtestesült 19. századi vagányság. A könyv mondanivalója pedig örök. Ja, és Darcy... hát, igen, ő még mindig álompasi.