ADATLAP
Babe Jane

A világhírű finn írónő második regényében különös szerelmi háromszög bontakozik ki, és érzéki szerelmi dráma játszódik le a magával ragadó leszbikus lány, Kormi pánikbetegségének az árnyékában. Mámoros nevetés, elsöprő szenvedély, fojtogató féltékenység és könnyek vezetnek a megtörhetetlen magány és a végső lemondás felé.

Sofi Oksanen a „Baby Jane”-ben tabutémákhoz nyúl: az Oksanenre oly jellemző dühvel és szívbemarkoló átéléssel hívja fel a figyelmet a melegek zárt világának emberségére, illetve a lelki betegekről való gondoskodás csődjére, a kirekesztettségükre, a társadalom velük szembeni értetlenségére, az alkoholon, nyugtatókon, drogokon élő Prozac-nemzedék magára hagyatottságára....
Krisztina Sziklai véleménye:
Egy lélegzetvételre olvastam el a könyvet. Még mindig a hatása alatt vagyok. Annyira képszerű, annyira igazi, hogy olvasás közben olyan érzésem van, mintha filmet néznék. Én magam nem kedvelem a leírásokat, párbeszéd párti vagyok, de ebben a könyvben olyan hasonlatokat, metaformákat hasznàl az író, hogy sz önmagában csodálatos és nagyon költői. Ez a költőiség áll szembe a nyers oda vágott témával. Tabu témával. Nem egy tipikus romantikus könyv, de még is annyira áthatja az igaz szerelem, a szenvedély és a közben kiderülő betegség árnyéka. Önpusztítás, bódítók, rengeteg cigi mind azért, mert valaki lehet a saját elméje rabja. Igazán érdekes olvasmánynak találtam!