ADATLAP
Cincogi felfedezi a jóságot
Érsekújvár. ​Tanmesével minden könnyebb, még a hittanóra anyaga is játékosabbá tehető – vallja Jakubecz Márta hitoktató, a felsőszeli Széchenyi István Alapiskola tanára, aki szerdán rendhagyó hittanórát tartott a Czuczor Gergely Magyar Tannyelvű Alapiskola alsó tagozatosai számára. Cincogi felfedezi a jóságot – ezzel a címmel jelent meg idén a Glória könyvkiadó gondozásában a ma már számos intézményben, hittanórákon is alkalmazott tanmese.

Meleg Mária, az érsekújvári alapiskola hitoktatója is úgy gondolta, megismerteti a könyv szerzőjét és a kiadványt a tanítványaival. „Nem véletlenül választottam főhősömül a kisegeret, hiszen ez a parányi állat mindenhová ügyesen bejut, és ezáltal felfedezi a világot. Az sem titok, hogy azért bújtattam gyermekruhába, hogy az én főhősöm egy mindenre kíváncsi és nyughatatlan gyermekre hasonlítson” – árulta el a titkát a gyerekeknek Jakubecz Márta. A kicsiknek tetszettek Langstein Erzsébet könyvbéli illusztrációi, amelyeken jól látható, ahogy Cincogi belép a templomba, ahol temérdek oszlopra, padra, festményre, szoborra lesz figyelmes, és az ablaküvegeken színes képek láthatók, melyeken át betör a ragyogó napsugár.

A kíváncsi kisegér nem hagyja ki a sekrestyét sem, és jár a harangoknál is. Részt vesz továbbá egy elsőáldozási ünnepségen, zarándokúton, végül pedig arra az elhatározásra jut, hogy megnyitja saját erdei iskoláját. Az érsekújvári gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a történeteket, amelyek szerzőjétől megtudták, hogy még számos nagyobb gyerekeknek, felnőtteknek ajánlott történet lapul a tarsolyában. Akadtak kisdiákok, akik azonnal arra az elhatározásra jutottak, hogy maguk is írókká válnak, mi több, az egyik kislány már saját maga írta és illusztrálta, kézzel fűzött kis füzetet ajánlott a kedves vendég figyelmébe. ...
Garai Dóra véleménye:
Rendkívül aranyos kis mesekötet. Cincogi egy nagy érdeklődésű, kíváncsi, tudásvággyal rendelkező kisgyermek megtestesítője, aki megismerkedik a templommal, misével, iskolával, gazdaudvarral és egy nagyon okos kisegér válik belőle. Nagyon tetszett ez a megközelítés, nem erőltető, hanem tényleg olyan jóságosan tanulságos. Még sok ilyen helyes mesét szívesen elolvasnék!