ADATLAP
Berzsián és Dideki
"A világmindenség összehúzta magát. Na most - gondolta a világmindenség -, mindjárt megszületik egy, az emberiséget ostorozó vers. Ámde, mint általában, a világmindenség most is nagyot tévedett. Mert Berzsiánnak esze ágába sem jutott verset írni. Ehelyett elhatározta, hogy megszakítja a kapcsolatot az emberiséggel. Jókedve kerekedett. Kackiásra igazította a bajuszát, megfésülte torzonborz szakállát, és munkához látott." Lázár Ervin mesekönyve izgalmas, kacagással és tanulsággal teli perceket szerez mindenkinek: a legkisebbektől a felnőttekig. kevesebb...
Tótin Viktória véleménye:
Lázár Ervin Berzsián és Dideki című meséjét 1979-ben adta ki a Móra Ferenc Könyvkiadó. Azaz, abban az évben jelent meg, amikor én születtem.
A mese inkább felnőtteknek, nagyobb gyerekeknek szól. Bár kissé bugyuta meseszerű a történet, mégis komoly jellemrajzok, egyéniségek rajzolódnak ki. Egy önfejű, makacs, beképzelt, önző költő a főhőse, akit körülvesznek az igazán jó barátai. A könyvben az emberi tulajdonság minden formája megjelenik: önzés és önzetlenség, gonoszság és jóság, igazságtalanság és igazságosság.
„– Az emberek lopnak, csalnak, hazudnak. Lustálkodnak. Vizezik a bort. Klórozzák a vizet.
Egymásnak vermet ásnak. Részrehajlók, kárörvendők, önzők, zsugoriak, gyávák, pöffeszkedők, irigyek, kontárok, tohonyák. Ez az! Ezért vagyok én szomorú! Az emberiség miatt."
Érsekné Liktor Edit véleménye:
A monogramos témához nagyon adta magát Lázár Ervin. Az ő meséi nem "hagyományosak". Tetszett a Berzsián költőről szóló történet, el lehet gondolkodni közben barátságról, elfogadásról, megbocsátásról, türelemről. És persze a rossz itt is elnyerte a büntetését és a jó a jutalmát.