ADATLAP
Boldogultak bálja
Az író a "boldog békebeli" időkbe vezeti vissza az olvasót, a monarchia utolsó békés évébe, hogy a rendhagyó "boldogultak" groteszk bonyodalmainak kibogozása révén, az elnéző iróniával szemlét és a műfaj szabályainak megfelelően már szinte valószerűtlen, de annál nevettetőbb tulajdonságokkal felruházott figurák tarka galériáját vonultassa föl előtte.Így aztán akár a boldog boldogultak, akár a titkos tanácsos-kórházigazgató, akár a jótékony örökös-kisasszony, akár a buzgó rendőrfogalmazó vagy a rövidlátó-nagyothalló revizor és az államhatalom többi kisebb-nagyobb képviselője, vagy akár Harry, az óriás jelenik meg a színen, a hatás sohasem marad el.
A könyv minden sorából sugárzó felszabadult játékkedv csak akkor lanyhul enyhe mélabúvá, és a rózsaszín idillsorozatra csak akkor vetődik árnyék, amikor a történetbe – annak legvégén – beleszól a történelem, és új történetek forrását nyitja meg, de ezeket a szerző már nem mondja el. Legalábbis nem itt....
Gabriella Leskó, véleménye:
Szarkasztikus, groteszk, meghökkentő, szórakoztató. Ez a második könyv, amit Ladislav Fuks-tól olvasok. Bővelkedik váratlan és a realitástól messze elrugaszkodott fordulatokban, mindezt humorral és iróniával tálalva. A hivatalokra jellemző túlzott fontoskodás, adatbekérés ellenére a könyvben durva emberi tévedések sorozata jelenik meg, ami közvetetten bírálja az egész túlbürokratizált rendszert, ami egyébként engem a magyarországi jelenlegi helyzetre is emlékeztet némiképp. Elgondolkodtató, ajánlom!
Tóth Katalin véleménye:
Már több Fuks könyvet is olvastam, ez lett az egyik kedvencem. Fölkeltette szunnyadó érdeklődésemet a történelem iránt, ezért nagyon hálás vagyok. Ugyanakkor nagyon jókat szórakoztam rajta, főleg a rendőrségen játszódó jeleneteken. Trükkös módon, ha odafigyelve olvasunk, kiszámolhatjuk, hogy pontosan melyik évben játszódik a könyv, ez is nagyon tetszett. A ma napig kívánom a körtés buktát, amit igaz még életemben nem ettem, de most már akarok! A könyv végén megkaptam az íróra oly jellemző nagy fordulatot is. Csak ajánlani tudom.