ADATLAP
Bomlás - Victoria Bergman trilógia 1.
Stockholm, napjainkban. Két nő, egy bűnügyi felügyelő és egy pszichoterapeuta útja keresztezi egymást.

Sofia Zetterlund pszichoterapeuta kezeli a Sierra Leone-i gyerekkatonát, Samuel Bait és egy középkorú nőt, Victoria Bergmant, aki fájó sebet hordoz gyerekkora óta. Csak egy a közös bennük: mindketten a multiplex személyiségzavar jeleit mutatják.
Jeanette Kihlberg bűnügyi felügyelő eközben új eseten dolgozik: egy fiatal srác szörnyű sérülésekkel borított holttestére bukkantak az egyik stockholmi parkban. Ki lehet ez a fiú? Talán megkínozták? És hogy lehet, hogy senkinek sem hiányzik?
A felügyelő a bántalmazási ügyekben járatos pszichoterapeuta segítségét kéri. Jeanette Kihlberg és Sofia Zetterlund ugyanazt kérdezik maguktól: mennyi szenvedésnek tud egy ember kitenni valakit, mielőtt emberi mivoltát levetkőzve szörnyeteggé válik?
Jeanette és Sofia az ügy megoldását keresik, miközben Victoria Bergman a gyermekkorában megtapasztalt erőszak kínzó emlékével próbál leszámolni. A felügyelő és a pszichoterapeuta egyre közelebb kerül egymáshoz a paranoia, a csalás, a megdöbbentő titkok és az árulás ereje még a kertvárosi idillt is veszélybe sodorja. ...
Ulicza Viktória véleménye:
Erik Axl Sund Victoria Bergman trilógiája egy nagyon izgalmasan, jól megírt történet, amely bemutatja a világon fellelhető gonoszságot, valamint elmebetegségek borzalmas keveredését. A szereplők, az esemény, az írásmód mind hozzájárult ahhoz, hogy számomra nehezen letehető sorozatnak ítéljem a művet, amely időnként rettenetes, olykor pedig megdöbbentő fordulatokat rejt magában.
Sipos Angéla véleménye:
I. kötet Bomlás:Az olvasás előtt láttam, hogy a könyv a vélemények alapján kapott hideget-meleget is, ezért még inkább kíváncsi voltam, hogy nekem mennyire fog tetszeni.
Nagyon sötét történet,de ennek ellenére rendkívül izgalmas!A könyv végén a „csavar” letaglózott.Amellett, hogy ez egy fiktív történet, sajnos olyan valós témákat feszeget, mint a gyilkosság,gyermekbántalmazás,pedofília.Trilógia első köteteként maradtak még bőven elvarratlan szálak, felmerülő kérdések, melyekre remélem a folytatás válasszal szolgál. Kiderül, hogy van-e kijárat a pokol bugyraiból. II.kötet Éhség:A trilógia első része után izgatottan kezdtem bele a második könyvbe,ami szintén nem okozott csalódást. Szerintem rendkívül addiktív és letehetetlen könyv.Szeretem az időben ugráló történeteket, amikor szép lassan bogozódnak ki a rejtélyes szálak. A vége felé, amikor azt gondoltam már sok mindent tudok, akkor jött a csavar. III. kötet Tisztulás:Az első kötet után elgondolkodtam azon,hogy van-e kijárat a pokol bugyraiból?Most úgy gondolom, hogy kijárat ugyan van, de ilyen történések után a pokol kapuját átlépve szerintem nem lehet teljesen megtisztulni! Az emlékek elől sosincs menekvés és az átélt fájdalom, a sok megaláztatás szerintem sosem múlik el nyomtalanul, életünk végéig magunkkal hordozzuk, még akkor is, ha valamelyest sikerült azt feldolgozni. Minden titokra fény derült, „csavar” is volt és még a „bűnösök” is megkapták büntetésüket,de mégis valami hiányzott nekem a végén, valamiféle katarzis.Sajnálom, hogy Jeanette és Victoria nem ismerkedhettek meg egymással, és hogy Jeanette nem jött rá ki is valójában Sofia Zetterlund és hogy milyen lelki terhet cipel magával. Én Victoria-Madeleine történetét is tovább vittem volna.Szerintem Victoriának nem kellett volna elmennie, mert bárhova is megy, önmaga elől sosem menekülhet.
Bacsa-Móczár Zsuzsanna véleménye:
Féltem hozzákezdeni ehhez a trilógiához, és igazam volt. Borzalmas dolgokról szól, erős gyomor kell hozzá. Sajnos nem sok ismerősömnek tudom ajánlani, mert nagyon kevesen viselik el az ilyen témát ráadásul ilyen gazdag naturalista köntösben, mégsem bántam meg, hogy elolvastam. Impulzív, lebilincselő, izgalmas és ijesztő.
Havasy Orsolya véleménye:
Ha nem lenne annyira naturális, néha undorító, azt mondanám, nagyon jó. A történet izgalmas, jól adagolják a feszültséget, a lezárás üvölt a folytatásért. Viszont ennyi erőszak már szerintem is sok, pedig nem vagyok gyenge idegzetű. Ezen kívül a széteső házasság életszerű leírása nagyon nyomasztó.
De a sok borzalom ellenére nem fogom abbahagyni az első kötetnél, állítólag a második már kevésbé durva.
Etyus véleménye:
A könyv kicsit nehezen indul be, de amint a két főhős szála találkozik felgyorsulnak az események és nagyon izgalmasra fordul a történet. Az író a könyv végére olyan csavart tartogat, amely miatt kíváncsi lettem a történet 2. részére.
Sok külön szál van és néhol nem is tudjuk pontosan, hogy kiről van szó éppen. Ráadásul ezek a szálak különböző helyszíneken és időkben játszódnak, így figyelmesen kell olvasni, hogy összeálljon az olvasó számára a történet.

Bogár László véleménye:
Ezt a könyvet karácsonyra kaptam ajándékba.Elsőre azt hittem, hogy egy egyszerű, skandináv krimi, ami kicsit ijesztő, mivel a thriller jelzőt is megkapta. Az elképzeléseim kissé tévesek voltak, ugyan is nagyon beteg, helyenként kifejezettén gyomorforgató. Többször gondoltam, hogy nem olvasom végig, de nem szeretek félbehagyni könyvet, így végigolvastam.
A történetből, ha a kifejezetten beteg részeket nem vesszük figyelembe, akkor azt kell mondanom, hogy nem olyan rossz. Sok különböző szál van. Vannak, amiknek az első könyv végére, még nincs semmi értelmük, de biztosan azok is kapcsolódni fognak az egészhez.
Ezt a könyvet én nem ajánlanám, csak azoknak akik kifejezetten a beteg könyveket szeretik.
Scheibelhoffer Liza véleménye:
A borítója alapján választottam ezt a könyvet, akkor nagyon megfogott. Elkezdtem olvasni és arra jöttem rá, hogy talán mégsem volt annyira jó választás. Szeretem az ijesztő, illetve a mások által már soknak tartott témákat. De számomra már ez nagyon sok volt, ezért biztos vagyok benne, hogy nem fogom elolvasni a folytatásait.