ADATLAP
Copperfield Dávid
Charles Dickens, a XIX. századi angol realista regényirodalom legjelentősebb alakja. 1850-ben jelent meg Copperfield Dávid című regénye, melynek központi témája a szegénység és a kiszolgáltatottság. Hőse egy kisfiú, az ő szenvedésein keresztül tárul fel a felnőtt-társadalom gonosz, embertelen világa.
Az író alakjai sorsát részvéttel, felfokozott érzelmekkel, őszinte és mély humanizmussal, humorral ábrázolja. Az enciklopédikus igényű nagy összefoglalás az alkotó legjellemzőbb látomása a világról, egyben nem is túlságosan burkolt önéletrajz....
Sári Csaba véleménye:
Dickens nagyon szépen megírta a kis Dávid életének történetét, tele fordulatokkal, érdekesebbnél érdekesebb karakterekkel. Jó volt, hogy a lezárás a legtöbb karakterrel kapcsolatban boldog volt.
Bali Mária véleménye:
Nagyon jó stílusban megírt, érdekes olvasmány. Borzasztó, hogy milyen rossz körülmények közé keveredhet egy kisgyerek. Bevallom kis időre félretettem a könyvet, amikor sejtettem, hogy rosszra fog fordulni Davy úrfi sorsa, annyira sajnáltam őt, a legszomorúbb az egészben, hogy életrajzi ihletésű a könyv.
Kedves Dickens úr, vigasztalja sorsáért, hogy még nagyon sokáig sokan fogják szeretni kis főhősét!
Vida Szandra véleménye:
Alapvetően tetszett a könyv, bár az első fele unalmas volt, a második fele, mintha "gyorsabb" lenne. A szereplőket részletesen bemutatja, de kicsit sarkítva, - valaki vagy jó, vagy rossz. Kettő között nem nagyon van átmenet.