ADATLAP
Beavatott - Lázadó - Hűséges
Egy utópikus világban, pontosabban Chicagoban vagyunk. A történetet egy helyi, fiatal lány, Tris szemszögéből látjuk. A jövőben játszódik, ahol egy nagy háború miatt teljesen új társadalmi szinteket ismerünk meg. Az embereket tulajdonságuk alapján csoportokban osztják - önfeláldozó, bátor, művelt , barátságos, őszinte. Tris csoportváló lesz, önfeláldozó családját feladja, hogy a bátraknál tapasztaljon meg újabb élményeket. Ő maga is tudja, hogy más mint a többi ember, de ennek okára a bátrak oldalán jön rá. A trilogia nem csak egy ember harcáról szól, hanem egy társadalmi rendszer túléléséről. Normális-e az , ha tulajdonságok, vagy egyéb más szempontokból sorolják át az embereket, élhető-e így ez. Mint, mindenhol itt is vannak lázadók, akik az elnyomás ellen harcolnak. Olyan könyv ez , amihez hasonlót nem olvastam, új fajta történet, ami letehetetlenné teszi a könyveket, úgy hogy közben önmagunkban is feltesszük a kérdés, vagyon a mi világunk nem ugyanígy működik, csak burkoltan ?...
Kasza Dóra véleménye:
Az első kötet tetszett a legjobban a trilógiából. Érdekelt, hogy a Bátrak beavatása során kimarad benn. Tele volt fordulatokkal, és Tris is kibontakozik a Szerencsétlen szerepéből. Jó pár szimpatikus karakter van a történetben, akiknek a sorsára kíváncsi voltam. A második rész is még izgalmas volt, ami zavart benne Tris és Négyes civakodása. Túl sok volt belőle. A harmadik kötet viszont kevésbé nyerte el a tetszésemet. Nem a történéseken volt a nagy hangsúly, hanem arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre. A befejezés mindenesetre meglepett.
Mátyás Gyöngyike gyongyike_matyas9@yahoo.com véleménye:
Nagyon tetszett ez a világ. Mindegyik csoport a szívembe lopta magát, a végére még a műveltek is.
Az első kötet nagyon nagyon jól sikerült. Tetszett az egész hangulata. Az, hogy egy törékeny szerencsétlenből lesz mondhatni egy egész csoport megmentője. Tobias eleinte nagyon visszafogott, katonás, aztán pedig a végére pedig megnyílik, és annyira jó volt olvasni ezt a kibontakozó szerelmet. Will-t annyira sajnáltam. Peter meg...hát ő Peter.
A második kötetben az tetszett nagyon, hogy megjelenik Tobias anyja, Evelyn. Nagyon tetszett a váltás. Amik viszont nem tetszettek, azok Tris öngyilkossági mutatványai voltak. Tobias szegény pedig próbálta megállítani. Mondjuk Tris-t is megértettem, csak na.. Uriah és Zeke annyira jók voltak. Vagyis nekem nagyon nagyon a szívembe lopták magukat.
Tetszett a csoportnélküliek bevonása, viszont mikor megtudtam, hogy végül is átvették az irányítást, na akkor betelt a pohar. Őszintén megvallom, hogy még Marcust is megkedveltem. Jobban bírom minden esetre mint Evelynt.
Harmadik kötet annyira elszomorított. Először is megtudjuk, hogy mi van kint, a város kerítésein kívül. Aztán ez a génmódosítás stb, stb... De ami nagyon bosszantott az Tobias viselkedése...Annyira nem számítottam erre. Aztán minden a feje tetejére áll. Ugye ott van Caleb, az áruló, aztán Uriah...akkor feltudtam volna robbanni. És végül pedig Tris halála..Nagyon megrázott. Annyit bőgtem rajta. Mondjuk hősies halála volt, de szerintem azért elég nagy szemétség volt golyókkal megölni, pláne hogy még akart élni...Ha a 2. kötetbe hal meg, talán nem rázott volna meg ez az egész annyira, mint így. Jó volt végül olvasni, hogy minden rendeződött. Csak annyira összeszorult a szívem mikor elszórták Tris hamvait...De így volt jó és reális a könyv.
Tóth Éva Zsuzsanna véleménye:
Számomra sajnos hatalmas csalódás volt a könyv! A film(ek) sem tetszettek igazán, de a könyveken lehet érezni a kidolgozatlanságot és a kapkodás. Tetszett, hogy még akarják akadályozni a csoportrendszerrel a háborúk kialakulását, tetszett az alapfeltevés és a világkép. De sajnos nem tudtam azonosulni Trissel, mert én nem a bátrak választottam volna. Ráadásul az, hogy az első részben éleszti a szüleit nem tud igazán meghatni, mert még nem nőttek eléggé az olvasó szívéhez. És akkor jött a harmadik könyv... Először kirángatott az első két könyv világából, amit végre valahára kezdtem megérteni. És utána megmagyarázott minden olyan dolgot, történész, amely addig nem volt világos. És tanult az első könyv hibájából. Immáron megszerettette az olvasóval a karaktert, majd lemészárolta. Ehhez hasonló kegyetlenségre G.R.R. Martin képes. Bár Tris halála logikus volt és talán egy kicsit kiszámítható is Tobias szenvedése hozzátesz valamit, ami az én gyászommá is tette Tris elvesztését. Sokáig mérges voltam erre a könyvre, de mégis sírva fejeztem be...
Ungvári Ágnes véleménye:
Ohhh, jaj, lehet, hogy én ebből már kiöregedtem? Ez a kérdés jutott először eszembe, amikor letettem a három könyvet. Annak ellenére, hogy a film nagyon tetszett, ezt valahogy nem éreztem a magaménak. Nagyon érződik, hogy egy nő írta egy 16 éves lányról, és úgy érzem leginkább lányoknak. És (sajnos) én már nagyon régen kinőttem a lánykorból. A világ, amiben a történet játszódik nincs kidolgozva, alig csöpögtet az író némi információt erről. Ehelyett kapunk egy nagyon erős érzelmi vonalat – ami számomra talán túl zavaró volt, mert nem ezt vártam – részletes leírásokkal az első érzelmekről, érintésekről, kapcsolatról. Nekem Tris sem volt olyan szimpatikus, és eredeti. Őszintén szólva, kicsit úgy érzem, hogy az Éhezők viadala óta – bár lehet, hamarabb kezdődött csak lemaradtam róla – egy kaptafára készülnek a főszereplő karakterek, okosak, rafináltak, bátrak, önérzetesek, túl becsületesek, túl tisztességesek, túl fejlett szociális érzékkel, túl lelkiismeretesek, logikátlan lépésekre és életveszélyes helyzetek kialakítására hajlamosak barátságaik miatt,és persze mindezek mellett, hogy nehogy tökéletes,és elérhetetlen hősök legyenek egy két jellemhibát is mellérak az író, úgy mint hirtelenség, indulatosság, meggondolatlanság, stb., hogy valahol megtaláljuk a képzelt énünket bennük. Jaj, ne..
Elek Henriette véleménye:
Annyira jól ábrázolja a trilógia a társadalomban, illetve az egyén életében fellelhető anomáliákat, hogy akár tanulmányként is tekinthetnénk rá. Igaz, ez a különös világ leginkább egy személy, Tris szemszögéből, és az utolsó részben Tobias szemszögéből is kerül bemutatásra. A hatalomvágy, a gonoszság, irigység az egyik oldalon, a tisztelet, megbocsátás és szeretet a másik oldalon. Kár, hogy a valóságban is sokszor van így. És még nagyobb kár, hogy a happy end nem lehet teljes. Nekem nagyon tetszett a trilógia, szokás szerint jobban, mint a filmek.
Békés Barbara véleménye:
Elsőként a filmet láttam, így bevallom őszintén, hogy eléggé kételkedve kezdtem hozzá. De aztán oldalról oldalra magával ragadott, már vártam, hogy mikor tudom olvasni ismét Tris és Tobias történetét. A filmet inkább meg se nézzétek, maradjatok a könyvlapoknál! Megéri. Határozottan!
Bankó Sarolta véleménye:
Tavaly karácsonykor láttam a Beavatott című filmet. Utánaolvastam és kiderült, hogy ez a film egy könyvön alapul, sőt folytatása is van. Azonnal tudtam, hogy el fogom olvasni a könyveket. A film tetszett, de a könyvek is. Az év folyamán többször elővettem, majd hanyagoltam, de most befejeztem, a Hűséges utolsó 150 oldalát egy szuszra olvastam. Összességében van egy kiváló alapötlet, és egy érzelmes, izgalmas cselekményszál az első könyvtől az utolsóig. Csak ne így végződött volna...
Bukovics Réka véleménye:
Izgatottan olvastam végig a trilógiát. az első két rész a film miatt kiszámítható volt, de így is akadt újdonság és persze a lejátszódó dolgokat jobban megérthetjük, mivel a mögöttes érzéseket is éreztetik. A harmadik rész újítása , hogy Tobias szemszögéből is megismerhetjük az érzelmeket, és a végkifejlet kezdetétől pedig könnyes szemekkel olvashatjuk a végig.Nekem nagyon tetszett ez a könyvsorozat,amelyet több szempontból is lehetne értékelni/tanulmányozni.
Németh Ágnes véleménye:
Beatrice Prior a távoli jövő Chicagójában él: az itteni társadalom öt csoportra tagolódik, melyek mindegyike egy-egy erény kiművelését írja elő tagjai számára. Ők az Őszinték, az Önfeláldozók, a Bátrak, a Barátságosak és a Műveltek. Az év egy bizonyos napján a mindenkori tizenhat éveseknek el kell dönteniük, melyik csoporthoz kívánnak tartozni. Ennek kell szentelniük életük hátralevő részét. Beatrice ingadozik aközött, hogy a családjával maradjon-e - vagy végre önmagává váljon. Ez a két lehetőség kizárja egymást. Végül olyan döntést hoz, amely mindenki számára meglepetést jelent - még önmagának is.
Németh Mária Ingrid véleménye:
A történet alapja fantasztikus, és a cselekmény tele van izgalmakkal, fordulatokkal, titkokkal, lenyűgöző karakterekkel és egy adag romantikával. A befejező részhez kellett egy kis idő, amíg meg tudtam emészteni. Rettentően fel voltam háborodva ezen a befejezésen. Le vagyok sújtva, hogy egy kedvenc sorozatból mi lett. Egyszerűen nem így képzeltem el a végét. Kíváncsi leszek filmen, hogy csinálják meg ezt a részt. Nagyon tetszett az első két részből készített film is, bár sajnálom, hogy egy pár jelenetet kihagytak belőle.
Simkó Bianka véleménye:
Nagyon tetszett a sorozat. Bár volt sok olyan dolog ami idegesítő volt, például az, hogy Tris minden egyes új ismerősén észrevette, hogy rágja a körmét. Ez egy nem túl jelentős, de olyan idegesítő dolog, hogy az már fáj.Tetszett az utolsó könyv, ahhoz képest hogy sok olyan személy halt meg akit kedveltem. Tris számára ez lett a legszebb végkifejlet. Érdemes és érdekes volt elolvasni ezt a trilógiát, mert sok új dolgot lehet tanulni belőle és sokmindenre felhívja a figyelmet.
Kulcsár Réka véleménye:
A trilógia első részét már korábban elkezdtem olvasni, de csak most olvastam végig. Mivel a filmet már láttam nem volt benne sok újdonság. Viszont a második rész filmváltozatát nem láttam. A második rész szuper volt. Csak úgy faltam a sorokat. Alig vártam, hogy megtudjam mi lesz velük, sikerül-e a tervük, mind túlélik-e... a harmadik rész is remek volt! Bele se mertem gondolni mivel lehetne még fokozni a történetet. Őszintén bevallva arra számítottam, hogy happy end lesz a vége, meglepő volt ez a befejezés. Bizonyos értelemben még így is happy end volt, hisz az ember nem roskadhat magába, tovább kell élni az életet.
Úgy gondolom ez a trilógia nagyon sok társadalomkritikát tartalmaz. Érdemes elgondolkodni rajta.
Horváth Emese véleménye:
Nehezen tudtam letenni, legszívesebben munka közben is ezt olvastam volna, annyira érdekelt a történet. Lekötötte minden figyelmemet. Napok alatt végeztem 1-1 résszel. Végig fenntartotta az érdeklődésemet, mindig adott új információkat. Többször is megkérdőjeleztem a szereplők döntését. Az 1-2. részben a fiatal lány szemszögéből látjuk a történetet, a 3.-ban viszont meglepő módon, a szerelme szemszögéből is. Több kategóriába is be lehetne sorolni a könyvet. Társadalomkritika, utópia, jövő, szerelmi történet, akció. Pont a sokszínűsége teszi kiemelkedővé a maga stílusában. És a végén még meg is siratott.. :(