ADATLAP
Budapest Noir

Budapest, 1936. október. Gömbös Gyula halott. A Terézváros egyik kapualjában egy fiatal zsidó lány holttestére bukkannak. Az Est helyszínre érkező bűnügyi zsurnalisztája, Gordon Zsigmond kérdezősködni kezd, de mindenütt falakba ütközik. A szálak egyszerre visznek felfelé, a társadalom legfelső rétegeibe, és lefelé, a nyomor és elkeseredettség szörnyű világába. Gordont hajtja szimata és kíváncsisága, és minél jobban el akarják ijeszteni, ő annál kitartóbban követi a nyomokat. Nem tudja, kiben bízhat, nem tudja, kit milyen hátsó szándék mozgat, nem tudja - de nem is érdekli -, mikor milyen érdeket sért. Egy dolgot akar csupán: megtalálni a lány gyilkosát, mert rajta kívül ez senkit sem érdekel......
Szalai Adél véleménye:
Ültem a moziban és megláttam a bemutatóját. Aztán a könyvtárban rátaláltam a könyvre, gondoltam mi baj lehet, bár nem szeretem a krimiket, de essünk neki. Essünk neki??? Alig bírtam letenni. Szeretem a régi történelemmel összefonódott sztorikat, főleg, ha ilyen jól, aprólékosan és érthetően van tálalva mint ebben a könyvben. A sztori nagyon jó, az olvasó simán gondolhatja, hogy megtörtént történetet olvas..... Mondjuk Én a végén vártam, hogy Gordon felhívja Krisztinát, és közli vele: Krisztina kérem csomagoljon nekem is.( ezt a magázást egyenesen imádtam) :-) Ez az első könyvem Kondor Úrtól, de már most biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó.
Zuzan Éva véleménye:
Jól megírt krimi a harmincas évek Budapestjéről. Gordon Zsigmond újságíró a lát pár képet egy lányról, akit még aznap este holtan találnak egy belvárosi kapualjban. Úgy érzi, valami nem stimmel körülötte, így magánnyomozásba kezd, ami nem várt fordulatokhoz, és végül érdekes végeredményhez vezet. Krimit szerető olvasónak kifejezetten ajánlott könyv.
Fehér Beáta véleménye:
Ha nincs ez a kihívás talán sosem vettem volna a kezembe ezt a könyvet. Szerencsére nagyon tetszett az egész történet, a kor leírása, az akkori Budapest bemutatása, a szereplők. Nem fog sokat váratni magára, hogy a sorozat többi részét is elolvassam. És persze alig várom a könyvből készülő filmet!
Matók Szilvia véleménye:
Egy este alatt olvastam el, ez is bizonyítja, hogy mennyire tetszett. Eddig ez a könyve tetszett a legjobb. Bár itt tudunk meg a legkevesebbet a főhősről, Gordon Zsigmondról. Imádom történelmi könyveket, és bár Eco csinálja ezt a műfajt a legjobban, ez is nagyon jó volt, mert egy olyan korban játszódik, amiről többet kéne tudnunk nekünk magyaroknak. És igen, ilyen otthonos szinten. Azt nagyon szerettem, hogy pontos leírást ad a közlekedéseiről, és megtudtam, hogy a Kodály Kőröndöt Hitler térnek hívták stb. Egyszóval: minél többen olvassunk Kondor Vilmost! Főleg ezt.
Feraji Anikó véleménye:
Kondor Vilmos nagy kedvencem lesz. A tavalyi kihívásban is olvastam egy könyvét, idén is bevettem, ezúttal az elsőt. Nagyon tetszik ahogy megjeleníti Budapest múltját, azt a múltat amiről meséltek és azt amiről nem meséltek a nagyszüleim. Nagyon érzékletesen tárja elénk a város alvilága és a legfelsőbb körök összefonódásait. Olyan mintha napjainkról olvasnék. Szerintem ez sosem változik. A könyv végig fenntartja az érdeklődést, izgalmas, és pár óra alatt elolvasható. Imádom, hogy olyan szavakat használ amik már sajnos kikoptak a hétköznapi szóhasználatból, mint grenadinmars, stencil, raglán. Nagyon jó, hogy van egy ilyen remek magyar írónak.
Varga-Tóth Sára véleménye:
Ezt a könyvet is kötelező olvasmánynak adták fel az iskolámban. Apa szerint érdekes választás, ő nem érti, hogy miért kell ilyesmit olvasnunk... Én egyáltalán nem gondolom így, az olvasás során ez az egyik kedvencemmé vált. Tetszett nagyon, hogy egy (viszonylag) ismerős helyszínen játszódik. A nyomozás, és a múlt misztikussága letehetetlenné tette ezt a könyvet számomra.
Fekete Katalin véleménye:
Számomra nagyon érdekes volt a könyv. Az írónak sikerült végig fenntartania az érdeklődésem és sokáig nem lehetett tudni mi is lesz a vége. A helyszínleírásoknál próbáltam elképzelni merre utazhat a főhős, ami többé-kevésbé sikerült is. Helyenként akadtak benne kicsit unalmasabb, leíró jellegű részek, de ezek ellenére is csak ajánlani tudom mindenkinek!
Szalóky Diána véleménye:
Jó könyv volt, nem tudtam előre kitalálni a végkifejletet. Ennek ellenére azért voltak benne unalmasabb részek, amikor vártam, hogy történjen már valami.
Érdekes volt olvasni, hogy a szerelmes párok magázták egymást, valamint, hogy milyen értékek szerint éltek az emberek, és mit voltak hajlandóak feláldozni értük. Ahogy a főhős utazgatott a városban, próbáltam beazonosítani, hogy merre járhat, de nem mindig jártam sikerrel.
Szabó Gabriella véleménye:
Az ok amièrt Kondor Vilmost választottam az az volt hogy még többet tudjak meg a korabeli Budapestről, annak lègköréről. A választás tökéletesnek bizonyult. Nem csak az akkori fővàrosi atmoszféràról kapunk képet, hanem egy remek és izgalmas bűnügyi történet felderitését követhetjük nyomom.