ADATLAP
Coraline
Coraline családjának új lakásában huszonegy ablak és tizennégy ajtó van. Tizenhárom ajtó nyílik és csukódik. A tizennegyedik zárva van, mögötte csak egy téglafal, amíg egy nap Coraline ki nem nyitja, és egy átjárót nem talál egy másik házba, amely a sajátjuk mása. Csak mégis más? Eleinte a másik lakásban minden csodás. Jobb a kaja. A játékdobozban felhúzható angyal van, amely körbe-körbe repül a szobában, a könyvek képei mozognak, a dinoszaurusz-koponya csattogtatja a fogát. És van itt Coraline-nak másik anyja és másik apja is, akik azt akarják, hogy velük maradjon, Legyen az Ő kislányuk. Meg akarják változtatni, és többé el nem engedni. Ebben a lakásban a tükör mögött még más gyerekek is csapdába estek. Coraline az egyetlen reményük. Be kell vetnie minden ravaszságát, hogy megmentse az elveszett gyerekeket, a szüleit és saját, normális életét....
Ambrus Alexandra véleménye:
Ahaaaa ez egy mesekönyv NAGYOBB gyerekeknek. Tanulságos, hisz sok gyerek gondolhatja, hogy el van hanyagolva és a szülei nem szeretik, pedig ez valójában nem így van, csak sokat dolgoznak a gyerek szebb jövőjéért. Tanulságos és személy szerint szeretem Gaiman könyveit, mert imádom a meséket, csak szerintem olyan elemekkel gazdagítja a történeteit amit a gyerekek úgy reagálhatnak le, hogy a szüleikkel aludnának aznap este, mert egyedül ijesztő.
I Luca véleménye:
Továbbra is imádom Gaimant. A képzeletét, a mondatfűzését, az érzékenységét. A Coraline-t egy nap alatt el lehet olvasni, bár az én fiaim ehhez még túl kicsik, így én magam olvastam magamnak. Az alap sztory, miszerint a kislány fölöslegesnek érzi magát otthon, a szülei nem foglalkoznak vele "eleget", unatkozik - bármelyik gyermek saját története lehetne. A mese kicsit rémisztő, de igaz. Vannak benne jók és rosszak, a főszereplő pedig igazi hős lesz a végére! A macskát kifejezetten imádtam benne - tényleg olyan mint egy macska - független és okos:-)
Kapitány Zita véleménye:
Nem bírtam ki, el kellett olvasnom még egy Gaiman-t a kihívásra. Évekkel ezelőtt láttam a filmet, az nagy csalódás volt számomra, ezért is akartam anno elolvasni a könyvet, hát most elolvastam...és igen, sokkal sokkal jobb mint a film! Könyvtárból kölcsönöztem ki a gyerek részlegről, viszont én onnan inkább elvenném. Azért ha gyerekként olvasom eléggé paráztam volna, az illusztrációk miatt is, amik ennek ellenére nagyon tetszettek.
Feraji Anikó véleménye:
Hű, nem tudom, de gyerekeknek nem túl ijesztő? Elképzeltem ahogy felolvasom a kis unokahugimnak és szerintem abba kellett volna hagynom amikor megjelennek a patkányok...na de nekem azért nagyon is tetszett :) Örülök, hogy tavaly felfedeztem magamnak Neil Gaimant. Nagyon tetszik ez a varázslatos, kicsit ijesztő, morbid képzeletvilág. Coraline pedig igazi kis hősnő. Izgultam és aggódtam érte. Ajánlom a könyvet. Nagyobb gyerekeknek és gyerek lelkű felnőtteknek.
Balázs Barbara véleménye:
Sajnos azt kell mondjam,hogy a film sokkal jobban tetszett. De ettől függetlenül kíváncsivá tett az író, szóval egész biztos,hogy fogok még tőle olvasni,mivel lenyűgözően ír. Szerintem gyerekkönyvnek túl félelmetes,viszont kicsit van benne valami ami nagyon tetszik...egyszerűen nem tudok rájönni. A lényeg az hogy egyszer megéri elolvasni! :)
Dr. Szigeti Orsolya véleménye:
Az animációs film miatt választottam ezt a könyvet, de nem mesekönyv (amire a film alapján számítottam is). Azonban a könyv nem fogott meg annyira, mint vártam, sajnos nagyobb elvárásokkal ugrottam neki, mint amit végül igazolt.
Wenczel Katalin véleménye:
Nem mondom, hogy ajánlanám a gyerekeknek: igazi hátborzongató mese. És ugyan nem sok elem eredeti benne (kicsit Alice Csodaországban-os, kicsit Adams Family-s) az írásmódja, hangulata mégis nagyon sajátos és megragadó. Nagyon tetszett a macska karaktere és a végkifejlet-megoldás is. Még csak mostanában kezdtem felfedezni Gaiman írásait, de biztosan több könyvét is kezembe fogom még venni.
Endrei Dorottya véleménye:
Nem tudom eltitkolni, hogy nagy elvárásokkal ugrottam neki ennek a könyvnek, hisz a filmet vagy már 100-szor láttam és miután megtudtam, hogy könyv alapján készült rögtön el is akartam olvasni. Először azt hittem csalódni fogok, de aztán rájöttem, hogy egy könyvet és a belőle készült filmet nem érdemes össze hasonlítgatni. Nagyon tetszett az egész koncepció, hogy úgy látjuk a sztorit mintha egy csendes társ lennénk, aki csak követi Coraline-t, de nem vesz részt az eseményekben. A legjobban az egész művet átitató kreativitás és a könyv félelmetes világa ragadott meg, de ezeket már a filmben is imádtam. Kicsit hiányoltam belőle azt a bizonyos babát, meg a srácot aki még segít neki, de persze a filmbe ez kellett mert filmnek kevés lett volna csupán a sztori, muszáj volt még jobban kiszínezni. Viszont a könyvben jobban tetszett, hogy a macska több szerephez jutott, és hogy Coraline szinte minden segítség nélkül tényleg igazi hőnővé tudott válni. És ami tényleg minden képzeletemet felülmúlta, hogy az író gondolatait is el tudtam olvasni a könyv végén és néhány plusz képet is kaptunk az illusztrátortól.
Úgy érzem, hogy ha egyszer lesz gyerekem, biztos hogy fel fogom olvasni neki amíg még kisgyerek, és a kezébe fogom nyomni amikor már elég érett lesz, hogy maga is megérthesse.
Keresztes Zsuzsa véleménye:
Gaiman más írásai eddig jobban tetszettek. Gyerekeknek talán túl borzongató ez a történet. A többi könyvéhez hasonlóan most is szinte ott jártam én is a leírt helyeken, de valahogy mégsem volt kerek az egész.
Kovácsné Pécsy Katalin véleménye:
Az ijesztő könyv kategóriába választottam ezt a könyvet be, és valóban elég ijesztő is volt. Akár tanulságos mesének is nevezhetnénk ezt a kis történetet, ami egyáltalán nem gyerekeknek szól. Nekem nem tűnt életszerűnek, hogy egy kislány, akit a szülei teljesen elhanyagolnak, nem érnek rá vele foglalkozni, nincs rá idejük, mégis őket választja a másik szülők helyett, akik látszólag a kedvében akarnak járni, de valójában el akarják rabolni a lelkét. Talán egyszer újraolvasom, mert most nem igazán tudtam teljesen rá koncentrálni, mivel ép kórházban voltam.
Suszter Anna véleménye:
Nekem kifejezetten tetszett, és nem vagyok az a filozofikus fajta, de nagyon megérintett a történet. Ijesztő azért nem volt annyira, inkább csak borzongató. Tetszett, hogy gyerek mesének tűnik, mégis Coraline az én megítélésem szerint jóval érettebb, mint ahogy a korabeli gyerekeket látják általában.
Zuzan Éva véleménye:
Olyan nagyon ijesztőnek nem mondanám, inkább egy se füle - se farka történet. Tulajdonképpen elég korán kilóg a lóláb, hogy az ajtón túli világ nem olyan jó, mint ahogy előszörre tűnik. Nem igazán fogott meg, az Elveszett próféciák sokkal jobb.
Lukács Bettina Nikolett véleménye:
A filmet már régen láttam, az nagyon megtetszett. Akkor még nem tudtam, hogy eredetileg könyv alapján készült. Talán tavaly tudtam meg, hogy létezik a könyv, és azóta nagyon szerettem volna elolvasni. Most végre eljött az ideje, és nem csalódtam. Voltak részletek, amiknél már vártam, hogy olvashassam is, ne csak lássam. A Coraline egy olyan mese, amit a film megnézése óta szeretek, a könyv pedig ezt az érzést csak megerősítette bennem. :)
Kovács Nóra véleménye:
Számomra a leghátborzongatóbb könyvek egyike volt a Coraline, Messze nem gyerekeknek való. Gaimentől megszokhattuk hogy egy szürreális világba helyezi a történetet, amit személy szerint imádok, ám most azt is elérte, hogy míg olvastam, végig futkosott a hideg a hátamon. Pont annyira volt ijesztő, hogy az ember ne tudja letenni a könyvet, de azért néha kikandikáljon a könyv fölött, hátha közelít felé valami gombszemű. Ajánlom mindenkinek, aki szeretne egy hideglelős délutánt.
Sz. Tímea véleménye:
Meg kell, hogy mondjam, a Csillagpor után kicsit csalódott vagyok... Többet vártam a könyvtől. Gyerekkönyvnek túl ijesztő, felnőttnek meg nem eléggé :) Olyan Alice csodaországban rém-"kezdemény" történet. A macska viszont jó fej :)