ADATLAP
Candide avagy az optimizmus
A voltaire-i életmű meghatározó jelentőségű alkotása, a Candide vagy az optimizmus egyszerre tézis- és kalandregény. Hősét, az egyszerű és hiszékeny ifjút – akit filozófus nevelője, Pangloss a nagy Leibniz nyomán arra tanít, hogy ez a világ a lehetséges világok legjobbika – Voltaire végigvezeti benne az egész földgolyón, Vesztfáliától Hollandián keresztül Portugáliáig és Eldorádóig, majd vissza, Európán át Isztambulig és végül Rodostóig. Candide útja társaival együtt háborúból háborúba, katasztrófából végveszélybe visz; végigszenvedik mindazt a rosszat, ami igencsak ellentmond mestere tanításainak. Candide ki is ábrándul ez utóbbiakból, de nem esik kétségbe.
Voltaire (1694-1778) a filozófiával szemben az élet elsődlegességét hirdetve ráébreszti hősét, hogy földünk nem mennyország ugyan, de nem is pokol. Candide földet vásárol, és imádott hölgye, Kunigunda, meg a többiek társaságában békés munkálkodásba fog....
Kohl Dóra véleménye:
Hát. Ez egy nagyon érdekes mű, amit néhol nehezen követtem. sokan meghaltak, halálhírüket keltették, majd mégis visszatért a színre. Végül aztán minden megoldódik, bár nem úgy, ahogy számítani lehetett rá, de mindenképp tanulságosan.
Fülöp Zsanett véleménye:
Ez a könyv egyszerre nagyon jó és borzalmas. A szereplők kiborítók,a cselekmény valami elképesztően logikátlan és mégis. Ez a könyv minden oldalnál sokkol és talán pont ezért olvastatja magát. Az ember csak várja, hogy mi jöhet még? És a végén mikor az ember azt hiszi ezt már nem lehet fokozni rá jön, hogy de lehet. És a vége. Egyszerre von le egy nagy tanulságot és mutatja meg az ember makacs logikátlanságát.