ADATLAP
Big Game - Nagyvad
A tizenhárom éves Oskari íjjal és nyíllal felfegyverkezve vág neki Finnország fagyos vadvilágának, hogy kiállja lakhelye ősi próbáját, és férfivá váljon. Kisvártatva azonban nem állatokra lesz figyelmes, amikre vadászhatna, hanem egy mentőkapszulára, melyet még lezuhanás előtt lőttek ki az égő Air Force One-ból, és az amerikai elnök van benne. Ráadásul a terroristák már úton vannak felé, hogy elfogják.

A fiúból és a világ leghatalmasabb emberéből üldözött lesz, akik halálos ellenséggel találják szemben magukat. De ez csak az egyik probléma: ha Oskari segítségével el is tudnak bújni, vajon képesek túlélni azt, ami a vadonban leselkedik rájuk?

Dan Smith regénye a nem ember alkotta törvények világába invitálja az olvasót, ahol minden veszélyes és ismeretlen. A kötetből nemrég Jalmari Helander forgatott filmet Samuel L. Jackson főszereplésével....
Horváth Anita véleménye:
A kedvenc bandám finn, ezért Finnországba jutnék el szívesen. A könyvkihívásban evvel a kategóriával már előző években is bajban voltam, tavaly végül a Kalevala diákkönyvtáras rövidített változatát választottam.
Amikor megtudtam, hogy ez a történet Finnországban játszódik, egyből lecsaptam a könyvre. A könyv kiolvasása után megnéztem a filmet is.
Nagyon tetszett a könyv. Finnország miatt biztos, hogy elfogult vagyok, de ebben a történetben nem arra gondoltam, hogy mennyire valószínűtlen a sztori, hanem arra, hogy már megint micsoda mázlija volt a kölyöknek.
A történetet Oskari meséli el. Nekem nagyon szimpatikus volt a fiú. Ugyan szinte végig félt, és emiatt többször is választania kellett, hogy magát mentse, vagy segítsen az elnöknek, de mindig összeszedte a bátorságát. Oskariban is meg van, ami minden gyerekben, szeretné ha büszkék lennének rá. A falujukban ez még nehezebb, már kiskorúkban egyre nehezebb próbáknak kell megfelelniük, 13 évesen bizonyítaniuk kell, hogy milyen férfiak. Oskari fizikai adottságai miatt hátrányban van, kisebb és gyengébb, mint a korabeli fiúk. A filmben ez sajnos nem jött át.
Összességében a könyv jobban tetszett, mint a film, de a filmben voltak nagyon jó megoldások, pl. elvarrt egy szálat, ami a könyvben nyitottan maradt. És imádtam, hogy a filmben volt finn beszéd. :)
Ajánlom a könyvet és a filmet is.