ADATLAP
Behódolás
A 2022-ben játszódó történet szerint Franciaországot egy muszlim elnök vezeti, aki a szocialisták és a centralisták segítségével jut hatalomra. Erre utal a regény címe is, a Behódolás az iszlám szó fordítása, amely arabul az Allahnak való behódolást jelenti, a regényben pedig az európai kultúra végét is. Ezért Houellebecqet új regénye miatt a twitteren egyszerűen az irodalom trolljának nevezik....
Jakabné Rácz Ildikó véleménye:
Sajnos a mai világban ez az igazság...terjed az iszlám vallás, akaratunk ellenére telepítenek be más vallású, más nemzetségű embereket, családokat egész Európába...a könyv egy szomorú jövőképet fest elénk...Félelmetes, szomorú...de remélem fikció marad, nem szeretnék egy behódolt világban gyermekeket nevelni....A főszereplő pedig igazán nem volt szimpatikus...
Körösi Katalin véleménye:
Nem tetszett a könyv :( pedig nagyon vártam rá, hogy elolvassam. Az elején még lelkes voltam, mert egyetemi oktató a főszereplő, és így sok közös vonást találtam a főhős és magam között, de a végére ez az egyetlen közös vonásunk maradt... Nem tetszett, ahogyan a főhős a nőkről vélekedik. Mintha 22 évnél idősebb nők csak valamiféle lekoszlott hústömegek lennének, akiknek lóg a bőrük és csúnya az arcuk, amikor mosolyognak. De a fiatalok is leginkább csak a vágyak kielégítésére szolgáló babák. Nekem ez bántó volt, bár lehet az is volt az író célja. A cselekmény nekem kiszámítható lett a végére. Ami ütős a könyvben, hogy hiába utópia, a jelen események tükrében a könyvben leírt történések akár valóra is válhatnának. Ebből a szempontból érdekes, hogy egy másik kultúra mit válthat ki a "hatalmasokból".
Cseh Regina Evelin véleménye:
Kicsit nehezen indul a könyv és több nehézkesebb politikai, ideologiai gondolatmenettel is találkozhatunk a mű során. Mindezek ellenére maga az alaptörténet, azaz a muszlim térnyerése, ami köré fel van fűzve az események sorozata, teszi érdekessé a könyvet. Érdekes benne, hogy egy egyébként nem muszlim vallású személy miként képzeli el a békés hatalomrajutás eredményekent mind a főhős környezetében, mind a szemléletmódjában bekövetkező változásokat.
Károlyi Ildikó Nóra véleménye:
A könykihíváshoz kapcsolódóan az 1.-nek választott könyv a Sátáni versek volt,az utolsó vásárolt könyv pedig a Behódolás.Ezeket egy aktualitás köti össze,az iszlám terjed,az őt ért sértésekre pedig sokszor erőszakos választ ad,törekvése nem kevesebb,mint a hatalomra jutás.A Sátáni versek írójára a 80-as években halálos ítéletet, fatvát mondtak ki a muszlim vallási vezetők és fordítókat ölettek vagy késeltettek meg.A Charlie Hebdonál való öldöklés napján kezdtem el olvasni a könyvet.A címlapjukon aznap épp megjelenő Behódolás című könyv volt.A könyv címében megegyezik Teo Van Gogh filmjével,ami a muszlim nők elnyomásáról szól és akit emiatt meggyilkoltak, nyakát elvágták az utcán, merthogy sérti az iszlámot.Houellebecq könyve 2022-ben játszódó fikció,bár számomra csak annyiban az, hogy nem a 30-as években játszódik.Amint egy országban a 30%-ot eléri a felnőtt muszlimok aránya,jó eséllyel indulhat és sok szavazatot kap egy muszlim párt.Az író forgatókönyve logikus, a muszlim pártok parlamentbe jutása több EU-s országban szerintem 10-30 év kérdése.Csak azzal nem számoltam,amit a könyv felvet, hogy ezekkel a hataloméhes szoci/demokrata/jobb-és balközép pártok is hajlandóak koalícióra lépni, így nemcsak parlamenti kisebbséghez, hanem kormányalakító erőhöz is juthatnak.Amitől még tartok,hogy egy ország hadserege mindig az államé.Számít,hogy ki van kormányon.De amire nem is gondoltam, de a könyvben felmerül és logikus:amikor több országban muszlim kormány/kormánykoalíció van,akkor az EU-hoz való csatlakozási tárgyalások felgyorsulnak,legyen az akár Töröko.,Marokkó, Tunézia...A könyv számomra egy később bekövetkező valóság.Az iráni iszlám köztársaság kialakulásának a forgatókönyve várható Fr.o.-ban,csak kicsit tompítva,kicsit trükkösebben,kicsit visszafogva,kevesebb erőszakkal és több szaúdi pénzzel.
Müller Judit véleménye:
Igazából csak egyszer kezdtem el, és végig is olvastam, csak nem tudtam hova beszuszakolni :-). A könyv nagyon is időszerű problémával szembesít minket. Mi lesz Európával, a keresztény kultúrán alapuló civilizációval, egyáltalán az egész világunkkal. Nagyon remélem, hogy az író pesszimista, és nem jós, bár a hírek sajnos kezdenek hasonlítani a könyvben leírtakra.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
" az ember nosztalgiát érezhet egy hely iránt pusztán azért, mert valaha ott élt, hogy jól vagy rosszul, az nem számít, a múlt mindig nagyon szép, egyébként a jövő is, csak a jelen okoz fájdalmat, az ember úgy hordozza magában, mint egy szenvedés-tályogot, amely ott lappang benne a háborítatlan boldogság két végtelenje között."
Berta Szilvia véleménye:
Félelmetes. Leginkább az, hogy bár a jövőben játszódik, fikció, de nem lehetetlen. Mennyire áll erős lábakon a kultúránk, mennyire ragaszkodunk hozzá? Vajon mit okoz, ha megengedjük, hogy más kultúrák( pl. az iszlám) teret hódítsanak? Színesebb lesz tőle a világunk vagy az történik, ami a regényben? A könyv olvasása kapcsán sok-sok kérdés fogalmazódott meg bennem és az, hogy (nőként különösen) nem szeretnék ilyen világban élni. Ajánlom mindenkinek, az aktuális társadalompolitikai történések miatt különösen!
albert dóri véleménye:
Szerettem ezt a könyvet, magával ragadott az író stílusa. Nagyon jó volt olvasni, gondolkozni rajta, élvezni a politikai és irodalmi eszmefuttatásokat.

"A Behódolás sokrétű könyv: mediális szövegjáték a valósággal és a fikcióval, erotikus merengés, politikai provokáció, társadalmi pamflet, fanyar utópia. De még inkább polémia: a szenvedélyes racionalizmus gondolat- és felelősségébresztő vitairata.
A könyv előbb Franciaországban majd egész Európában fontos közéleti vitákat generált: politikusok, értelmiségiek, művészek szólaltak meg Houellebecq regénye kapcsán. Milyen lesz a holnapután Franciaországa és ekképpen Európája? Mit tud kezdeni a vallási radikalizmussal, a fundamentalizmussal egy jóléti demokrácia? Hogyan reagáljon a felvilágosodás kultúrájával szembeni radikális türelmetlenségre egy felvilágosult értelmiségi? " - Moly.hu
Puskás Panni véleménye:
Nem tudom eldönteni, hogy ez a könyv zseniális vagy világot rengető disznóság. Ahogy azt sem tudom eldönteni, hogy van-e közöm a a benne megjelenő világhoz. Sokszor éreztem, hogy van, sokszor meg azt, hogy a nyugati kultúra azért nem ilyen ingatag és talajvesztett, ahogy abban sem vagyok biztos, hogy az esetleges arab diktatúra ilyen bemutatása politikailag korrekt. De baromi érdekes könyv, csak ajánlani tudom mindenkinek!
Bódi Ági véleménye:
A nyugati civilizáció kegyetlenül őszinte, lecsupaszított képe. Vallás, család, társadalom, szexualitás, tudományos élet, öngyilkosság, szeretet, önkép, önazonosság.

"- Az igazi ateisták valójában nagyon ritkák.
- Maga így gondolja? Én mindig úgy találtam, hogy a nyugati világban általánosan elterjedt az ateizmus.
- Szerintem ez csak a felszínen van így. Az igazi ateisták, akikkel valaha is dolgom volt, lázadók voltak; ők azon a hűvös megállapításon túl, hogy Isten nem létezik, a létezésének a lehetőségét is elutasították (...), azért vetették el Istent, mert az embert akarták a helyére állítani, humanisták voltak, és magasztos eszméket gyártottak az emberi szabadságról és az emberi méltóságról. (...) Nem, egyszerűen arról van szó, hogy a legtöbb ember úgy éli le az életét, hogy nem sokat foglalkozik ezekkel a kérdésekkel, mert túl filozofikusnak tarja őket. (...) De valójában az ateizmusnak még Nyugaton sincs szilárd alapja."
Maksai Ági véleménye:
Megdöbbentő a nézőpont, és az is, hogy mennyire meggyőzően és következetesen írja le a változásokat, amik gyökeresen különböznek az általunk eddig vallott/ismert/értett életformáktól, hagyományoktól. Félelmetes világkép, de ahogy olvastam, egyáltalán nem tűnt lehetetlennek. Persze remélem, hogy az, de nagyon profi az illúzióteremtés.