ADATLAP
Cat among the Pigeons
Egy kis közel-keleti ország felvilágosult uralkodója a lázadók elől repülőgépen menekül, családi kincseit azonban biztos helyre rejti, hogy kijuttathassa az országból, ha ő netán szerencsétlenül járna. Egy előkelő angliai leánynevelő intézetben sorra-rendre teszik el láb alól a tanárnőket. És hogy a két szál hogyan fonódik össze? És hogy kicsoda-micsoda a "macska", aki beszabadul a galambok – azaz a leányintézet leánykái – közé? Ezekre a kérdésekre és még sok egyébre is fény derül, természetesen a zseniális Hercule Poirot jóvoltából – és természetesen csak a legeslegutolsó fejezetben, hogy addig ki-ki a maga megfejtésén törhesse a fejét, mert mint minden önmagára kicsit is adó detektívregényben, Agatha Christie-nek ebben a kis remekében is a rejtély valamennyi kulcsát kézhez kapja a Nyájas Olvasó – az már az ő dolga, hogy meg is forgassa a zárban! ...
Budai Tibor véleménye:
Legutóbb gyermekkoromban olvastam Christie regényt, ami a Tíz kicsi néger volt, a Tíz kicsi indián című film indíttatása alapján. Tetszett, sőt más krimiket is elolvastam utána, de nem igazán találtam meg a kedvenc stílusom benne. Találkoztam más könyvekkel, ahol a krimi csak a történet gerincét adta, mintegy hordozószer, de a lényeg azon túl kezdődött. Ilyenek voltak Ben Elton könyvei, vagy akár Asimov, I Robot (Én, a robot) című könyve. Szeretem, ha a könyv nem csak pusztán szórakoztat, hanem szórakoztatva nevel.
Másrészről kicsit tartottam a „Gimnáziumban játszódik” kategóriától, mert nem akartam sem az Abigélt, sem valamelyik Szent Johanna könyvet elolvasni. Poirot történeteit viszont nagyon megszerettem a filmsorozat alapján. David Suchet igazi Poirot, és nem csak egy színész, aki eljátssza őt. Így aztán izgalommal vártam a könyvet. Aztán vártam, hogy megjelenjen Poirot, aki a könyv első kétharmadában még csak megemlítve sincs… aztán pikk-pakk megold mindent.
Ennek ellenére a könyv nem volt csalódás, sőt! Minden korábban felsorolt elvárásomnak megfelelt, hiszen ízelítőt kapun a késői negyvenes évek leányiskoláiból. Pedagógusként érdekes volt olvasni az akkori elvárásokról és körülményekről. Kicsit fájt a szívem, amikor az egyik tanár simán elutazott hónapokra, a Közel-Keletre, mert az olcsó. Sajnos a mai tanárnak még a Balaton sem olcsó egy hosszú hétvégére.
Tetszett, hogy az igazgatónő elvei mennyire egybevágnak az enyémmel, hiszen csak két fő elemre építenek: első a diák és követni kell az idők szavát.