ADATLAP
Corelli kapitány mandolinja
Mindenki, aki szereti Venturi „Fehér zászlók Kefalónia felett” című nagysikerű regényét, szeretni fogja ezt a könyvet is. Ugyanaz a földrajzi és történeti környezet – a mesésen szép görög sziget s a II. világháború véres színpada, amikor a fasiszta Olaszország német segítséggel megtámadja Görögországot, s kibontakozik az antifasiszta nemzeti ellenállás… Egy megrendítő, romantikus szerelem áll a kalandos történet középpontjában, amely egyesíti a tragédiát és a komédiát hol lírai, hol szatírikus hangvétellel. Joseph Heller szerint „csodálatos, lebilincselő olvasmány”, melynek angol és német kiadása is nagy tetszést aratott...
Pavlényiné Boza Anita véleménye:
A történet röviden: Kefalínia görög szigetét a világháború alatt megszállják az olaszok, s az egyik olasz kapitány és a sziget görög orvosának lánya között szerelem szövődik.

Véleményem: Nagyon szép, de nehéz olvasmány. A háború borzalmai olyan éles ellentétben állnak a kis sziget békés embereinek jóságától, hogy fájt a szívem olvasni. Minden szereplő olyan különleges, rég olvastam ilyen könyvet, ahol nem csak a főhősök, hanem mindenki egyformán fontos. Az elbeszélés is váltakozik, több szájból, visszaemlékezésből olvassuk a történetet. Nehezen haladtam, többször letettem, a háborús részekre rá kellett pihennem.
Zavaró volt viszont, hogy rengeteg idegen szót meghagytak, állandóan hátra kellett lapozgatni megnézni, ezt a fordítás hibájaként felrovom.

5/5
Kikkel Henrietta véleménye:
Még középiskolás koromban láttam a filmet, s nagyon tetszett. Így amikor megláttam a könyvtárban, nem volt kérdés, hogy hazahozom. Az eleje számomra kicsit döcögős volt, de végül elindult a cselekmény, s alig tudtam letenni. Egy szép szerelmi történet a világháború közepén. A kedves karakterek, a vicces történések próbálják kompenzálni a borzalmakat. Nagyon örültem, hogy teljesen kerek a történet. Megmutatja, hogy mi történik a szereplőkkel a háború után, évtizedekkel később.