ADATLAP
Beretva és tőr
1900 verőfényes őszén Budapest székesfővárosa a mesés Perzsia uralkodóját látja vendégül. Muzaffer ed-din Qajar egész udvartartásával utazgat Európában, két marokkal szórva a pénzt és a kitüntetéseket. A magyar fővárosban négy kellemes napot szándékozik tölteni, amiről a sajtó részletesen be is számol, ám még a szemfüles firkászok sem találnak magyarázatot néhány érthetetlen történésre.
Vajon a perzsa uralkodó Budapestre érkezvén miért azt tartja a legsürgetőbbnek, hogy fehérneműt vásároljon? Mi oka lemondani első napján szinte minden programját, és elzárkózni attól, hogy az ország legfőbb méltóságaival találkozzék? Rudnay Béla rendőrfőkapitány vajon miért zárja le légmentesen a Hungária nagyszállót, ahol a sah és kísérete lakik, és mi lehet a magyarázata annak, hogy a személyzet kísértetjárásról pusmog?
Mikor Vámbéry Ármin, a híres Kelet-kutató és Ambrózy Richárd báró is a szállodába siet, már mindenki sejtheti, hogy a háttérben sötét erők munkálkodnak – pedig Hangay Mili kisasszony még csak eztán érkezik!

Egy újabb, megtörtént eseményeken alapuló Ambrózy-ügy, ami A Rudnay-gyilkosságok-ban épp csak említésre került, ám most végre elmeséltetik!...
Judit Pletscher véleménye:
Egy este elolvasható rövid történet volt, de kellőn csavaros. A báró és Milli is hozta azt amit tőlük megszoktunk. A végén az ügy ismertetése tetszett a legjobban az teljesen hozta a detektívregények hangulatát.
Németh Réka véleménye:
Nem gondoltam volna, de mondjuk Gyula bátyóból illő lett volna kinéznem, hogy 88 oldalba is bele tud csempészni egy fordulatos történetet. Megtalálható benne mindaz, amiért szeretem ez a sorozatot. Nyelvezete kifogástalan, hozza azokat a megjegyzéseket, melyek akkor és ott éppen odavágnak. Talán az egyetlen hibája a kötetnek az, hogy rövid, de ezt a telhetetlenségemnek köszönhetem.
K Zsuzsi véleménye:
A könyvhéten vettem meg, amikor dedikálás volt, álltam is sorban 1-1,5 órát. Ezalatt a felét el is olvastam. :D Igazából nem sok újat tudok mondani az eddigi két részhez képest, Böszörményi megint hű volt önmagához. A lábjegyzetek nekem személy szerint hiányoztak, ezért kicsit mérges vagyok azokra, akik sürgették, de biztos megvolt az oka. Nem szeretnék semmi konkrétat írni, de Mili kis trükkje például tökre tetszett, meg az, hogy ő is bele volt vonva megint a dolgokba. Tetszett, hogy alapból nem lehetett rájönni, hogy igazából teljesen pontosan mi a helyzet, még ha részleteket talán néhol lehetett is sejteni. A stílus, a részletek kidolgozása, a valós dolgok megjelenése, a csavarok, lassan már "szokásosak", és még mindig lehengerlőek. Még talán annyit fűznék hozzá, hogy Gyula egy hős, hogy ennyi ideig dedikált, és végig bírta az egészet. Az pedig már csak a hab volt a tortán, hogy most először a borító tervezője, Magocsa-Horváth Évi is dedikálta a könyveket, remélem ebből hagyomány lesz. :)

Aki kíváncsi egyébként a dedikálás előtti fél órás beszélgetésre, Nózi kutyára és persze az Ambrózy sorozattal kapcsolatos néhány kérdésre, megjegyzésre, elhintett morzsára, az itt meg tudja nézni az egészet: https://www.facebook.com/konyvmolymarkabolt/videos/1036523119769069/ .

Még annyit, hogy ha valaki csak egy kicsit szeretne betekintést nyerni a sorozatba (~trilógiába), akkor annak....

Bővebben itt: http://konyvbirodalom.blog.hu/2016/06/18/boszormenyi_gyula_beretva_es_tor_ambrozy_baro_esetei_2_5_10p