ADATLAP
Budapesti krétakör
Egy huszonhárom éves leányanya, apja akaratából, lemond gyermekéről. A Gyámügyi Hatóság, annak rendje és módja szerint, örökbe adja egy gyermekszerető házaspárnak. A kislányt kilenc hónapig ők nevelik. S ekkor a vér szerinti anya édesapja meghal, s a gyermeket visszaperlik. Előítéletek, előítéletek szülte felelőtlenségek, elfogultságok ütköznek meg a történetben felelős vállalásokkal, hivatásszeretettel, miközben kibomlik a lányanya, az örökbe fogadó gyermektelen házaspár és nem utolsósorban a kisgyermek hányattatásának drámája.
Az ügyről, noha a megszólaltatott szereplők megteszik, valójában nehéz volna megnyugtató módon ítélkezni, hiszen a humanitás mérlegén egyként esik latba a nevelőszülők szeretete, ragaszkodása s a vér szerinti anya, kissé ugyan megkésett, de még idejében feltámadt felelősségvállalása.
Szabó Orsolya, a dokumentumjáték készítője, körültekintő tárgyilagossággal kérdezi ki szereplőit; érintetlenül hagyva azok nyilatkozatát, az olvasóra bízza a történet értelmezését.

Nos, a könyv fülszövege pár ponton eltér.
Lemondtak róla, mert a nagyapja szégyellte, hogy törvénytelen. Egy évig intézetben volt. Örökbe adták, nagyon szerető szülőknek. Addig az anyja nem, csak a nagyanyja látogatta időnként. Amikor megtudták, hogy kikerült az intézetből, elkezdtek eget-földet megmozgatni, hogy "visszaszerezzék". Megfellebbezték az örökbefogadást. Első fokon vesztettek, másodfokon pláne, tehát jogerős lett az ítélet, maradt az örökbefogadó szülőknél, már 9 hónapja, akik nagyon szerették. Ekkor a nagymama protekciós úton (arra a minisztériumi főkutya nagyapára hivatkozva, akinek neheztelése miatt előszörre örökbe adták, de aki időközben megboldogult) eljutott valami V.B. titkárhoz, aki hatalmi szóval semmisnek nyilvánította az első- és másodfokú ítéletet, és visszautalta a gyereket a vér szerinti anyjához.
Az író tökéletesen elfogult az anya, a nagyanya és a pártfunkci ellen. Kizárólag olyan érvet, nyilatkozatot szerepeltet, ami őket elítéli, mást senkit, úgyhogy nem megállapítható, kinek lehetett vagy nem lehetett igaza, csak az, hogy az író szintén csak az egyik felet hallotta meg, ahogyan az a V.B. titkár is. Lehet, hogy az írónak/riporternek igaza volt a véleményében, de helyettünk, olvasók helyett akarta a döntést meghozni.
...
Kuzmann Attila véleménye:
A dráma szerintem a szépirodalom legalapvetőbb formája. Az meg ki nem állhatom. A szépirodalom lényege: bő lére eresztett szenvedéstörténet, aminek a végén az olvasó úgy kapja el a katarzist, mintha kanyarót... Mindenesetre a szépirodalomból bőségesen meg lehet tanulni, hogyan NE csináljuk a dolgokat, de azt sosem fogod belőle megtanulni, hogyan KELLENE csinálni azokat!
Megtörtént események alapján íródott, de csak a kislány keresztneve hangzik el, akin a vita folyik. A könyv szerint mindenki, aki ténylegesen kapcsolatba került az anyával, a nagyanyával, az örökbeadás mellett foglalt állást (legalábbis a könyvben csak ilyeneket szólaltattak meg). És mindenki inkább a felelősséget tologatta elfelé, minthogy kiálljanak a gyerekért. De ez 1975-ben volt, amikor egy pártfunkci szava sokkal több volt, mint a Legfelsőbb Bíróságé, úgyhogy ettől lett az ügyből dráma. A funkci volt az egyetlen, akit a könyvben nem szólaltattak meg. A cím párhuzama alapján ő egy inkompetens Salamon kiskirály, aki csak az egyik felet hallgatta meg döntése előtt.
Az anya részéről az örökbeadás vagy nagyon kemény, vagy nagyon felelőtlen döntés eredménye. Az írónő érezhetően meghozta a saját ítéletét, és most mindenáron igyekszik bennünket meggyőzni az igazáról. Emiatt érzem egyoldalúnak az esetbemutatást, és megbízhatatlannak az elénk tárt nyilatkozatokat. Ha hitelesnek és a őszintének találnám őket, akkor én is neki adnék igazat. A bemutatott módon nem lehet bánni egy gyerekkel, ez nem szeretet, nem is felelősségvállalás, hanem tönkretevés!
Egyedül az örökbefogadó anya fájdalma tűnt őszintének, nem mellesleg ő volt az egyetlen, akiben felmerült a rángatott gyerek jólléte, érdeke. Mindenki más vagy a fenekét védte, vagy az eredeti anyát ócsárolta (akár joggal, akár más okból).
Szívesen megkeresném a most 42 éves Krisztiná