ADATLAP
Budapest ​a diktatúrák árnyékában
Ungváry ​Krisztián és Tabajdi Gábor rendhagyó útikalauza a 20. század politikai diktatúrái és legmegrázóbb történelmi eseményei mentén veszi lajstromba Budapest emlékeit. A szerzőpáros olyan fővárosi helyszíneket mutat be olvasóinak, amelyek jobbára ismeretlenek a turisták előtt, a városlakók számára pedig a félmúlt homályába vesznek.

A fiatal kutatók budapesti sétáin feltárulnak az 1919-es Tanácsköztársaság és az azt követő fehérterror, a német megszállás, a nyilas rémuralom és a zsidóüldözés, a világháborús főváros, a szovjet megszállás és a Rákosi-diktatúra, az 1956-os forradalom és szabadságharc, végül a Kádár-korszak elfeledett vagy épp szándékosan titokban tartott történeti helyszínei és emlékhelyei. Az egyes történelmi eseményekhez köthető szobrok és műemlékek kapcsán a szerzők múlt és jelen emlékezetpolitikai törekvéseit is áttekintik.

A történészpáros kíméletlen és fájdalmas őszinteséggel mutat rá: a múlt századi véres diktatúrák emlékei jelöletlenül bár, de ma is ott kísértenek a főváros utcáin – ideje hát mindenkinek megismerni őket....
Szabó Adrienn véleménye:
Kategóriaként ez olyan könyv, ami a szülővárosomban játszódik, viszont ez egyáltalán nem kitaláció. Történészek írták, akik végig vezetnek minket a 20. század budapesti történelmi helyszínein. Budapest belvárosában már többször elmentem ezek mellett, anélkül, hogy tudtam volna, mik történtek ott, de legközelebb, ha az említett helyeken járok, már én is "emlékezni" fogok. Nekem ez már csak történelem, és mást jelent, mint azoknak, akik át is élték az ebben leírtakat.